SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ZOI, biatlon, posamična tekma (moški)

Zlati Francoz letel po kitajskem snegu, Faku se (še) ni odprlo

0,63

termometer

Quentin Fillon Maillet | Najboljši biatlonec zime, Francoz Quentin Fillon Maillet, je zablestel tudi na olimpijskih igrah. | Foto: Guliverimage
Najboljši biatlonec zime, Francoz Quentin Fillon Maillet, je zablestel tudi na olimpijskih igrah. Foto: Guliverimage

Zmagovalec prve moške posamične biatlonske tekme na olimpijskih igrah v Pekingu je Francoz Quentin Fillon Maillet, sicer tudi vodilni biatlonec te zime. Na najdaljši, 20-kilometrski posamični preizkušnji je srebro osvojil Belorus Anton Smolski, bron pa Norvežan Johannes Thingnes Boe. Jakov Fak je bil danes trikrat nenatančen na strelišču in je za zmagovalcem zaostal več kot štiri minute in zasedel 29. mesto, Miha Dovžan je bil 38., Lovro Planko 46. in Rok Tršan 54.

Francoski as Quentin Fillon Maillet se je do zlata prebil z izjemnim tekom, saj si je na strelišču privoščil dve napaki in z njima dve minuti pribitka. Na smučeh je letel tudi bronasti Norvežan Johannes Thingnes Boe, prav tako z dvema zgrešenima streloma, medtem ko je bil srebrni Belorus Anton Smolski na tekaški progi šele 15., a je nekoliko počasnejši tek nadoknadil s stoodstotnim strelskim učinkom.

Jakov Fak je danes zgrešil tri strele, veliko preveč, da bi lahko računal na vrhunsko uvrstitev. | Foto: Guliverimage Jakov Fak je danes zgrešil tri strele, veliko preveč, da bi lahko računal na vrhunsko uvrstitev. Foto: Guliverimage

Najboljši Slovenec je bil Jakov Fak, ki si je na strelišču prislužil tri minute pribitka, imel pa je 22. tekaški čas. Vse skupaj je zadoščalo za končno 29. mesto. "Začel sem malo bolj rezervirano, saj je težko priti k sebi, če presežeš svoje sposobnosti, najbolj pa sem razočaran nad svojim streljanjem. Razmere na strelišču niso bile tako zahtevne, težava je bila pri nastavitvi puške. Moral bi bolje oddelati. Tekaško pa je bilo v slogu sezone, nisem našel prave hitrosti. Želim se zbezati iz tega, a enostavno ne gre," je za nacionalno televizijo povedal Fak.

S samo enim zgrešenim strelom bi bil še zadovoljen

Po treh streljanjih je odlično kazalo Mihi Dovžanu, ki se je motal na robu najboljše deseterice, na zadnjem strelskem postanku pa mu je pošla zbranost, dva strela je poslal mimo in z nekaj manj kot petimi minutami zaostanka je zasedel 38. mesto. "Letos se mi je že večkrat zgodilo, da sem zgrešil zadnja dva strela. Na treningih lahko večkrat zapored pokrijem vse tarče, ampak na tekmi je drugače, utrip je višji. Z enim zgrešenim strelom bi bil zadovoljen, z dvema sem malo manj, ampak lahko bi bili pa trije," je po nastopu ocenil Dovžan. Ozrl pa se je tudi k naslednji tekmi: "V soboto nas čaka sprint, led je prebit, spoznali smo se s progo. Če v soboto ponovim streljanje z današnjega začetka, bom kar zadovoljen."

Lovro Planko je bil s štirimi zgrešenimi streli 46. (+5:40,5), Rok Tršan pa z zgolj eno minuto pribitka 54. (+6:27,3).

Posamična tekma (20 km), potek:

Cilj:
Johannes Thingnes Boe je v cilj prišel s 3,8 sekunde prednosti pred Maksimom Cvetkovom, Quentin Fillon Maillet pa dobre pol minute pred Norvežanom. Jakov Fak je v cilju zaostal več kot štiri minute za vodilnim, še 52 sekund več pa Miha Dovžan. Lovro Planko je zaostal dobrih pet minut in 40 sekund, Rok Tršan pa skoraj šest minut in pol.

Končni vrstni red:
1. Quentin Fillon Maillet (Fra) 48:47,4/2
2. Anton Smolski (Blr) +14,8/0
2. Johannes Thingnes Boe (Nor) + 31,1/2
4. Maksim Cvetkov (ROC) 34,9/1
5. Scott Gow (Kan) 1:05,6/1
6. Benedikt Doll (Nem) 1:07,1/2
7. Roman Rees (Nem) 1:21,6/1
8. Tarjei Boe (Nor) 1:29,6/1
9. Fabien Claude (Fra) 1:38,1/2
10. Aleksander Loginov (ROC) 1:40,2 (3)

29. Jakov Fak (Slo) 4:00,6/3
38. Miha Dovžan (Slo) 4:52,0/2
46. Lovro Planko (Slo) 5:40,5/4
54. Rok Tršan (Slo) 6:27,3/1

Četrto streljanje:
J. T. Boe je zgrešil še drugič na tekmi, prvič pa se je roka zatresla Cvetkovu, ki ohranja le še 11 sekund prednosti pred Norvežanom, ki na progi leti. Tarjei Boe je tako kot Cvetkov zgrešil zadnji, 20. strel in za Rusom zaostaja 48 sekund. Mišice kaže Quentin Fillon Maillet, ki je dva zgrešena strela nadoknadil na progi, bil na zadnjem strelskem postanku natančen in prevzel vodstvo. Jakov Fak je mimo tarče poslal še tretji strel na tej tekmi, njegov zaostanek je narasel na 3:19,8. Belorus Anton Smolski je z 20 zadetimi tarčami zadnjič na današnji tekmi strelišče zapustil kot vodilni. Miha Dovžan je prva dva strela zgrešil prav na zadnjem strelskem postanku in močno pokvaril uvrstitev, zaostal je tudi za Fakom. Lovro Planko je dodal še en zgrešen strel (skupaj štiri), njegov zaostanek za vrhom je presegel pet minut. Rok Tršan je pobelil vseh pet tarč, njegov zaostanek za Smolskim je 4:53,1.

Tretje streljanje:
Cvetkov po 15 zadetih strelih ostaja pred bratoma Boe. Tudi Fillon Maillet je mimo tarče poslal še drugi strel. Odlično se bori Belorus Anton Smolski, ki po treh streljanjih zaseda četrto mesto. Jakov Fak je bil v tretje strelsko popoln, tekmo nadaljuje z 2:52,9 zaostanka za vodilnim Cvetkovim. Odlično gre Mihi Dovžanu, s strelsko ničlo in 1:44,7 zaostanka je tik za najboljšo deseterico. Lovro Planko je bil tokrat stoodstoten, ostaja slabe štiri minute in pol za najhitrejšimi, natančen je bil tudi Rok Tršan, ki ima 4:18,9 zaostanka.

Drugo streljanje:
J. T. Boe in Tarjei sta bila na drugem postanku (stoje) natančna, prav tako Rus Cvetkov, ki ima dobre pol minute prednosti pred Norvežanoma. Tudi Fillon Maillet je en strel poslal mimo tarče in zaostaja za Cvetkovim in obema norveškima asoma. Jakov Fak je poslal še en strel mimo, njegov zaostanek za vodilnim je narasel na dve minuti in 35 sekund. Tudi Rus Loginov si je prislužil minuto pribitka in zdrsnil po razpredelnici. Miha Dovžan ostaja stoodstoten, za vodilnim zaostaja minuto in štiri sekunde. Lovro Planko je zgrešil še enkrat (skupaj trikrat), njegov zaostanek za najboljšim je presegel štiri minute. Natančnejši je bil Rok Tršan s petimi zadetki, za vodilnim zaostaja 3:19,6.

Prvo streljanje:
J. T. Boe je na prvem strelskem postanku (leže) en strel poslal mimo tarče in si prislužil minuto pribitka. Njegov starejši brat Tarjei je bil stoodstoten. Tudi Fillon Maillet je bil strelsko brezhiben in prevzel vodstvo, pozneje ga je prehitel Rus Aleksander Loginov. Jakov Fak je bil enkrat nenatančen in za vodilnim zaostaja minuto in 30 sekund. Miha Dovžan je bil stoodstoten in za vodilnim zaostaja 39 sekund. Lovro Planko je zgrešil dvakrat, Rok Tršan enkrat. Zadnji ima za vodilnim 2:22 zaostanka, prvi skoraj tri minute.

Start:
Tekmo je ob 9.30 odprl Rus Maksim Cvetkov, z drugo in peto štartno številko sta se na progo podala norveška asa, brata Johannes Thingnes in Tarjei Boe, kot 11. pa tudi vodilni biatlonec te zime, Francoz Quentin Fillon Maillet. Jakov Fak se je s štarta pognal ob 9.44, ob 9:52 še Miha Dovžan, osem minut čez deseto tudi slovenski olimpijski debitant Lovro Planko, dve minuti za njim pa še zadnji Slovenec Rok Tršan.

Biatlonski spored na OI v Pekingu 2022:

Sobota, 5. februar:
mešana štafeta (moški + ženske)

Ponedeljek, 7. februar:
posamično, 15 km (ženske)

Torek, 8. februar:
9.30, posamično, 20 km (moški)

Petek, 11. februar:
10.00, sprint, 7,5 km (ženske)

Sobota, 12. februar:
10.00, sprint, 10 km (moški)

Nedelja, 13. februar:
10.00, zasledovanje, 10 km (ženske)
11.45, zasledovanje, 12,5 km (moški)

Torek, 15. februar:
10.00, štafeta, 4 x 7,5 km (moški)

Sreda, 16. februar:
8.45, štafeta, 4 x 6 km (ženske)

Petek, 18. februar:
10.00, skupinski start, 15 km (moški)

Sobota, 19. februar:
10.00, skupinski start, 12,5 km (ženske)

Preberite še:

Jakov Fak - Peking 2022 Sportal Hčerki obljubil, da bo dober. "To je bila najtežja naloga. Preostalo je lažje izvedljivo." Denise Herrmann Sportal Nemka zlata na 15 km, soliden nastop Polone Klemenčič ZHUMB - Ula Haner Sportal Kako je slovenska fizioterapevtka postala junakinja na Norveškem Boe Sportal Norvežanom po sprintu naslov v mešanih štafetah, Slovenija v ozadju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin