SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Smučanje prostega sloga, snežni žleb

Zgodovinski dosežek za "obraz Pekinga 2022"

0,19

termometer

Eileen Gu |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Zvezdnica smnučanja prostega sloga Eileen Gu je osvojila tretje odličje in drugo zlato kolajno v Pekingu. Z oceno 95,25 točke je v snežnem žlebu ugnala Kanadčanko Cassie Sharpe (90,75), tretja je bila še ena Kanadčanka Rachael Karker (87,75).

big air  Eileen Gu Sportal Kitajska zvezdnica pričakovano do olimpijskega zlata

Eileen Gu, semnajstletnica, ki je bila rojena v San Franciscu v ZDA kitajski materi in ameriškemu očetu, je prva športnica s tremi odličji v treh različnih disciplinah prostega smučanja na posameznih igrah. V snežnem žlebu (halfpipe) je zmagala z oceno 95,25 točke, zlato pa je bilo v njenih rokah še pred zadnjim krogom..

Gujeva je pred tem v Pekingu že zmagala v disciplini skokov big air, na veliki skakalnici smučanja prostega sloga in deskanja, na kateri športniki dosegajo najbolj atraktivne skoke in obrate. Svojo drugo medaljo je osvojila z drugim mestom v smučanju prostega sloga na objektih v snežnem parku (slopestyle).

Eileen Gu | Foto: Reuters Eileen Gu Foto: Reuters Gujeva je postala ikona, neuradni obraz iger. Pred manj kot tremi leti, junija 2019, se je odločila, da bo nastopila za domovino svoje matere, s čimer je poskrbela za precej publicitete in tudi vprašanj o njeni nacionalnosti, ali je Kitajka ali Američanka.

Zavrnila je razkritje svojega državljanstva. Kitajska sicer ne priznava dvojnega državljanstva. V intervjujih je Gujeva komentirala: "Nihče ne more zanikati, da sem Američanka, nihče ne more zanikati, da sem Kitajka." Prav tako je rekla: "Ko sem v ZDA, sem Američanka, ko pa sem na Kitajskem, sem Kitajka."

Ne glede na njeno mešano ameriško-kitajsko poreklo je bilo mogoče pred olimpijskimi igrami njen obraz videti po kitajskih mestih na oglasnih panojih in naslovnicah revij ter v promocijskih videoposnetkih, ki jo prikazujejo, ko izvaja trike v zraku in teče po Velikem kitajskem zidu.

"Izčrpana sem, a tako srečna"

Eileen ima na Instagramu več kot milijonov sledilcev. | Foto: Reuters Eileen ima na Instagramu več kot milijonov sledilcev. Foto: Reuters "Izčrpana sem, a tako srečna. Pravkar sem imela najboljša dva tedna v življenju. Po letih in letih trdega dela čutim toliko hvaležnosti in občutka, da sem nekaj dosegla. Kot da bi vdihnila svež zrak. Tako sem utrujena, smučala sem vsak dan od otvoritvene slovesnosti. A počutim se pomirjena sama s seboj, hvaležna, strastna in ponosna," je dejala po tretjem olimpijskem odličju.

"To je za vedno spremenilo moje življenje. Ko sem se uvrstila v odločilni del tekmovanja v big airu, sem vedela, da moje življenje nikoli ne bo enako. Takrat si nisem niti upala predstavljati, da bom odšla s teh iger s še enim srebrom in drugim zlatom."

Gujeva je dejala, da je počaščena, da je bila na olimpijskih igrah. "Še bolj sem počaščena zaradi te platforme, ki mi je bila dana, da lahko širim to sporočilo in navdihujem mlada dekleta s svojo strastjo do tega športa in upam, da lahko širim šport na ljudi, ki morda prej zanj sploh niso slišali." V ZDA je odraščala ob materi in starih starših ter govori tekoče mandarinsko kitajščino.

Mathilde Gremaud Sportal Švicarka Gujevi preprečila novo zlato odličje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin