Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 2. 2021,
13.52

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

Natisni članek

Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak svetovno prvenstvo Pokljuka 2021 Pokljuka 2021

Nedelja, 14. 2. 2021, 13.52

3 leta, 2 meseca

BIATLON SP 2021 (ZASLEDOVALNA TEKMA, MOŠKI – 12,5 km)

Francoz ubranil naslov, Fak se po veliki smoli ni pobral

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97
Jakov Fak | Jakov Fak je osvojil 35. mesto. | Foto Guliverimage

Jakov Fak je osvojil 35. mesto.

Foto: Guliverimage

Francoz Emilien Jacquelin je na Pokljuki še drugič zapored postal svetovni prvak v zasledovanju. Jacquelin je bil v sprintu tretji, danes pa je z ničlo prišel na vrh. Jakovu Faku se nastop znova ni posrečil, kmalu po štartu je nerodno padel, s štirimi zgrešenimi streli pa je na koncu osvojil 35. mesto. Najboljši Slovenec je bil znova Miha Dovžan na 23. mestu.

Francoz Emilien Jacquelin je z odliko opravil svojo nalogo, na strelišču je bil brezhiben in se povzpel na prvo mesto. Zmagovalec petkovega sprinta, Šved Martin Ponsiluoma, je že po prvem streljanju in dveh zgrešenih tarčah ponudil priložnost zasledovalcem, v ospredju pa so prevladovali Norvežani in Francozi. Jacquelin je bil prepričljiv tudi v nadaljevanju in se veselil drugega naslova svetovnega prvaka, potem ko je bil že lani najboljši v Anterselvi. To sta tudi njegovi edini posamični zmagi v svetovnem pokalu. 

"Že od začetka prvenstva razmišljam samo o zasledovalni tekmi, o njej sem razmišljal ves čas, med dozdajšnjimi tekmami, med hranjenjem, ... Ves čas. Vse kar sem si želel, je bilo ubraniti naslov prvaka." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Že od začetka prvenstva razmišljam samo o zasledovalni tekmi, o njej sem razmišljal ves čas, med dozdajšnjimi tekmami, med hranjenjem, ... Ves čas. Vse kar sem si želel, je bilo ubraniti naslov prvaka." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

O zasledovanju razmišljal vse čas

"Že od začetka prvenstva razmišljam samo o zasledovalni tekmi, o njej sem razmišljal ves čas, med dozdajšnjimi tekmami, med hranjenjem, ... Ves čas. Vse kar sem si želel, je bilo ubraniti naslov prvaka," je veselo razlagal zlati Jacquelin. "Na nastrelitvi sem bil zelo nervozen, ponavadi tam usrelim štiri, pet magazinov, danes sem jih 12. Mogoče sem se preveč obremenjeval, na startu pa sem poskušal vse to odmisliti in uspelo mi je izprazniti glavo. Kot bi pustil telesu, da dela po svoje. Včasih, če hočeš zmagati, moraš dopustiti možnost, da izgubiš. Tako sem se pripravil psihološko. Nenazadnje je bilo na startu kar nekaj tekmovalcev s podobnimi željami. Danes sem si kot kaže jaz zmage najbolj želel," je še povedal svetovni prvak.

Šved močnejši od favoriziranega Norvežana

Drugo mesto je osvojil Sebastian Samuelsson, ki je štartal z osme pozicije in je prav tako podrl vseh 20 tarč. Tretji je bil Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je zgrešil dvakrat.

Po zadnjem streljanju je imel Samuelsson le nekaj metrov prednosti pred Boejem, in prepričani smo bili, da Šved v zadnjem krogu nima možnosti, da bi ubranil srebro. Tudi sam je razmišljal podobno. "Ko sem videl, da je Johannes 20 metrov za menoj, sem si rekel, dobro, bronasto medaljo imaš. V teku je namreč tako močan, da sem bil prepričan, da me bo prehitel. A v zadnjem krogu sem res dal vse, kar sem premogel, čeprav sem bil že zelo utrujen, vesel sem, da je bilo dovolj za srebro," je povedal Samuelsson.

Stopničke so zasedli (z leve): Sebastian Samuelsson, Emilien Jacquelin in Johannes Thingnes Boe. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stopničke so zasedli (z leve): Sebastian Samuelsson, Emilien Jacquelin in Johannes Thingnes Boe. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pa je Boe zadovoljen z bronom, ali je to zanj razočaranje? "Hmmmm ... Sem zadovoljen To je nenazadnje vselej odvisno od tega, kako se razvija dirka. Emilien in Sebastian sta bila danes brezhibna in če jaz nisem bil na njuni ravni, moram biti zadovoljen z bronom," odgovarja Boe, ki bo posamično zlato na Pokljuki napadel na preostalih dirkah prvenstva: "Zdaj prehajamo v drugi del prvenstva, dve medalji že imam, zdaj pa bodo štiri tekme v petih dneh, kar mislim, da je lahko prednost zame, saj sem v dobri formi. Še vedno sem lačen, želim si več."

Dovžan spet najboljši Slovenec

Najboljši Slovenec je bil Miha Dovžan, ki je pridobil dve mesti, s tremi zgrešenimi streli je osvojil 23. mesto in dosegel svoj drugi najboljši izid v karieri. Jakov Fak je tako kot na sprintu tekmo končal na 35. mestu, zgrešil je štirikrat. Rok Tršan je osvojil 47. mesto, Klemen Bauer preizkušnje ni končal, potem ko so ga najboljši ujeli za cel krog.

Miha Dovan na domačem prvenstvu kaže najboljše predstave v sezoni. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Dovan na domačem prvenstvu kaže najboljše predstave v sezoni. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Prva ocena je približno ista kot v petek, Dovžan je naredil super tekmo, škoda tistih dveh strelov stoje, saj vemo, da zna streljati tudi bolj čisto. Kljub vsemu je uspel izboljšati mesto s sprinta, kar je v tej konkurenci potrditev dobre forme. Jakov na progi ni izgledal v redu, že v prvem krogu je tekmecem puščal nekaj prostora. Zagotovo to ni tisto, kar je pričakoval, ne v streljanju in ne v teku. Kar se tiče Roka, napredoval je tistih nekaj mest, bil je bolj živahen kot na sprintu, večkrat se je v skupini dobro boril, za kaj več, denimo točke, pa bi moral zadeti kakšen strel več. Bauer pa po tem covidu očitno res ni pravi, morali se bomo odločiti, ali ga sploh še damo na kakšno tekmo, ali pa mu raje namenimo dober trening, pa da se vrne potem za Nove Mesto. Težko je tekel že od prvega kroga, očitno je ta bolezen pustila veliko hujše posledice, kot smo vsi upali, da jih bo. Na individualni tekmi ga zagotovo ne bo, tam bo priložnost dobil Alex Cisar," je dan povzel glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.
 

Krešimir Crnković
Sportal Hrvaški osmoljenec, ki mu je Jakov Fak vzor, Pokljuka pa drugi dom
Jakov Fak
Sportal Fak razočaran, z dvema streloma si je pokvaril dve tekmi
Martin Ponsiluoma
Sportal Šved presekal norveško prevlado, Faku se nastop ni posrečil

SP v biatlonu, zasledovalna tekma (M)

 
Ne spreglejte