Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
13. 2. 2022,
9.04

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

24

Natisni članek

zlata medalja Henrik Kristoffersen Marco Odermatt Alexis Pinturault veleslalom alpsko smučanje Žan Kranjec Žan Kranjec olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 zimske olimpijske igre

Nedelja, 13. 2. 2022, 9.04

2 leti, 2 meseca

ZOI, veleslalom (moški)

Kranjec s sanjskim finalom do srebrne kolajne, zlato Odermattu!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,57

24

Žan Kranjec srebrna kolajna | Žan Kranjec se veseli svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih. | Foto Reuters

Žan Kranjec se veseli svoje prve kolajne na velikih tekmovanjih.

Foto: Reuters

Soliden prvi nastop za Žana Kranjca in vrhunski finalni! Z osmega mesta je napredoval na drugo in osvojil svojo prvo olimpijsko kolajno. Premagal ga je samo najboljši veleslalomist sezone Švicar Marco Odermatt, pa še to samo za 19 stotink. To je šesta kolajna za Slovenijo na zimskih olimpijskih igrah 2022 v Pekingu.

Slovensko alpsko smučanje ima deseto olimpijsko kolajno, osmo pod slovensko zastavo. Priboril jo je naš najboljši veleslalomist zadnjega desetletja in zmagovalec dveh veleslalomov v svetovnem pokalu Žan Kranjec. To je tudi prva slovenska kolajna za moško alpsko smučanje po 28 letih, po bronu Jureta Koširja na slalomu v Lillerhamerju leta 1994. Kranjec je postal naslednik Jureta Franka, ki je srebro v veleslalomu, sploh prvo slovensko olimpijsko kolajno na zimskih igrah, osvojil leta 1984 na igrah v Sarajevu.

Žan Kranjec je odpeljal sanjski finalni veleslalom. | Foto: Reuters Žan Kranjec je odpeljal sanjski finalni veleslalom. Foto: Reuters Kranjec je bil po prvi vožnji olimpijskega veleslaloma v Jančingu na osmem mestu. Njegov nastop je bil soliden, v zavojih je bil nekoliko prepozen. Za vodilnim Švicarjem Marcom Odermattom je zaostajal 78 stotink. V finalu v zelo težkih pogojih, saj je še naprej snežilo, ni imel česa izgubiti. Napadel je na vso moč! Napak ni bilo. Odpeljal je vrhunsko! Tekmovalci za njim so odstopali, tudi Norvežan Henrik Kristoffersen, ali pa zaostajali. Na koncu ga je premagal samo Odermatt, ki je z zlatom potrdil status najboljšega veleslalomista sezone. Z več kot sekundo zaostanka za srebrnim Kranjcem je bron osvojil Francoz Mathieu Faivre. Kot zanimivost dodajno, da je bil tudi Košir na olimpijskih igrah leta 1994 osmi po prvi vožnji.

"Nisem imel česa izgubiti"

Težke razmere, močno je snežilo, Žana niso ustavile. | Foto: Reuters Težke razmere, močno je snežilo, Žana niso ustavile. Foto: Reuters "Na štartu je bilo veliko dvomom. Vedel sem, da imam veliko zaostanka. A nisem imel česa izgubiti. Dobro sem se počutil. Dodajal sem od štarta do cilja. Proga je bila težka. Osvojil sem kolajno. Neverjetno! O tem sem samo sanjal," je v prvi izjavi za TV Slovenije po srebru dejal Kranjec. "Za te razmere je bila res skoraj popolna vožnja."

To je Žanova prva kolajna na velikih tekmovanjih. Pred štiri leti je bil v Pjongčangu četrti. "Vedel sem, da imam v nogah to smučanje, smučanje za kolajno. A v smučanju nikoli ne veš. Zelo sem vesel, da sem jo dobil."

"Žan si je to zaslužil. Vedno je bil na drugi strani sreče. En kup četrtih, petih mest. V drugi vožnji je sebi in vsem drugim pokazal, česa je sposoben," je bil navdušen tudi njegov trener Klemen Bergant. Žan je pred finalom zamenjal smuči.

Nasmejan ob osvojitvi srebrne kolajne, a zelo miren v prvi izjavi. | Foto: Reuters Nasmejan ob osvojitvi srebrne kolajne, a zelo miren v prvi izjavi. Foto: Reuters

Benjamin Alexander | Foto: Reuters Benjamin Alexander Foto: Reuters Jamajčan dokončal prvo vožnjo

Od 89 veleslalomistov na štartu jih je do cilja prve vožnje prišlo 54. Številni eksoti so imeli v zelo zahtevnih pogojih velike težave. Toliko snega (več kot 20 centimetrov) ni tu zapadlo že 11 let. Je pa prvo vožnjo končal prvi jamajški alpski smučar na olimpijskih igrah. Benjamin Alexander je na zadnjem, 54. mestu, zaostal 35 sekund. Albin Zahiri s Koroške, ki nastopa za Kosovo, je bil s slabimi 11 sekundami zaostanka 37. Na olimpijskih igrah v drugi vožnji nastopijo vsi tekmovalci, tako je Zahiri končal na 30. mestu, Alexander pa na 46., zadnji med vsemi, ki so dokončali obe vožnji.

ZOI, Jančing, veleslalom, moški:

1. Marco Odermatt (Švi) 2:09,35
2. Žan Kranjec (Slo) +0,19
3. Mathieu Faivre (Fra) +1,34
4. River Radamus (ZDA) +1,60
5. Thibault Favrot (Fra) +1,69
5. Alexis Pinturault (Fra) +1,69
7. Gino Caviezel (Švi) +1,85
8. Henrik Kristoffersen (Nor) +1,90
9. Joan Verdu (And) +1,93
10. Filip Zubčić (Hrv) +2,74
Beat Feuz olimpijsko zlato
Sportal Zlato za dekle in hčerki, srebro za tragično umrlega kolega
supervelelslaom Matthias Mayer
Sportal Mayer tretjič zlat na olimpijskih igrah, Kline do rezultata sezone
Johannes Strolz
Sportal Zlati Strolz: Pogosto sem sredi gozda sam stal v dežju
Ne spreglejte