Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
16. 2. 2020,
14.38

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Natisni članek

Petra Vlhova Nika Murovec Neja Dvornik Klara Livk Maruša Ferk Ana Bucik Meta Hrovat Zlata lisica Kranjska Gora slalom

Nedelja, 16. 2. 2020, 14.38

4 leta, 2 meseca

Kranjska gora, zlata lisica, slalom

Po dramatičnem zasuku "domače" rajanje v Podkorenu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

1

Petra Vlhova zlata lisica | Slovakinja Petra Vlhova je izkoristila odsotnost Mikaele Shiffrin in se v Kranjski Gori povzpela na najvišjo stopničko. Skupaj z včerajšnjim drugim mestom v veleslalomu je osvojila tudi trofejo Zlate lisice. | Foto Matic Ritonja/Sportida

Slovakinja Petra Vlhova je izkoristila odsotnost Mikaele Shiffrin in se v Kranjski Gori povzpela na najvišjo stopničko. Skupaj z včerajšnjim drugim mestom v veleslalomu je osvojila tudi trofejo Zlate lisice.

Foto: Matic Ritonja/Sportida

Petra Vlhova je pred številnimi slovaškimi navijači dobila še tretjo zaporedno slalomsko preizkušnjo svetovnega pokala, a se mora za zmago v drugem delu kranjskogorske Zlate lisice zahvaliti predvsem Švedinji Anni Swenn Larsson, ki je dobesedno padla v cilj in tako iz rok izpustila priložnost za prvenec.  Za pozitivno slovensko oceno sta poskrbeli Meta Hrovat (11. mesto) in Ana Bucik (21.).

Nika Murovec, Rebeka Oblak in Nika Tomšič
Sportal Pogled v slovensko smučarsko prihodnost: triperesna deteljica

Po šestih uvrstitvah na stopničke je bila svetovna slalomska podprvakinja Anna Swenn Larsson v slalomskem delu Zlate lisice na pragu prve zmage. Še štiri količke pred ciljem je imela Švedinja debelo sekundo prednosti, a se je prehitro "videla" v cilju. Gibanje telesa za drobec sekunde ni bilo skladno s položajem smuči, sledil je boleč padec, po katerem je z zobmi zaškrtal tudi njen slovenski serviser Jaka Poje, v cilju pa je, resda z zelo diskretnim in spoštljivim vedenjem, do nove zmage prišla Slovakinja Petra Vlhova

Švedinja Anna Swenn Larsson, vodilna po prvi vožnji, je bila tudi v drugi vožnji odlična, a je nekaj vratc pred ciljem naredila napako in pristala v snegu. | Foto: Getty Images Švedinja Anna Swenn Larsson, vodilna po prvi vožnji, je bila tudi v drugi vožnji odlična, a je nekaj vratc pred ciljem naredila napako in pristala v snegu. Foto: Getty Images

Že vse od januarja 2017 se na najvišji stopnički slalomskih tekem izmenjujeta le Mikaela Shiffrin in Vlhova. Slednja je Američanko premagala na zadnjih dveh tekmah, tokrat pa je ob njeni odsotnosti prišla še do tretjega dela zmagovite trilogije. Mimogrede, zadnja smučarka, ki je pred ero Shiffrinove prišla do treh zmag v nizu, je bila v sezoni 2011/12 izjemna Avstrijka Marlies Schild.

Fotogalerija slalomske tekme (foto: Matic Ritonja/Sportida):

Fotogalerija
1 / 26

"Domača" tekma

"Lepo je zmagati, predvsem zaradi navijačev. To je zame skoraj domača tekma. A po drugi strani moram priznati, da je bila Larssonova tokrat boljša. Zaslužila bi si zmago," je po svoji štirinajsti zmagi dejala Vlhova in nato v cilju v materinščini pozdravila tudi približno dva tisoč slovaških navijačev.

Vlhova je osvojila tudi zlato lisico (seštevek obeh tekem), z zmago pa je prevzela tudi vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Shiffrinovo, ki se je po smrti očeta Jeffa za nedoločen čas umaknila v ZDA, je prehitela za 20 točk. Na stopničkah sta ji tokrat družbo delali še Švicarka Wendy Holdener in Avstrijka Katharina Truppe.

Petra Vlhova zlata lisica | Foto: Matic Ritonja/Sportida Foto: Matic Ritonja/Sportida

Hrovatova enajsta: Lahko bi bilo slabše, lahko boljše

Po sobotni veleslalomski uvrstitvi na stopničke je bila vnovič najboljša Slovenka Meta Hrovat, ki je z zaostankom 2,67 zasedla enajsto mesto. "Glede na moje letošnje slalome, ki so bili polni nihanj in velikih napak, moram biti zadovoljna. V cilju sicer nisem bila. Ko pa pogledam širšo sliko, moram biti. To je dosežek, na katerem lahko gradim," je v cilju pripovedovala domačinka, ki je bila po prvem teku deseta.

V obeh vožnja je pokazala nekaj vrhunskih sekvenc, a je za še boljši rezultat zmanjkal kanček konstantnosti. To je ključna razlika med njenim slalomom in veleslalomom. "Da, bilo je nekaj dobrih zavojev. Lahko bi bilo boljše, lahko pa tudi slabše," se je nasmehnila Meta in priznala, da je sobotni dan pustil posledice. "Bila sem osredotočena, a se je veliko dogajalo v soboto," je dodala.

Petra Vlhova je prevzela vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Petra Vlhova je prevzela vodstvo v slalomskem seštevku svetovnega pokala. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Ana Bucik se v veleslalomu počuti bolj samozavestno

Hrovatova je v finalu izgubila eno mesto, še dve več Ana Bucik, ki je še tretjič v sezoni prišla do točk, a ne skriva, da želi več kot 21. mesto. "Ni izrazitih napak, ki bi si jih očitala, a dejstvo je, da je moj tempo smučanja prepočasen. Ob počasnih menjavah ne razvijem prave hitrosti," pravi svetlolasa Novogoričanka, ob Hrovatovi edina Slovenka v finalu.

"Trenutno sem malce bolj samozavestna v veleslalomu. Težave imam tudi na treningih. Zato tudi bolj tvegam. Potrebnih bo več ponovitev, da bi bila boljša. Kaj dosti drugega kot treningi in napad v zaključku sezone mi ne preostane," dodaja Bucikova, ki je bila tokrat lahko zadovoljna predvsem s smučanjem po strmini, kar sicer ni njen zaščitni znak.

Meta Hrovat je lahko zadovoljna z domačim koncem tedna. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Meta Hrovat je lahko zadovoljna z domačim koncem tedna. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Maruša Ferk na razpotju

Za preostale štiri Slovenke se je slalomska preizkušnja končala že po dopoldanskem delu. Debitantka Nika Murovec se je uvrstila povsem na dno 45. uvrščenih, Neja Dvornik je finale zgrešila za 62, Klara Livk za 55, Maruša Ferk pa za 43 stotink. Po premalo aktivnem nastopu z nezadostnim razvijanjem hitrosti je bila najbolj razočarana Ferkova. Ne le zaradi dejstva, da je med omenjenimi daleč najbolj izkušena, in zaradi predhodne kariere, ki vključuje celo uvrstitev na zmagovalni oder, temveč predvsem zaradi nadaljevanja rezultatske nočne more, ki je močno omajala njen reprezentančni status.

To je namreč že njena sedma zaporedna slalomska ničla. "Takšne vožnje ne morejo biti moj cilj. Preveč sem popuščala. Morda tudi zaradi utrujenosti po vrnitvi iz Južne Koreje," je dejala Ferkova, ki se ni mogla izogniti vprašanju o prihodnosti. "Veliko razmišljam o tem, kako in kaj. Vem, kaj želim. Vem, kaj me osrečuje. Imam vizijo, a moram videti, kakšne so misli trenerjev," pravi 31-letna olimpijka, ki meni, da je bila slalomska usmeritev ponesrečena.

Med vrsticami del krivde prelaga tudi na trenerski štab. "Od začetka sezone čutim velik pritisk. Tega v preteklosti ni bilo. Zdaj iz tekme v tekmo poslušam, kaj moram storiti. To ni dobro. Ni mi v pomoč. Težko je," je še dodala Ferkova.

Kranjska Gora, slalom (Ž):
 

Preberite še:

Meta Hrovat
Sportal Uresničene sanje domače junakinje
Mikaela Shiffrin
Sportal Zlata lisica brez strte prve zvezdnice

Ne spreglejte