Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
13.05

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

rekord Quentin Fillon Maillet biatlon olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Torek, 15. 2. 2022, 13.05

2 leti, 2 meseca

quentin fillon maillet

Izvrstni Francoz piše biatlonsko zgodovino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Quentin Fillon Maillet | Quentin Fillon Maillet je v Pekingu osvojil že pet medalj. | Foto Guliverimage

Quentin Fillon Maillet je v Pekingu osvojil že pet medalj.

Foto: Guliverimage

Francoski biatlonec Quentin Fillon Maillet že pred koncem olimpijskih iger piše zgodovino biatlona. Z današnjim srebrom francoske moške štafete je namreč kot prvi biatlonec doslej na enih igrah osvojil pet medalj, pred njim pa je še tekma s skupinskim startom. Poleg tega je tudi prvi zimski olimpijec s petimi medaljami po Lake Placidu 1980.

Peking, biatlon, Rusija, Edvard Latipov
Sportal Rusi potrti, peto zlato Norvežanom, Slovenci enajsti

Devetindvajsetletni Francoz je danes svojo reprezentanco, v kateri so bili še Fabien Claude, Emilien Jacquelin in Simon Desthieux, v zadnji predaji popeljal do srebrne kolajne. Na zadnjem strelskem postanku stoje je moral sicer dvakrat popravljati, a je prehitel Rusa Eduarda Latipova, ki je prednost z dvema kazenskima krogoma zapravil. Zmagali so Norvežani.

Fillon Maillet je tako po zlatih medaljah na 20-kilometrski posamični preizkušnji in zasledovanju ter srebrnih v sprintu in mešani štafeti danes osvojil še peto odličje na teh igrah.

Izenačil rekord hitrostnega drsalca

S tem je postal prvi biatlonec v zgodovini s petimi osvojenimi medaljami na enih igrah in tudi prvi moški zimski olimpijec od iger v Lake Placidu leta 1980; tedaj je to uspelo ameriškemu hitrostnemu drsalcu Ericu Heidnu.

A Francoz še ni končal nastopov na teh OI, v petek ga namreč čaka še tekma s skupinskim startom, na kateri bo spet med favoriti za odličja. Če mu to uspe, bo prvi zimski športnik s šestimi kolajnami na enih igrah.

Čaka ga še tekma s skupinskim startom, na kateri lahko osvoji rekordno šesto odličje. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Čaka ga še tekma s skupinskim startom, na kateri lahko osvoji rekordno šesto odličje. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je neverjetno, tega sploh nisem pričakoval. Vendar pa se danes nisem boril za rekord ali zase, ampak za ekipo," je Fillon Maillet povedal o svojem zgodovinskem dosežku. "Zame je to pomembno, ker smo vsi prijatelji. Resnično sem si želel deliti ta lep trenutek z ekipo," je povedal za uradno stran olimpijskih iger v Pekingu.

Preživljal težko obdobje

Olimpijski krst je trenutno vodilni biatlonec v skupnem seštevku svetovnega pokala doživel pred štirimi leti v Pjongčangu, kjer je bil njegov najboljši izid 29. mesto na tekmi s skupinskim startom. Takrat je preživljal zelo težko obdobje v življenju, saj sta se z rakom borila njegovo dekle in tudi njen oče.

Štiri leta kasneje je v Peking prišel odločen, da se jima pokloni. "Moje dekle mi je tik pred odhodom reklo: 'Zmagaj na kakšni tekmi zame'," je dejal v pogovoru za spletno stran iger.

Biatlonec, ki sicer še nima zmage v svetovnem pokalu, ima pa že več kolajn s svetovnih prvenstev, se je pred odhodom na Kitajsko pridružil elitni enoti francoske žandarmerije GIGN. Tam so preizkušali njegovo odpornost na stres in zmožnost obvladovanja čustev.

"Vsak trener ve, kako pripraviti telo, mišice in streljanje," je še pred osvojenimi petimi kolajnami na teh igrah pojasnil Fillon Maillet in dodal: "Vendar pa se jaz trenutno osredotočam na treniranje 'glave', kajti razlika med drugim, tretjim ali četrtim mestom in prvim je zgolj v glavi. Pomembna je prava miselnost. Želim biti olimpijski prvak, zato skušam trenirati svojo 'glavo'."

In kaj je skrivnost njegovega uspeha? "Predvsem dober spanec," je dejal 29-letnik. "Predstavljam si, da sem na barki in se zibljem v prelepem ambientu. Mislim samo na to in nežno zaspim."

Preberite še:

Jakov Fak, Peking
Sportal Fillonu Mailletu zlato, Jakov Fak in Lovro Planko izgubljala na strelišču
Jakov Fak
Sportal Jakov Fak in Lovro Planko na zasledovanje, brata Boe na stopničkah
Quentin Fillon Maillet
Sportal Zlati Francoz letel po kitajskem snegu, Faku se (še) ni odprlo
Boe
Sportal Norvežanom po sprintu naslov v mešanih štafetah, Slovenija v ozadju
Ne spreglejte