Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2022,
4.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

5

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 zimske olimpijske igre olimpijske igre umetnostno drsanje

Četrtek, 10. 2. 2022, 4.15

2 leti, 2 meseca

Kamila Valijeva

Udarec za Rusijo: oboževana 15-letnica pozitivna na prepovedano zdravilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

5

Kamila Valijeva | Ruska drsalna zvezdnica Kamila Valijeva je bila pred igrami v Pekingu pozitivna na prepovedano zdravilo. Kaj to pomeni za njen olimpijski nastop? | Foto Guliverimage

Ruska drsalna zvezdnica Kamila Valijeva je bila pred igrami v Pekingu pozitivna na prepovedano zdravilo. Kaj to pomeni za njen olimpijski nastop?

Foto: Guliverimage

Petnajstletna ruska drsalna zvezdnica Kamila Valijeva, ki je Ruse popeljala do ekipnega zlata v Pekingu, je bila pred igrami pozitivna na prepovedano zdravilo, kar bi lahko Ruse stalo zlata na ekipni tekmi in ogrozilo njen nastop na posamični tekmi v torek. Rusinja je trening včeraj izpustila, danes pa se je, in to dobre volje, vseeno pojavila na ledu.

ruska ekipa umentostno drsanje
Sportal Zaradi pravnega zapleta odložili podelitev medalj umetnostnim drsalcem

Krivo je bilo zdravilo, ki lahko prispeva k vzdržljivosti

Vzorec je bil oddan, preden je Kamila Valijeva prejšnji mesec zmagala na evropskem prvenstvu, je poročal ruski časnik RBC. Pri umetnostni drsalki so po poročanju časnika Kommersant potrdili navzočnost zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine in vrtoglavice. Svetovna protidopinška agencija (WADA) ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti.

Kamila Valijeva | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Najboljše ekipe še vedno brez medalj

Po navedbah medijev je bil ta test vzrok za zamudo pri podelitvi kolajn v ekipnem tekmovanju. Rusi, ki zaradi dopinškega škandala na igrah v Sočiju leta 2014 nastopajo v Pekingu pod zastavo Ruskega olimpijskega komiteja, so osvojili zlato medaljo v ekipni konkurenci, drugo mesto je pripadlo ZDA, tretje pa Japonski. Vendar so slovesno podelitev medalj umaknili z dnevnega reda.

Tiskovni predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Mark Adams je v sredo kot vzrok za zamudo pri podelitvi medalj navedel "pravno posvetovanje" z vodilnim organom tega športa, Mednarodno drsalno zvezo. "Vpleteni so športniki, ki so osvojili medalje," je takrat dejal, več podrobnosti pa ni navedel. Tudi WADA primera ne želi komentirati.

Kamila Valijeva | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Predstavnik MOK poročanje o dopingu, ki naj bi bil razlog za odpoved podelitve najboljšim ekipam, označil za špekulacije

Adams je sicer danes poročanje medijev, da naj bi bil vzrok za zamudo pri podelitvi medalj primer dopinga, označil za špekulacije. "Ne bomo komentirali vseh mogočih špekulacij," je dejal in dodal, da bi bilo neprimerno, če bi komentirali še nedokončan pravni postopek.

Spomnil je, da Mok vse dopinške teste in odločitve o morebitnih sankcijah preda Mednarodni agenciji za dopinške teste (Ita) in Mednarodnemu športnemu razsodišču (Cas).

Navdušila je v prostem programu ekipne tekme.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Navdušila je v prostem programu ekipne tekme. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ali bo odločitev o podelitvi medalj znana še pred zaključkom zimskih olimpijskih iger 20. februarja, Adams ni znal povedati. "Prosimo in upamo na potrpljenje in razumevanje vseh prizadetih športnikov," je dejal.

Bodo do medalje prišli Kanadčani?

Težava pri tem je, da morajo vsi udeleženci olimpijskih iger iz tujine zaradi strogih protikoronskih ukrepov zapustiti Kitajsko najpozneje v dveh dneh po svojem zadnjem nastopu. Če bi Ruse diskvalificirali, bi bronasto medaljo lahko osvojili Kanadčani.

Saveh Šemšaki (desno)
Sportal Iranski smučar pozitiven. Pa ne na novi koronavirus.
Ne spreglejte