Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 2. 2022,
12.35

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

Natisni članek

Lovro Planko Jakov Fak Jakov Fak biatlon olimpijske igre zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022

Nedelja, 13. 2. 2022, 12.35

2 leti, 2 meseca

ZOI Peking 2022, biatlon, zasledovanje (moški)

Fillonu Mailletu zlato, Jakov Fak in Lovro Planko izgubljala na strelišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

3

Jakov Fak, Peking | Jakov Fak je moral danes petkrat v kazenski krog, zasledovalno tekmo je končal na 29. mestu. | Foto Guliverimage

Jakov Fak je moral danes petkrat v kazenski krog, zasledovalno tekmo je končal na 29. mestu.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec 12,5-kilometrske zasledovalne biatlonske tekme na olimpijskih igrah v Pekingu je Francoz Quentin Fillon Maillet. Srebrno odličje je osvojil Norvežan Tarjei Boe, bron pa Rus Eduard Latipov. Slovenski adut Jakov Fak je moral petkrat v kazenski krog in je tekmo končal na 29. mestu. Drugi slovenski predstavnik Lovro Planko je bil s kar osmimi zgrešenimi streli 56.

Slovenska udeleženca olimpijske zasledovalne tekme v zahtevnih razmerah, ko je veter v sunkih nagajal tekmovalcem, nista blestela na strelišču, Jakov Fak je moral petkrat v kazenski krog, Lovro Planko celo osemkrat, oba pa sta tekmo končala na slabših položajih, kot sta jo začela. Fak, ki je startal kot 26., je končal na 29. mestu z dobrimi štirimi minutami in 51 sekundami zaostanka za zmagovalcem, Lovro Planko pa je z začetnega 42. mesta zdrsnil na končno 56. Kar osemkrat je moral v kazenski krog in za zmagovalcem zaostal osem minut in 24 sekund.

"Poskusil sem, vse sem dal od sebe in ničesar si nimam očitati"

Razmere v nacionalnem biatlonskem središču v Džangdžjakovu so bile danes zahtevne, poleg vetra in snega je tekmovalcem življenje grenil še hud mraz, bilo je 12 stopinj pod ničlo. "Bilo je posebno," je za RTV Slovenije povedal Jakov Fak in nadaljeval: "Ampak pustimo to, moja predstava je bila takšna kot vse dni, nič slabša, nič boljša. Na strelišču je bilo težko. Če ne čutiš prsta, je težko streljati. A tako je bilo za vse. Za vse so bile težke razmere, nekateri so se v teh znašli boljše, drugi slabše."

Razmere so se spreminjale, žrtev vetrovne loterije je bil tudi prvi favorit J. T. Boe. "Močno se je spremenilo že od same nastrelitve, veter in sneg sta naredila svoje, kar se vidljivosti tiče. Bilo je tudi odvisno, kdaj si se znašel na strelišču, razmere so se zelo spreminjale," je za nacionalno televizijo še povedal Fak: "Bilo je nekaj velikih premikov, jaz žal nisem bil v tem, bilo je izredno težko, poskusil sem, vse sem dal od sebe in ničesar si nimam očitati. Razmere na progi so bile zelo težke, sneženje in ta mraz, to je huda kombinacija. Veliko vlogo je igral material, že s samo malce slabšim je bilo težko teči."

"Bilo je nekaj velikih premikov, jaz žal nisem bil v tem, bilo je izredno težko, poskusil sem, vse sem dal od sebe in ničesar si nimam očitati." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Bilo je nekaj velikih premikov, jaz žal nisem bil v tem, bilo je izredno težko, poskusil sem, vse sem dal od sebe in ničesar si nimam očitati." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Planko je potrdil besede svojega izkušenega soreprezentanta. "V tako težkih razmerah še nisem tekmoval, zelo mrzlo je bilo pa še snežilo je. Zaklep na puški mi ni šel do konca in sem umikal pogled s puške, da sem ga pomikal naprej in to je tudi razlog za zgrešene strele."

Johannes Thingnes Boe žrtev vetrovne loterije

Izjemno zanimiva pa je bila bitka za zmago, ki jo je prav tako krojil veter na strelišču. Zmagovalec sobotnega sprinta, Norvežan Johannes Thingnes Boe, je do prvega strelskega postanka prednost pred prvim zasledovalcem, Francozom Quentinom Fillonom Mailletom, iz 26 sekund povečal na 41, na drugi strelski postanek prišel že skoraj minuto pred velikim tekmecem, nato pa po dveh zgrešenih strelih ohranil le še dobrih 12 sekund prednosti. Fillon Maillet je na strelišču blestel, tudi na odločilnem tretjem postanku, na katerem je J. T. Boe padel v pravi vihar, ki pa se je do streljanja Francoza in takrat tretjega Rusa Eduarda Latipova polegel ravno dovolj, da sta Boejeva zasledovalca natančno zadevala, medtem ko je Norvežan tri strele poslal mimo tarč in se izločil iz boja za odličje.

Fillon Maillet je zdržal do konca, tudi na četrtem strelskem postanku je bil stoodstoten, Latipov pa je z enim zgrešenim strelom omogočil Norvežanu Tarjeiju Boeju napad na kolajno. Ta je strelišče še zapustil z minimalnim zaostankom za Rusom, a ga je do cilja prehitel in se veselil srebra. Latipov se je moral zadovoljiti z bronastim odličjem.

Quentin Fillon maillet je prišel še do četrtega odličja na igrah v Pekingu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Quentin Fillon maillet je prišel še do četrtega odličja na igrah v Pekingu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za 29-letnega Fillona Mailleta je to že četrto odličje v Pekingu. Zmagal je na najdaljši 20-kilometrski moški preizkušnji, srebrn je bil v sprintu in s francosko mešano štafeto.

Zasledovanje, 12,5 km, potek tekme:

Končni vrstni red:
1. Quentin Fillon Maillet (Fra) 39:07,5/0
2. Tarjei Boe (Nor) + 28,6/1
3. Eduard Latipov (ROK) 35,3/1
4. Lukas Hofer (Ita) 51,1/0
5. Johannes Thingnes Boe (Nor) 2:13,7/7
6. Roman Rees (Nem) 2:30,2/1 
7. Simon Desthieux (Fra) 2:47,2/3 
8. Sebastian Samuelsson (Šve) 3:02,7/5
9. Emilien Jacquelin (Fra) 3:06,2/6
10. Felix Leitner (Avt) 3:08,8/1
...
29. Jakov Fak (Slo) 4:51,4/5
56. Lovro Planko (Slo) 8:24,1/8

Četrto streljanje (stoje):
Quentin Fillon Maillet je hitro in natančno postreljal še zadnjih pet tarč, medtem ko je Latipov moral v kazenski krog in zdaj za Francozom zaostaja 41 sekund. Tretji je Tarjei Boe, ki je prav tako pobelil vseh pet tarč (+ 44), četrti pa Lukas Hofer (+ 45). Tudi Italijan je bil strelsko brezhiben. J. T. Boe je moral še dvakrat v kazenski krog in je peti (+ 1;35).

Jakov Fak je še petič tekel v kazenskem krogu, s 4:33 zaostanka je na 28. mestu. Lovro Planko je zgrešil še dvakrat, skupaj osemkrat na tej tekmi, s 7:49 zaostanka je na 56. mestu.

Tretje streljanje (stoje):
J. T. Boe je naletel na obupne razmere na strelišču, veter je pihal v sunkih, zgrešil je tri tarče in omogočil strelsko stoodstotnima Fillonu Mailletu in Latipovu (imela sta nekaj sreče in streljala v mirnejšem ozračju), da sta ga prehitela. Pred Johannesom Thingnesom sta strelišče zapustila tudi Italijan Lukas Hofer in Tarjei Boe. Fillon Maillet ima 10 sekund prednosti pred Latipovim, 37 pred Hoferjem, 39 pred Tarjeijem Boejem in 55 pred Johannesom Thingnesom.

Jakov Fak je moral še enkrat v kazenski krog, nadaljuje na 30. mestu, 3:44 za vodilnim Francozom. Lovro Planko je po novih dveh strelskih napakah (skupno že šestih) zdrsnil na 58. mesto (+ 6:22).

Drugo streljanje (leže):
J.T. Boe je na drugi strelski postanek prišel dobrih 50 sekund pred Francozom, a dvakrat zgrešil. Fillon Maillet je imel nekaj težav z orožjem, a je naposled pobelil vseh pet tarč. Tudi Latipov je bil natančen. Boe zdaj vodi 12 sekund pred Fillonom Mailletom in 35 pred Latipovim. Tarjei Boe je 14 sekund za Rusom.

Jakov Fak je zgrešil še dvakrat, danes mu ne bo uspelo ponoviti predstave iz Ruhpoldinga. Izgubil je še tri mesta, zdaj je 34., 3:12 za vodilnim Boejem. Lovro Planko je moral še dvakrat v kazenski krog, nadaljuje na 53. mestu (+ 4:50).

Prvo streljanje (leže):
J. T. Boe je v prvem krogu še nekoliko povečal prednost pred Fillonom Mailletom (+ 0:41), oba pa sta bila na prvem strelskem postanku stoodstotno natančna. Tarjei Boe je moral v en kazenski krog, na tretje mesto se je s strelsko ničlo prebil Rus Eduard Latipov (+ 1:21,9).

Jakov Fak je en strel poslal mimo tarče, po opravljenem kazenskem krogu nadaljuje na 31. mestu, za vodilnim ima 2:40 zaostanka. Lovro Planko je mimo tarč poslal dva strela in zdrsnil na 54. mesto (+ 4:04).

Start:
O
b 11.45 je kot prvi startal zmagovalec včerajšnjega sprinta, Norvežan Johannes Thingnes Boe, 26 sekund za njim Francoz Quentin Fillon Maillet, pa 39 sekund za Boejem njegov starejši brat Tarjei, 41 Rus Maksim Cvetkov

Jakov Fak se je na progo podal kot 26., 1:48 za Boejem, Lovro Planko pa 42., 2:22 za prvim.

Tekmovalce čakajo štiri streljanja, prvi dve leže in drugi stoje, za vsak zgrešen strel pa obisk 150-metrskega kazenskega kroga.

V nacionalnem biatlonskem središču v Džangdžjakovu sneži, temperatura zraka je minus 12 stopinj Celzija, piha tudi močan veter, ki bi lahko povzročal težave na strelišču.

Preberite še:

Jakov Fak
Sportal Jakov Fak in Lovro Planko na zasledovanje, brata Boe na stopničkah
Quentin Fillon Maillet
Sportal Zlati Francoz letel po kitajskem snegu, Faku se (še) ni odprlo
Jakov Fak - Peking 2022
Sportal Hčerki obljubil, da bo dober. "To je bila najtežja naloga. Preostalo je lažje izvedljivo."
Jakov Fak
Sportal Jakov Fak vendarle pokazal šampionski obraz in močno napredoval
Ne spreglejte