Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 11. 2019,
17.43

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

smučarski skoki Wisla Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek

Sobota, 23. 11. 2019, 17.43

4 leta, 4 mesece

wisla, ekipna tekma, moški

Slovenci na uvodni tekmi sezone četrti. "Fantje niso izvajali telemarkov."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
Timi Zajc | Timi Zajc je v prvi seriji ekipne tekme skočil najdlje med vsemi, pristal je pri 131,5 metrih. V drugi je bil veliko slabši, Slovenija pa je zdrsnila s stopničk. | Foto Sportida

Timi Zajc je v prvi seriji ekipne tekme skočil najdlje med vsemi, pristal je pri 131,5 metrih. V drugi je bil veliko slabši, Slovenija pa je zdrsnila s stopničk.

Foto: Sportida

V Wisli se je z ekipno tekmo začela 41. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Slovenske barve so branili Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek in Anže Semenič, zasedli pa so četrto mesto, za zmagovalci Avstrijci ter Norvežani in Poljaki.

Glavni slovenski trener Gorazd Bertoncelj je pred odhodom na Poljsko izrazil željo, da bi se njegovi varovanci na ekipni tekmi vmešali v boj za stopničke. In prav to se je tudi zgodilo, le da so ta boj slovenski orli tokrat žal izgubili. Peter Prevc, Timi Zajc, Anže Lanišek in Anže Semenič so bili z 979,3 točke četrti, oder za zmagovalce pa so zasedle reprezentance Avstrije (1.018,2 točke), Norveške (995,7 točke) in Poljske (990,9 točke). 

"Osvojili smo sicer zelo dobro, a nehvaležno četrto mesto. Ostaja močan, grenak priokus. Fantje niso izvajali telemarkov, kar nas je veliko stalo. Po naših izračunih vsaj drugega mesta, kar bi bilo odlično," je Bertoncelj povedal po tekmi.

Po prvi seriji tretji

"Lanišek je dvakrat opravil izjemno delo, dva zelo dobra skoka z doskokom v telemark." | Foto: Sportida "Lanišek je dvakrat opravil izjemno delo, dva zelo dobra skoka z doskokom v telemark." Foto: Sportida Laniška je v prvi seriji poneslo 127,5 metra, kar je bila druga daljava prve skupine, pri 131 metrih je pristal Piotr Zyla, a so Poljaki (135,3 točke) vendarle zaostali za Slovenci (135,8 točke), ki so po prvi skupini skakalcev vodili. V drugi skupini je skakal Semenič in pristal pri 119,5 metra, Slovenija (250,1 točke) pa je zdrsnila na drugo mesto, 123,5 metra Jakuba Wolnyja je namreč zadoščalo za vodstvo Poljske (252,4 točke).

Naslednji slovenski predstavnik Zajc je poletel v dno skakalnice, pristal je pri 131,5 metra, a so Slovenci (377,4 točke) kljub temu ostali za Poljaki (382,5 točke), ki jih je v vodstvu zadržal Kamil Stoch (125,5 metra). Peter Prevc ni zablestel kot v svojih najboljših časih, pristal je pri 115,5 metra, Slovenijo (493,7 točke) so prehiteli še Avstrijci (511,3 točke), vodstvo pa so po odličnem skoku Dawida Kubackega (126,5 metra) zadržali Poljaki (522,4 točke).

V finale so se uvrstile reprezentance Avstrije, Poljske, Slovenije, Norveške, Japonske, Nemčije, Finske in Švice, izpadli pa sta Češka in Rusija.

V drugi zdrsnili s stopničk

"Prvi skok je bil zelo slab in tisti skok nas je stal uvrstitev na zmagovalni oder." | Foto: Sportida "Prvi skok je bil zelo slab in tisti skok nas je stal uvrstitev na zmagovalni oder." Foto: Sportida V drugi seriji je Lanišek pristal pri 123 metrih, kar je bilo dovolj, da je Slovenija (622 točk) zadržala tretje mesto za Poljsko (642,1 točke) in Avstrijo (650,7 točke), sta pa ti dve reprezentanci zamenjali mesti. Semenič je v drugo pristal pri 124 metrih, Slovenija je (744,4 točke) je zadržala tretje mesto, vodilni Avstrijci (783,5 točke) so še nekoliko povečali prednost, saj so Poljaki (752,8 točke) z Wolnyjevimi skromnimi 119 metri nekaj izgubili.

Tudi Zajc v drugo ni bil tako prepričljiv kot v prvi seriji, skočil je 120,5 metra, Slovenija (857,3 točke) je zdrsnila na četrto mesto, prehiteli so jo še Norvežani (866,2 točke), ki so se prebili celo pred Poljake (865,2 točke), medtem ko so vodstvo zadržali Avstrijci (890,7 točke). Peter Prevc pa je v drugi seriji močno izboljšal dosežek iz prve, pristal je pri 128 metrih. Žal sta svoje delo dobro opravili tudi Johansson in Kubacki, zato so se morali Slovenci zadovoljiti s četrtim mestom.

Lanišek, Semenič in Zajc zadovoljni ...

"Včeraj mi niso uspeli najboljši skoki, malce sem se še lovil, moral sem se začutiti. Rekel sem si, da je danes tekma, da danes moram pokazati to, kar znam, in danes mi je to uspelo, sem zelo zadovoljen," je po finalnem skoku razmišljal Lanišek. "Sem kar zadovoljen. Tu sem prikazal kar nekaj solidnih skokov, upam, da jih prenesem tudi v Ruko, in potem bo tudi rezultat pravi," je povedal Semenič, še kar zadovoljen pa je bil tudi Zajc: "Prvi skok je bil res dober, tudi drugi se mi ni zdel tako napačen. Razmere so se enostavno menjale zelo hitro in imeti si moral tudi srečo."

... Prevc razočaran, Bertoncelj pogrešal lepe doskoke

"Glede doskoka bi rekel dve stvari, zakaj ga niso delali. Ena je strah pred pristankom, bojazljivost, druga pa je ta, da, roko na srce, telemark premalokrat izvajajo na treningu in zato niso popolnoma gotovi." | Foto: Sportida "Glede doskoka bi rekel dve stvari, zakaj ga niso delali. Ena je strah pred pristankom, bojazljivost, druga pa je ta, da, roko na srce, telemark premalokrat izvajajo na treningu in zato niso popolnoma gotovi." Foto: Sportida Peter Prevc pa ni bil zadovoljen. Niti malo. "Na koncu sem kar malo razočaran. Prvi skok je bil zelo slab in tisti skok nas je stal uvrstitve na zmagovalni oder. Po takem dnevu sem res slabe volje. Drugi skok je bil malce tolažilna nagrada, a raje vidiš, da se ti to zgodi na posamični kot pa na ekipni tekmi. Na posamični 'potegneš dol' samo sebe, na ekipni pa še druge tri," je dejal.

Bertoncelj je razčlenil nastope svojih varovancev: "Lanišek je dvakrat opravil izjemno delo, dva zelo dobra skoka z doskokom v telemark. Peter je imel malo ponesrečen prvi skok, drugi je bil zelo dober. Timi je bil v prvo zelo dober, v drugo malce slabše. Semenič je obakrat skočil solidno. O doskoku bi rekel dve stvari, zakaj ga niso delali. Ena je strah pred pristankom, bojazljivost, druga pa je ta, da, roko na srce, telemark premalokrat izvajajo na treningu in zato niso popolnoma gotovi."

V nedeljo bo v Wisli še uvodna posamična tekma 41. sezone. Na njej bo nastopilo šest Slovencev (Peter Prevc, Timi Zajc, Rok Justin, Anže Lanišek, Domen Prevc in Tilen Bartol).

Wisla, ekipna tekma, druga serija:

 

Prva serija:

 

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Kvalifikacije Nemcu, dobri obeti za slovenske orle
Timi Zajc Planica 2019
Sportal Najbolj vroč slovenski skakalec z jasnim ciljem
Noriaki Kasai
Sportal Neverjetne številke japonskega športnega fenomena
Robert Kranjec, Planica
Sportal Največ črnih oblakov nad Norvežani, smola tudi za junaka Pjongčanga
Anže Lanišek
Sportal V glavi je naredil premik
Ne spreglejte