Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 2. 2022,
18.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

Slovenija zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Nedelja, 20. 2. 2022, 18.00

2 leti, 1 mesec

Zbirka slovenskih olimpijskih medalj bogatejša za sedem odličij

Zakaj jih ne bomo pozabili? Pravljičnih sedem …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

sprejem olimpijcev, Kranjska Gora, Peter Prevc, Ludvik Prevc | Slovenski olimpijci so v Pekingu osvojili sedem olimpijskih medalj. Peter Prevc se je vrnil z dvema, zlatom z mešane ekipne tekme in srebrom na ekipni tekmi.  | Foto Peter Podobnik/Sportida

Slovenski olimpijci so v Pekingu osvojili sedem olimpijskih medalj. Peter Prevc se je vrnil z dvema, zlatom z mešane ekipne tekme in srebrom na ekipni tekmi.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Z zaključno slovesnostjo na kultnem stadionu Ptičje gnezdo v Pekingu so se končale 24. zimske olimpijske igre. S sedmimi olimpijskimi medaljami, od tega dvema zlatima, so to druge najbolj uspešne igre za Slovenijo, ki jih z medaljo več prekašajo zgolj tiste iz Sočija pred osmimi leti.

Katera medalja slovenskih olimpijcev vam bo najbolj ostala v spominu?

  • Zlato Urše Bogataj na posamični tekmi.
    29,54 %
    249 glasov
  • Bron Nike Križnar na tekmi posameznic.
    1,90 %
    16 glasov
  • Zlata medalja na mešani ekipni skakalni tekmi (Nika Križnar, Urša Bogataj, Timi Zajc in Peter Prevc).
    13,52 %
    114 glasov
  • Srebro deskarja Tima Mastnaka.
    2,25 %
    19 glasov
  • Senzacija in bron deskarke Glorie Kotnik.
    16,37 %
    138 glasov
  • Srebrna medalja Žana Kranjca v veleslalomu.
    31,67 %
    267 glasov
  • Srebro skakalcev (Timi Zajc, Lovro Kos, Cene in Peter Prevc) na ekipni tekmi.
    4,74 %
    40 glasov
Oddanih 843 glasov
Druga najuspešnejša država glede na število prebivalcev
Slovenski športniki so osvojili sedem odličij, kar Slovenijo med 29 državami, ki so osvojile vsaj eno medaljo, uvršča na drugo mesto po uspešnosti glede na število prebivalcev. Na prvem mestu je Norveška, na tretjem je Avstrija. Norvežani so v Pekingu osvojili 37 medalj, od tega 16 zlatih, osem srebrnih in 13 bronastih. 

Norveška, ki je bila na prejšnjih igrah druga po številu osvojenih medalj glede na število prebivalcev, tokrat vrh lestvice zaseda z enim odličjem na 146.520 prebivalcev. Sedem medalj za Slovenijo pomeni eno na 296.991 prebivalcev. 

Napad slovenskih olimpijcev na medalje se je začel že prvi tekmovalni dan, ko sta Urša Bogataj in Nika Križnar, varovanki glavnega trenerja Zorana Zupančiča, brezkompromisno zgrabili za roge olimpijski pritisk in obe pristali na zmagovalnem odru edine posamične olimpijske preizkušnje skakalk, ki si želijo, da bi že v Cortini čez štiri leta imele več priložnosti za olimpijsko odličje.

Urša Bogataj | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA

Bogatajeva je osvojila naslov olimpijske prvakinje, njena najboljša prijateljica in mogoče celo bodoča svakinja Nika Križnar pa si je okrog vratu nadela bron.

Obe sta veliko prispevali tudi k osvojitvi tretje olimpijske medalje za Slovenijo na teh igrah. Tretji tekmovalni dan sta s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem osvojili zlato na mešani ekipni tekmi, ki je bila tokrat prvič del olimpijskega sporeda. Zaradi neverjetnih zapletov, povezanih z diskvalifikacijami glede nepravilne opreme, je tekma v javnosti še dolgo odmevala.

Slovenski smučarski skakalci in skakalke so na mešani ekipni tekmi dokazali, da so trenutno ekipno brez konkurence.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovenski smučarski skakalci in skakalke so na mešani ekipni tekmi dokazali, da so trenutno ekipno brez konkurence. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Urša Bogataj je v Pekingu osvojila vse, kar je kot smučarska skakalka lahko. Dve zlati medalji na dveh tekmah, kjer so se za odličja lahko potegovale smučarske skakalke. S tem je tudi najvišje uvrščena slovenska olimpijka na teh igrah. Na prestižnem seznamu dobitnikov medalj zaseda visoko 11. mesto.

Urša Bogataj
Sportal Slovenska zlata junakinja od pekla do raja

Bogatajeva je na žlahtni lestvici najboljših udeležencev 24. zimskih olimpijskih iger na 11. mestu. | Foto: Anže Malovrh/STA Bogatajeva je na žlahtni lestvici najboljših udeležencev 24. zimskih olimpijskih iger na 11. mestu. Foto: Anže Malovrh/STA

Zelo živahno in polno solza je bilo tudi naslednji dan, na slovenski kulturni praznik 8. februarja, ko sta za novi odličji poskrbela deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik.

Tim Mastnak je naslovu svetovnega podprvaka in zmagi v skupnem seštevku paralelnega veleslaloma dodal še naslov olimpijskega podprvaka. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Tim Mastnak je naslovu svetovnega podprvaka in zmagi v skupnem seštevku paralelnega veleslaloma dodal še naslov olimpijskega podprvaka. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Mastnak, ki je tudi sicer sodil v ožji krog favoritov za osvojitev olimpijske medalje, je osvojil srebro, a bil zelo blizu celo zlatu, medtem ko je Kotnikova presenetila z bronom. Njena zgodba je bila celo ena osrednjih na letošnjih olimpijskih igrah, na uradni spletni strani iger so jo izbrali celo za najboljši olimpijski trenutek 4. tekmovalnega dne.

Zgodba Glorie Kotnik je ena najbolj odmevnih na letošnjh igrah. | Foto: Anže Malovrh/STA Zgodba Glorie Kotnik je ena najbolj odmevnih na letošnjh igrah. Foto: Anže Malovrh/STA

Za novo slovensko športno evforijo je deveti tekmovalni dan poskrbel edini slovenski veleslalomist na teh igrah Žan Kranjec, ki se je s sanjsko drugo vožnjo v izredno težkih razmerah z 8. mesta prebil na drugo in končno dočakal svojo olimpijsko kolajno. Zelo blizu ji je bil že pred štirimi leti v Pjongčangu, kjer je obtičal tik pod zmagovalnim odrom na 4. mestu.

Žan Kranjec se je s fenomenalno drugo vožnjo izstrelil do srebrne olimpijske medalje v veleslalomu. | Foto: Anže Malovrh/STA Žan Kranjec se je s fenomenalno drugo vožnjo izstrelil do srebrne olimpijske medalje v veleslalomu. Foto: Anže Malovrh/STA

Slovensko zbiranje medalj se je končalo na 10. tekmovalni dan, ko so slovenski skakalci Timi Zajc, Cene in Peter Prevc ter Lovro Kos upravičili svoj sloves in pričakovanja javnosti. Slovenski orli so zaostali zgolj za Avstrijci, osvojili srebrno medaljo, pravljično sedmo za slovensko zbirko.

Za prvo in zadnjo slovensko medaljo na letošnjih olimpijskih igrah so poskrbeli skakalci oz. skakalke. Brata Cene in Peter Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos so na ekipni tekmi osvojilo srebro. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Za prvo in zadnjo slovensko medaljo na letošnjih olimpijskih igrah so poskrbeli skakalci oz. skakalke. Brata Cene in Peter Prevc, Timi Zajc in Lovro Kos so na ekipni tekmi osvojilo srebro. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preberite še:

Paralelna ekipna tekma
Sportal Odličja so razdeljena, Fincem poslastica, Slovenci za konec sedmi
Therese Johaug
Sportal Johaugova v ekstremnih razmerah deklasirala tekmice, Brodar presenečen nad odločitvijo vodstva
Paralelna ekipna tekma
Sportal Olimpijski prvaki izločili Slovence, Shiffrinova po hudem boju brez kolajne
Slovaška hokej Juraj Slafkovsky
Sportal Sedemnajstletnik tlakoval pot Slovakov do zgodovinskega dosežka
Uroš Zupan
Sportal Uspehi skakalcev niso slučajni, o deskarjih: "Zapostavljeni, kolikor so se sami odločili"

 

Ne spreglejte