Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2022,
16.32

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Slovaška Rusija Finska Švedska zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 olimpijski hokejski turnir

Sobota, 19. 2. 2022, 16.32

2 leti, 2 meseca

ZOI, HOKEJSKI TURNIR, tekma za 3. mesto (M)

Sedemnajstletnik tlakoval pot Slovakov do zgodovinskega dosežka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Slovaška hokej Juraj Slafkovsky | Juraj Slafkovsky je ob zmagi Slovaške nad Švedi (4:0) dvakrat zadel, najstnik je Slovakom do premiernega odličja v Pekingu pomagal s sedmimi zadetki. | Foto Guliverimage

Juraj Slafkovsky je ob zmagi Slovaške nad Švedi (4:0) dvakrat zadel, najstnik je Slovakom do premiernega odličja v Pekingu pomagal s sedmimi zadetki.

Foto: Guliverimage

Hokejska reprezentanca Slovaške je v tekmi za bronasto olimpijsko odličje s 4:0 premagala Švedsko, dva zadetka je dosegla v prazen gol in se razveselila sploh prve olimpijske kolajne. Znova je blestel 17-letni Juraj Slafkovsky. V velikem finalu (nedelja ob 5.10) bodo obračunali branilci naslova Rusi in Finci.

Finska
Sportal Finci po 16 letih spet dočakali veliko priložnost, v finalu proti branilcem naslova

V obračunu poraženih polfinalistov, Slovaki so v petek klonili s Finsko z 0:2, Švedi pa po kazenskih strelih z 1:2 proti ruski selekciji, so bili danes precej boljši Slovaki. Z dvema zadetkoma Juraja Slafkovskega (sedem tekem na OI, sedem zadetkov), po enim Samuela Takača in Pavola Regende so zanesljivo prišli do brona. V vratih so imeli zanesljivega Patrika Rybara, ki je zaustavil vseh 28 strelov Švedov, sami so jih sprožili kar 43.

Dvoboj je ponudil povsem različni podobi zasedb na ledu. Slovaki so se tekme lotili izjemno zagnano in z mislijo na možnost prve medalje - doslej so bili blizu le leta 2010, ko so izgubili mali finale - medtem ko so Švedi po naporni polfinalni tekmi in velikem razočaranju delovali utrujeno in brezvoljno.

Terensko premoč iz prve tretjine so Slovaki v drugi nadgradili še z zadetki. Slafkovsky, ki pri 17. letih uspešno nastopa med finsko klubsko elito, je mrežo Švedov po odlični akciji načel v 24. minuti, ko je ustrelil z leve strani in matiral Larsa Johanssona. Ko se je tekma začela prevešati v drugo polovico, so imeli Slovaki drugič igralca več, kar so izkoristili in z golom Takača - zadel je tik pred koncem švedske kazni, ko se je plošček do vratarja Larsa Johanssona odbil v gol - na zadnji odmor odšli s prednostjo +2. 

Slovaki se zasluženo veselijo premiernega olimpijskega odličja. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Slovaki se zasluženo veselijo premiernega olimpijskega odličja. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Švedi so se v zadnjem delu le nekoliko prebudili, toda prave nevarnosti za Slovake ni bilo. Brez težav so z zbrano obrambo in razpoloženim vratarjem Patrikom Rybarjem zadržali prednost in imeli ob prodoru Petra Cehlarika celo priložnost za povišanje vodstva. Skandinavci so morali tvegati in so že dve minuti pred koncem zaigrali brez vratarja, kar pa je hitro izkoristil Slafkovsky za svoj drugi gol na tekmi in že skupno sedmega na igrah. Piko na i je potem proti povsem razbiti Švedski postavil še Regenda.

Slovaki so se po samostojnosti za olimpijsko odličje do danes borili le enkrat, in sicer leta 2010 v Vancouvru, a končali na nehvaležnem četrtem mestu. V tekmi za tretje mesto so jih takrat premagali Finci. Tokrat olimpijske igre, na katerih niso veljali za favorite, zapuščajo precej bolj veseli, s prvo olimpijsko kolajno.

Poklapani Švedi | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Poklapani Švedi Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ponosen na ekipo  Craig Ramsay je Slovake prevzel v sezoni 2017/18 in zdaj z njimi dosegel največji uspeh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Craig Ramsay je Slovake prevzel v sezoni 2017/18 in zdaj z njimi dosegel največji uspeh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je res neverjetno. Uspelo nam je nekaj, za kar smo delali, gradili zadnjih nekaj let. Miro (Miroslav Šatan, op. a.) me je vprašali, ali bi pomagal, imel sem veliko podporo ljudi. Vsi, ki so stopili zraven, so naredili veliko. Oni opravijo vse delo, jaz pa sem nekako zraven in skrbim, da vse poteka, kot mora. Razburljivo, fantje so navdušeni. Vsi smo navdušeni. Ne bi mogel biti bolj ponosen na mlade igralce, ki so igrali v tej ekipi," je za NBC dejal selektor Craig Ramsay. Sedemdesetletni Kanadčan je vodenje Slovakov prevzel v sezoni 2017/18.

Se bodo Finci veselili prvega zlata ali bodo Rusi ubranili naslov?

Zadnje hokejsko dejanje bo na sporedu v nedeljo ob 5.10 po slovenskem času. Takrat se bosta za zlato pomerili branilka naslova Rusija in Finska. Zbornaja komanda je v četrtfinalu izločila debitantko Dansko, v polfinalu pa po loteriji razžalostila Švede. Finci so bili v četrtfinalu s 5:1 boljši od Švicarjev, v polfinalu pa še od Slovakov. Bo Jukka Jalonen Fince vodil do prvega naslova olimpijskih prvakov ... | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bo Jukka Jalonen Fince vodil do prvega naslova olimpijskih prvakov ... Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Finci imajo z olimpijskih iger šest kolajn, a še nikoli niso bili olimpijski prvaki. Dvakrat so se morali zadovoljiti s srebrom, leta 1988 je po starem sistemu tekmovanje pred njimi končala Sovjetska zveza, leta 2006 pa so jih v finalu v Torinu premagali Švedi.

"Velika stvar, tako za vsakega posameznika kot ekipo in celotno hokejsko državo. Če zmagamo, bo to nekaj neverjetnega. To so olimpijske igre, največje tekmovanje na svetu," pred finalom razmišlja finski vratar Harri Sateri, selektor Jukka Jalonen pa pravi: "Veselimo se te tekme. To je bil naš cilj. Veseli smo, da smo, da nam je uspelo."

... ali pa bodo hokejisti iz Rusije, ki jih tokrat vodi Aleksej Žamnov, ubranili naslov? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko ... ali pa bodo hokejisti iz Rusije, ki jih tokrat vodi Aleksej Žamnov, ubranili naslov? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rusi so po razpadu Sovjetske zveze osvojili tri olimpijska odličja, zlato v Pjongčangu (2018), srebro v Naganu (1998) in bron v Salt Lake Cityju (2002).

"Gremo po zlato, poskušali bomo, a ne bo lahko. Tega se zavedamo. Finska je odlična ekipa, želimo biri dobro pripravljeni," pravi selektor Aleksej Žamnov, ruski branilec Avangarda Damir Šaripzjanov pa dodaja: "Prišli smo do finala, pred nami pa je tekma življenja. Za vse bo enako izhodišče, mi smo rasli iz tekme v tekmo, začetek je bil nekoliko zadržani, nismo dosegli veliko golov, a to se je spremenilo."

Tekma za 3. mesto, moški

Sobota, 19. februar
Švedska : Slovaška 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Luc Tardif
Sportal Pri IIHF optimistični glede sodelovanja NHL-ovcev na OI 2026
Uroš Zupan
Sportal Uspehi skakalcev niso slučajni, o deskarjih: "Zapostavljeni, kolikor so se sami odločili"
 
Ne spreglejte