Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2022,
15.21

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Ruhpolding

Nedelja, 16. 1. 2022, 15.21

2 leti, 3 mesece

Ruhpolding, zasledovanje (moški)

Jakov Fak vendarle pokazal šampionski obraz in močno napredoval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Jakov Fak | Jakov Fak je danes prikazal izvrstno biatlonsko predstavo. | Foto Guliverimage

Jakov Fak je danes prikazal izvrstno biatlonsko predstavo.

Foto: Guliverimage

Edini slovenski predstavnik na današnji 12,5-kilometrski zasledovalni tekmi biatlonskega svetovnega pokala v Ruhpoldingu Jakov Fak je močno napredoval in preizkušnjo, ki jo je začel na 39. mestu, končal kot osmi! Za zmagovalcem, Francozom Quentinom Fillonom Mailletom, je Fak, ki je zgrešil le en strel, zaostal 41 sekund in se prvič v sezoni uvrstil med najboljšo deseterico.

Zmagal je Francoz Quentin Fillon Maillet (31:30,6/2 zgrešena strela) pred Rusom Aleksandrom Loginovim (+ 8,8/1) in Belorusom Antonom Smolskim (+ 13,1/2).

Štiriintridesetletni Fak je tokrat prvič v sezoni pokazal zelo solidno tekaško formo in ob vsega enem zgrešenem strelu, na drugem postanku leže, je z 39. mesta napredoval na osmo.

Gneča na prvem strelskem postanku

"Današnja tekma je bila končno taka, ki sem jo dolgo časa pričakoval, a mi telo ni dopustilo več od tistega, kar je bilo." | Foto: SloSki "Današnja tekma je bila končno taka, ki sem jo dolgo časa pričakoval, a mi telo ni dopustilo več od tistega, kar je bilo." Foto: SloSki Ob zelo majhnih razlikah je bila priložnost za napredovanje velika, prav tako je bila gneča na strelišču, ko je na prvem postanku nekaj tekmovalcev celo moralo čakati na prosto strelsko mesto. Fak se je v gneči odlično znašel, hitro je zadel vseh pet tarč in se že povzpel do 22. mesta. Fak se je v skupini odlično držal tudi na progi, kjer mu je šlo danes odlično.

Na drugem strelskem postanku, prav tako leže, je zgrešil svoj edini strel danes, a je še vedno držal 22. mesto, saj so grešili tudi tekmeci. Fak je bil 100-odstoten na obeh strelskih postankih stoje, kar je pomenilo še dodaten skok po lestvici navzgor. V zadnji krog se je podal s sedmega mesta, da mu je šlo danes odlično tudi v teku pa priča dejstvo, da ga je v zadnjem krogu lahko prehitel le izjemni Šved Sebastian Samuelsson, ki pa ga je slovenski tekmovalec nato brez težav držal do cilja in se je prvič v sezoni zavihtel v najboljšo deseeterico. 

"Želim si, da bi bile tudi naslednje tekme takšne"

"Današnja tekma je bila končno taka, ki sem jo dolgo časa pričakoval, a mi telo ni dopustilo več od tistega, kar je bilo. Načeloma sem veliko bolj zadovoljen z današnjim tekom oziroma občutki na teku, kot s samim streliščem. Čeprav tudi na strelišču zelo dobro. Želim si, da bi bile tudi naslednje tekme takšne in bom lahko tekmoval na višjem nivoju, kot sem do sedaj," je bil dosežka vesel najboljši slovenski biatlonec.

Odleglo je tudi glavnemu trenerju slovenske moške vrste Janezu Mariču: "Današnja zasledovalna tekma se je končala odlično za nas. Jakov Fak je napredoval iz 39. mesta na osmo z samo enim zgrešenim strelom. Mislim da se je to zgodilo pravi čas, tik pred olimpijskimi igrami. Vmes imamo tudi na programu še Antholz, tudi za tja pa je ta rezultat odlična popotnica."

Ob odstnosti najboljših Norvežanov zmaga Francoza

29-letni Fillon Maillet privoščil strelsko napako na drugem postanku in vsaj začasno ga je prehitel Nemec Benedikt Doll, drugi s petkovega sprinta, ki pa je v kazenski krog dvakrat zavil na tretjem postanku in Francoz je imel na široko odprta vrata do zmage.

Fillon Maillet je v odsotnosti najboljših Norvežanov, ki so na višinskih pripravah pred olimpijskimi igrami, dosegel peto zmago v sezoni in 11. v karieri. Vse kaže, da bo glede na formo, ki jo kaže v olimpijski sezoni, naslednik Raphaela Poireeja in Martina Fourcada, ki sta uspešno nosila vlogo prvih tekmovalcev Francije v preteklih letih.

Do drugega mesta je presenetljivo prišel Rus Aleksander Loginov, sicer eden najboljših v karavani, ki pa je zasledovanje začel šele na 32. mestu, in dokazal, da je sposoben presenetiti prav na vsaki tekmi. V zadnjem krogu je prehitel Litovca Vytautasa Stroilo, ki je šel v zadnji krog pred njim, to pa je uspelo tudi Belorusu Antonu Smolskiju, ki je po sprintu zasedel tretje mesto tudi v zasledovanju.

Biatlonska karavana se prihodnji teden seli v italijansko Anterselvo, ki bo tudi zadnja postaja pred olimpijskimi igrami v Pekingu.

Izidi: moški, zasledovalno (12,5 km):

1. Quentin Fillon Maillet (Fra)       31:30,6 (2 zgrešena strela)
2. Aleksander Loginov (Rus)           +   8,8 (1)
3. Anton Smolski (Blr)                   13,1 (2)
4. Simon Desthieux (Fra)                 22,4 (2)
5. Vytautas Strolia (Lat)                30,4 (1)
6. Erik Lesser (Nem)                     37,9 (1)
7. Sebastian Samuelsson (Šve)            40,8 (3)
8. Jakov Fak (Slo)                       41,0 (1)
9. Maksim Cvetkov (Rus)                  44,4 (2)
10. David Zobel (Nem)                     47,3 (1)

Svetovni pokal, skupno:

1. Quentin Fillon Maillet (Fra)               581 točk
2. Sebastian Samuelsson (Šve)                 484
3. Emilien Jacquelin (Fra)                    470
4. Tarjei Boe (Nor)                           404
5. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)          379
6. Aleksander Loginov (Rus)                   377
7. Anton Smolski (Blr)                        360
8. Simon Desthieux (Fra)                      345
9. Sturla Holm Laegreid (Nor)                 344
10. Johannes Thingnes Boe (Nor)                343
...
38. Jakov Fak (Slo)                             99
77. Miha Dovžan (Slo)                           15
80. Klemen Bauer (Slo)                          12

Preberite še:

Ruhpolding, štafeta Rusije, biatlon
Sportal Štafetna preizkušnja Rusom, Slovenci 13.
Jakov Fak
Sportal Francoz na vrhu, Slovenci se (še) niso otresli težav
Ne spreglejte