SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ZOI, smučanje prostega sloga, skoki na veliki skakalnici

Kitajska zvezdnica pričakovano do olimpijskega zlata

0,38

termometer

big air  Eileen Gu | Eileen Gu prihaja iz San Francisca, a nastopa za domovino njene mame, Kitajsko. | Foto: Reuters
Eileen Gu prihaja iz San Francisca, a nastopa za domovino njene mame, Kitajsko. Foto: Reuters

Kitajska zvezdnica Eileen Gu, ki je osem let igrala klavir, je postala prva olimpijska prvakinja v smučanju prostega sloga v skokih na veliki skakalnici (big air). Osemnajstletnica, ki ima očeta Američana in je v preteklosti že zastopala tudi ZDA, si je naslov priborila s tretjim skokom, po katerem je prehitela Francozinjo Tess Ledeux. Tretje mesto je zasedla Švicarka Mathilde Gremaud.

podelitev kolajn OI Sportal Slovenska bera odličij se je še povečala

Eileen Gu | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Na veliki skakalnici (big air) so se smučarke prostega sloga sploh prvič merili na olimpijskih igrah. Eileen Gu je v finalu uspelo s skokom 1620. "Še nikoli prej ga nisem skočila. A sem bila zelo samozavestna. Devet let sem igrala klavir, zato imam smisel za ritem," je kitajska zvezdnica povedala v prvi izjavi po osvojitvi zlate kolajne. Kličejo jo "snežna kraljica".

Eileen Gu | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

"Povsem naključno sem se odločila za dvojni levi 'cork 1620'. Tudi, če ga ne bi uspešno izvedla, ne bi bila razočarana. Sem pa hotela svetu dokazati, da je možno preseči svoje meje. Upam, da bo to spodbudilo tudi druge, da poskusijo nekaj takega. Dokazala sem, da ni nemogočega, to je najsrečnejši dan v mojem življenju. Preprosto ne morem verjeti, kaj se je pravkar zgodilo," je bila pred novinarji vzhičena Gujeva.

big air  Eileen Gu | Foto: Reuters Foto: Reuters "Malo sem razočarana, a čestitam Gujevi, bila je boljša, jaz pa moram biti v taki konkurenci zadovoljna tudi z drugim mestom," je dejala Ledeuxova. Še bolj prešerne volje je bila tretjeuvrščena Švicarka Mathilde Gremaud, ki je bronasto kolajno osvojila prav na 22. rojstni dan.

Smučanje prostega sloga: skoki na veliki skakalnici (big air), ženske:

ZLATO: Eileen Gu (KIT)
SREBRO: Tess Ledeux (Fra)
BRON: Mathilde Gremaud (Švi)

Kdo je Eileen Gu?

Eileen Gu Sportal Najstnica, ki je s svojo odločitvijo navdušila Kitajsko in razjezila Ameriko

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin