SiolNET. Sportal ZOI Peking
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Junaka olimpijskega slaloma: Noel in Strolz

20. olimpijski slalom in še 20. različni dobitnik zlate medalje

1,35

termometer

Clement Noel zlata kolajna slalom | Clement Noel ima svojo prvo olimpijsko kolajno. | Foto: Reuters
Clement Noel ima svojo prvo olimpijsko kolajno. Foto: Reuters

Francoski specialist za slalom Clement Noel je dočakal svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih, zlato v Pekingu. Postal je še 20. različni olimpijski prvak v slalomu na prav toliko olimpijskih slalomih. Srebrni Avstrijec Johannes Strolz pa je ponovil dosežek dveh olimpijskih kolajn svojega očeta iz leta 1988.

Clement Noel slalom Sportal Dolžnik sezone Noel s šestega mesta do zlata, še ena kolajna za Strolza Žan Kranjec slalom Sportal Odstop na slalomu, a Kranjec ima v soboto priložnost za še eno kolajno

Pred štirimi leti je za štiri tisočinke ostal brez olimpijske kolajne, v Jančingu je zdaj le dosanjal olimpijske sanje. Štiriindvajsetletni Clement Noel je postal novi olimpijski prvak v slalomu. Po brezhibnem finalnem nastopu se je s šestega prebila na prvo mesto in Johannesa Strolza premagal za 61 stotink, Sebastiana Fossa-Solevaaga pa za 70. "To je bila ena najpomembnejših tekem v moji karieri. Nimaš pogosto priložnosti osvojiti kolajne na olimpijskih igrah. Na vsaka štiri leta je samo ena minuto in 40 sekund dolga priložnost," je navdušeno v ciljnem izteku razlagal Francoz.

To je njegova sploh prva kolajna na velikih članskih tekmovanjih. Na dveh svetovnih prvenstvih je bil v slalomu 7. in 21., na prejšnjih igrah pa četrti. | Foto: Reuters To je njegova sploh prva kolajna na velikih članskih tekmovanjih. Na dveh svetovnih prvenstvih je bil v slalomu 7. in 21., na prejšnjih igrah pa četrti. Foto: Reuters To sezono je res čutil ogromen pritisk. V preteklih treh sezonah je bil vselej vsaj štirikrat na stopničkah, skupaj 16-krat. Od tega je dobil devet tekem. Specialist za slalom velja za najboljšega v tej disciplini, a to zimo ni šlo nič po njegovih načrtih. Na prvem slalomu v Val d`Iserju je še zmagal, nato pa ni bil več na zmagovalnem odru (dvakrat je tudi odstopil). "Vedel sem, da sem v dobri formi. Moje tekme v januarju niso bile dobre, a tukaj sem resnično dobro treniral. Bil sem hiter. Bolje ne bi mogel odpeljati. Nimam besed, s katerimi bi opisal počutje. Olimpijski prvak!" Lani mu je spodrsnilo na svetovnem prvenstvu v Cortini, kjer je bil šele 21.

Jean-Pierre Vidal je bil olimpijski prvak pred 20 leti v Salt Lake Cityju | Foto: Reuters Jean-Pierre Vidal je bil olimpijski prvak pred 20 leti v Salt Lake Cityju Foto: Reuters V tako nepredvidljivi slalomski sezoni, v kateri je na šestih tekmah v svetovnem pokalu zmagalo šest smučarjev, torej na olimpijski tekmi vendarle zmaga za favorita. Pa je prav olimpijski slalom najbolj nepredvidljiva tekma za alpske smučarje. To je bil 20. olimpijski slalom. In Noel je postal 20. različni zmagovalec. Niti en smučar ni dvakrat postal olimpijski prvak.

To je sploh prva zlata kolajna za Francijo v alpskem smučanju na olimpijskih igrah po letu 2006. Na igrah v Torinu je na smuku zmagal Antoine Deneriaz. Slalomskega olimpijskega prvaka pa so imeli Francozi pred 20 leti, ko je v Salt Lake Cityju zmagal Jean-Pierre Vidal.

"Oče, zdaj sva po medaljah na igrah izenačena"

Johannes Strolz | Foto: Reuters Johannes Strolz Foto: Reuters Nič manj srečen ni bil 29-letni Strolz. V Adelbodnu je šokiral s svojo prvo zmago in si nato še naprej sam pripravljal smuči. Po zlatu na olimpijski kombinaciji zdaj zanj še slalomsko srebro. Enako je leta 1988 v Calgaryju uspelo tudi njegovemu očetu Hubertu Strolzu, le da je bil on po zlatu na kombinaciji srebrn v veleslalomu. "Spet moram pomisliti na očeta. Tudi on je osvojil zlato in srebro. Da, oče, zdaj sva po medaljah z olimpijskih iger izenačena." Strolz je po prvi vožnji olimpijskega slaloma celo vodil, a pred finalom sploh ni bil živčen. Je pa Noel preprosto odpeljal tako dobro, v finalu 99 stotink hitreje.

Hubert Strolz je osvojil zlato in srebro na igrah v Calgaryju leta 1988. | Foto: Guliver Image Hubert Strolz je osvojil zlato in srebro na igrah v Calgaryju leta 1988. Foto: Guliver Image

Kako ponosen je bil oče. Po dolgem času je prekinil medijski molk in bil gost na avstrijski televiziji: "Da sva oče in sin oba osvojila olimpijsko kolajno, je neverjetna zgodba. Vesel sem zanj, saj je športnik od glave do pet. Lahko mu samo dam kapo dol," je dejal Hubert Strolz. Po lanski sezoni je avstrijska reprezentanca Johannesa prečrtala. Sam je treniral, sam skrbel za stroške in si sam pripravljal smuči. Še danes si jih, čeprav so mu Avstrijci zdaj ponudili pomoč (smukaške smuči si je za kombinacijo izposodil od Matthiasa Mayerja). Zgodba, ki jo piše zadnja dva meseca, je zato še toliko bolj izjemna.

Vsaj začasno bo zapustil policijo

Strolz je v pogovoru z AFP napovedal, da bo vsaj začasno zapustil delo prometnega policista v Dornbirnu, s katerim se je preživljal, ko so se mu lani odpovedali v avstrijski reprezentanci. "Zdaj bom policijsko kariero vsaj začasno ustavil in se povsem posvetil smučanju," napoveduje 29-letni smučar, ki letos doživlja pravi preporod, napovedal ga je že s slalomsko zmago na tekmi za svetovni pokal v Adelbodnu.

"Moram se pogovoriti s trenerji avstrijske smučarske reprezentance in narediti načrt za naslednjo sezono, nato pa videti, koliko časa je še za policijsko delo. A najbrž ne veliko," je dejal Strolz, ki bo takoj po prihodu v domovino obiskal policijske kolege in z njimi proslavil svoj olimpijski uspeh. STA

Johannes Strolz Sportal Zlati Strolz: Pogosto sem sredi gozda sam stal v dežju Johannes Strolz Sportal Odpisani Strolz zlat kot oče, najboljši Slovenec zobozdravnik iz Koroške

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin