SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Direktor SZS Uroš Zupan ob koncu Pekinga 2022

Uspehi skakalcev niso slučajni, o deskarjih: "Zapostavljeni, kolikor so se sami odločili"

0,56

termometer

Uroš Zupan | Uroš Zupan je potegnil črto pod olimpijske igre v Pekingu. | Foto: SZS
Uroš Zupan je potegnil črto pod olimpijske igre v Pekingu. Foto: SZS

Direktor Smučarske zveze Slovenije Uroš Zupan je ob koncu iger v Pekingu dejal, da so z doseženim zelo zadovoljni, saj gre za drugi največji izkupiček odličij po zimskih igrah. Uspehi v skokih niso slučajni, pravi. O finančni zapostavljenosti deskanja pa: "Zapostavljeni so toliko, kolikor so se za to sami odločili."

Urša Bogataj Sportal Slovenska zlata junakinja od pekla do raja

Doseženi rezultati po besedah Zupana kažejo na to, da je pristop smučarske zveze pravi, čeprav se zavedajo, da je pred njimi še nekaj izzivov in da na nekaterih področjih še lahko napredujejo. Vsekakor pa so še vedno prepričani, da je smučanje nacionalni šport iz več različnih vidikov, nenazadnje tudi iz zgodovinskega, zato bo tradicija športa na smučeh ostala tudi v prihodnje.

Največ kolajn so osvojili skakalci in skakalke. | Foto: Anže Malovrh/STA Največ kolajn so osvojili skakalci in skakalke. Foto: Anže Malovrh/STA "To je po eni strani naša prednost, po drugi pa velika odgovornost, da tradicijo ohranjamo in vzdržujemo naprej. Ena od naših nalog je tudi popularizacija med mladimi, saj lahko le iz čim širše baze gradimo šampione," je dejal Zupan, ki se zaveda, da so nekatere športne panoge znotraj zveze na Kitajskem več kot izpolnile pričakovanja, druge pa so tudi nekoliko razočarale.

Brez dvoma je bila po njegovem mnenju najuspešnejša skakalna vrsta, ki je bila s štirimi medaljami najuspešnejša v svetovni konkurenci, kar pripisuje sistematičnemu dolgoročnemu pristopu k smučarskim skokom. Spomnil je, da ima Slovenija po vseh delih države okoli 80 skakalnic različnih velikosti, kar zagotavlja razpršenost, klubi delujejo dobro, ob tem pa je najboljšim mladim skakalcem na voljo organizirano srednješolsko izobraževanje in organizirano ter nadzorovano vadbo.

Žan Kranjec je osvojil srebro na veleslalomu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žan Kranjec je osvojil srebro na veleslalomu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Uspehi skakalcev niso slučajni"

"Uspehi torej niso slučajni. V to smo se lahko prepričali na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, letos v Pekingu in upamo, da bo enako tudi prihodnje leto na domačem svetovnem prvenstvu v Planici," pravi Zupan in dodaja, da tudi v ostalih panogah skušajo slediti temu modelu, a povsod to ni enostavno.

V alpskem smučanju je infrastruktura precej slabša, saj nimajo na voljo niti enega lastnega poligona, pač pa vedno gostujejo na kakšnem od smučišč, kjer se morajo seveda prilagajati turističnim obiskovalcem. Tudi zato je po njegovih besedah zelo pomemben načrt vstop v lastništvo in soupravljanje smučišča Stari vrh, kjer bodo prišli tudi do nekaj lastnih smučarskih zmogljivosti.

"Zapostavljeni so toliko, kolikor so se sami odločili"

Deskarji so v Pekingu osvojili dve kolajni. | Foto: Anže Malovrh/STA Deskarji so v Pekingu osvojili dve kolajni. Foto: Anže Malovrh/STA Po drugi strani je večkrat slišati nekaj nezadovoljstva glede obravnave deskarskega športa znotraj smučarske zveze, ki pa je na zadnjih treh olimpijskih igrah vselej dosega medalje za Slovenijo. Zupan pojasnjuje, da je smučarska zveza združenje klubov in društev, vsaka panoga ima svoj zbor, ki sam odloča o strategiji delovanja in v deskanju se je po njegovih besedah že pred leti oblikovala shema, kjer so se odločili za delovanje v individualnih ekipah.

"Zapostavljeni so toliko, kolikor so se za to sami odločili. Kot direktor skrbim samo za zakonito in finančno uravnoteženo poslovanje zveze, kar se tiče pa strokovnega dela in programov, pa panoge odločajo vsaka zase," je dejal Zupan.

sprejem olimpijcev, Kranjska Gora Sportal Slovenski orli navdušili tudi v Kranjski Gori #foto
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin