Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 2. 2022,
4.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Bernhard Russi Matthias Mayer Aleksander Aamodt Kilde Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 zimske olimpijske igre smuk

Sobota, 5. 2. 2022, 4.30

2 leti, 2 meseca

ZOI, 3. TRENING SMUKA, MOŠKI

Zaradi vetra tretji trening odpovedan, smukači nezadovoljni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Skala Mayer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zaradi močnih sunkov vetra so tretji trening moškega smuka odpovedali. Nastopili so le Aleksander Aamodt Kilde, Matthias Mayer in Christof Innerhofer.

Skala Matthias Mayer
Sportal Smuk na Skali: težavnost 7,5 od deset, zabavnost proge deset

"Ko je žirija videla nastop prvih smučarjev, je dojela, da so sunki vetra premočni. Po dveh uspešnih treningih je morala tako zaradi varnosti smučarjev sprejeti odločitev o odpovedi tretjega treninga," je v pojasnilu zapisala predstavnica FIS Jenny Wiedeke. "Situacija je drugačna kot v petek. Ko smo začeli s treningom, so se pojavili nenadni sunki vetra. Ko je peljal Mayer, so postali sunki zelo nepredvidljivi," je odločitev za odpoved za ORF pojasnil direktor dirk v svetovnem pokalu Markus Waldner. Avstrijskega smučarja Matthiasa Mayerja je enkrat kar nekoliko obrnilo prečno na progo.

Smučarji nad odpovedjo treninga sicer niso bili navdušeni. "Rekli so, da je preveč vetrovno in prenevarno. Ne razumem tega argumenta. Včeraj je bilo še bolj vetrovno," je dejal Avstrijec Vincent Kriechmayr. Še bolj nejevoljen nad odločitvijo je bil Švicar Marco Odermatt: "Nekaj dni so govorili, da se veter po 12. uri umiri. Pa so trening odpovedali ob 11.15, potem ko sta dva od favoritov odpeljala tretji trening."

Striedinger ostal brez tekme
Za Avstrijo bodo na smuku nastopili Matthias Mayer, Vincent Kriechmayr, Daniel Hemetsberger in Max Franz. Zaradi odpovedi tretjega treninga je Otmar Striedinger izgubil še eno priložnost, da bi se s Franzem boril za četrto mesto na tekmi.

"Veter je razlog za skrb. To moram priznati."

Zmagovalec treh smukov v letošnji zimi Aleksander Aamodt Kilde je že po prvem treningu izpostavil, da bi bil lahko prav veter odločilen dejavnik v boju za kolajne. V gorah nad območjem Jančing je ob zelo nizkih temperaturah veter v tem času stalnica. 

"Veter je razlog za skrb. To moram priznati, a tako je na vsakem smuku na svetu. Smuku so na visoki nadmorski višini in kdorkoli je bil opoldne kje visoko v gorah, ve, da vedno piha. Sem pa optimist za nedeljo, saj vremenska napoved pravi, da se bo veter umiril. A ponavljam: veter je težava na vseh smukih," je v odziv na težave z vetrom dejal konstruktor olimpijske proge Švicar Bernhard Russi.

Moški olimpijski smuk, ki bo eden od vrhuncev iger v Pekingu, bo v nedeljo ob 4.00 po srednjeevropskem času. Če bo le dopuščalo vreme.

Jančing smučišče
Sportal Sedem let risal pekinški smuk, atraktiven kot proga Ptic roparic
Miha Hrobat
Sportal Miha Hrobat na drugem treningu četrti
Ne spreglejte