Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
27. 3. 2022,
6.00

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Ivan Zupanc Planica Planica

Nedelja, 27. 3. 2022, 6.00

2 leti, 1 mesec

Ivan Zupanc

V Planici več kulturnih in manj vinjenih gostov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Ivan Zupanc Prodaja | Ivan Zupanc iz šenčurskega podjetja Van - Den je del planiškega spektakla že 39 let. | Foto R. P.

Ivan Zupanc iz šenčurskega podjetja Van - Den je del planiškega spektakla že 39 let.

Foto: R. P.

Pri tako velikem športnem dogodku, kot je planiški večdnevni spektakel v smučarskih poletih, ki v dolino pod Poncami privabi več deset tisoč navijačev iz vseh koncev Evrope, prepoznajo pomemben delež zaslužka tudi prodajalci. Če želijo prodajati v leseni stojnici, se morajo obrniti na Ivana Zupanca.

Jelar Lanišek Zajc Prevc Peter Planica 2022
Sportal Pravljica v Planici se nadaljuje: Slovenci tudi na ekipni tekmi ugnali konkurenco!

Trgovci, ki se osredotočajo na prodajo navijaških rekvizitov, poleg tega pa še vsega, kar navijaču oziroma obiskovalcu planiškega dogodka olajša ogled tekme, pa naj si gre za hrano, pijačo ali kaj drugega, se v zadnjih dveh letih niso pojavljali v Planici. Višje sile, pogojene z možnostjo širitve okužb z novim koronavirusom, so zaprle vrata gledalcem.

Navijači tako niso mogli spremljati tekmovanj v dolini pod Poncami, ampak prek televizijskih zaslonov na domačih naslonjačih. Zato je bilo zadovoljstvo toliko večje, ko je lahko letos organizacijski odbor Planice javno potrdil, da bo zaključek sezone svetovnega pokala potekal pred občinstvom. To je bil trenutek, ki so se ga razveselili tudi trgovci.

V Planici je poslovno prisoten že 39 let

Ljubitelji smučarskih poletov najdejo na stojnicah marsikaj zanimivega. | Foto: R. P. Ljubitelji smučarskih poletov najdejo na stojnicah marsikaj zanimivega. Foto: R. P. "Zagotovo je zdaj več življenja kot ga je bilo v zadnjih dveh letih," se je smejalo Ivanu Zupancu, ko smo ga povprašali o razliki, ki vlada med letošnjo in denimo lanskoletno prireditvijo v Planici. "Planica je moja tradicija, tu sem že 39. leto. Prihodnje leto bo 40. leto. Prejšnjih prireditev nisem spuščal, razen teh dveh, ko je bila epidemija covid-19. A to za nas ni bil močan udarec, saj to ni naša osnovna dejavnost. Imamo namreč podjetje za ogrevanje sten," je pojasnil Ivan Zupanc, odgovoren za postavljanje in oddajanje prodajnih stojnic na zelo zanimivem mestu, ki ga navijači v Planici težko zgrešijo.

"V mladosti sem se začel ukvarjati z izdelovanjem in prodajo turističnih spominkov. To je bila obrt, s katero sem prišel v Kranjsko Goro in Planico ter tam tudi ostal. Zadnjih deset let se poglavitno ukvarjam s postavljanjem in oddajanjem teh stojnic. Vsem tukaj v Planici. Obenem pa sodelujemo tudi s Smučarsko zvezo Slovenije," je prvi mož podjetja Van - Den iz Šenčurja predstavil svoje poslanstvo v svetovni zibelki smučarskih poletov. V začetku leta še ni vedel, ali bo planiški spektakel sploh potekal pred gledalci, nato pa si je lahko prejšnji mesec le oddahnil. Za silo, saj je bilo nato treba hitro zapolniti ponudbo.

Vzdušje spominja na ''Prevčevo'' leto 2016

"Še pred enim mesecem nismo vedeli, ali bo Planica odprta za gledalce ali ne. Potem smo poklicali stalne partnerje, s katerimi smo poslovali v predkoronskih časih. Hitro so se odzvali in odločili, da pridejo. Potem je steklo, kot vidite zdaj, in vse se je tudi dobro izšlo. Navdušen sem nad letošnjo prireditvijo. To je klasika, uspešna planiška prireditev, kot jo poznamo iz preteklosti. Vrhunski rezultati naših skakalcev in to vzdušje se lahko primerjata z nepozabnim letom 2016," je spomnil na planiški praznik, ko je bil za najboljšega na svetu okronan Peter Prevc, slovenski navijači pa so pričarali pravljično vzdušje.

Fotogalerija sobotnega dogajanja v Planici, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 37

Kar se tiče nakupov, so prodajalci na stojnicah lahko zelo zadovoljni. Večletna praznina, ko zaradi epidemije covid-19 niso mogli obiskovati vrhunskih športnih dogodkov, je ljubitelje smučarskih poletov navdala z željo, da bi svoje vitrine in omare popestrili s katerim izmed navijaških rekvizitov oziroma spominkom.

Poljaki gledajo tri dni, zadnji dan pa kupijo

"Zdajšnji navijači so v Planici povsem drugačni ljudje. Obnašajo se res drugače," je Ivan Zupanc zaznal pozitivno spremembo. | Foto: R. P. "Zdajšnji navijači so v Planici povsem drugačni ljudje. Obnašajo se res drugače," je Ivan Zupanc zaznal pozitivno spremembo. Foto: R. P. Kaj pa gre v teh dneh najbolj za med? "V četrtek, ko so prevladovali otroci, mladi obiskovalci, so se najbolj prodajale zastavice in trobente. V soboto je bilo drugače, prevladovala je želja po nakupu zastav in navijaških kap, v nedeljo pa bodo prišli na vrsto še tujci in vsi naši, ki bodo želeli kupiti spominke ter jih odnesti domov. Pričakujem, da se bo kupovalo največ majic. Tu mislim zlasti na tujce. Poljaki denimo že tri dni hodijo do stojnic in gledajo, zadnji dan pa praviloma pridejo ter kupujejo spominke," je prepričan, da bodo tujci največ kupovali v nedeljo.

Planica je bila dolgo časa znana kot dogodek, na katerem kar mrgoli gostov, ki so velikokrat pogledali pregloboko v kozarec, s svojim obnašanjem pa na takšne in drugačne načine motili osebe, ki so se znašle v njihovi bližini. Kakšno izkušnjo pa imajo z vinjenimi navijači trgovci na stojnicah v Planici?

"Tega je veliko manj kot prej. Če gledamo, kako je bilo pred desetimi leti, je razlika velika. Takrat je bilo vse polito po pultih, vse je teklo notri, takšne skupine navijačev pa nisi mogel obvladati. Takrat varnostnikov še ni bilo, tako da je bilo resnično težko. No, danes pa je tako, da sploh nimamo varnostnikov. V bistvu jih sploh ne potrebujemo. Morda pridejo čez dan dvakrat ali trikrat, to pa je tudi vse. Zdajšnji navijači so v Planici namreč povsem drugačni ljudje. Obnašajo se res drugače. Letošnja Planica je, kar se tiče kulturnega obnašanja gledalcev, na višku. Super je,"  je navdušen nad spremembo, ki prikaže Planico v lepši luči. Če je v preteklosti veljala za športni, a tudi pivski festival, je letos razmerje občutno v korist zgolj športnim užitkom.

Prisotne bodo pozitivne številke

Trgovcem pa so v preteklosti parale živce tudi kraje. Da jih je na stojnicah lažje izvesti kot v trgovinah, se zaveda tudi Zupanc. "V preteklosti je bilo ogromno kraj, letos pa mislim, da tega niti ni toliko. Bomo pa to videli šele takrat, ko bomo zaključili zadevo in naredili obračun. So pa kraje nekaj, česar žal ne moreš preprečiti," to doživlja kot nujno zlo tovrstne poslovne dejavnosti.

Ivan Zupanc Prodaja | Foto: R. P. Foto: R. P. Ko se zadržuje pred prodajnimi stojnicami, opaža pri trgovcih veliko dobre volje. "Prodaja dobro poteka. Letos bodo vsekakor prisotne pozitivne številke," je prepričan, da bo po koncu prireditve zaznati zaslužek. Prihodnje leto, ki prinaša nekaj novega, zgodovinskega, za slovenski šport, Planica bo namreč v sodelovanju s sosednjima državama gostila svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, bi lahko prineslo nadaljevanje poslovnega sodelovanja. "O tem se še nismo pogovarjali, a sem bomo v roku enega meseca, nato pa bomo zadevo tudi dorekli. To bo naslednja velika zgodba, ki jo bo ponudila Planica," nam je še zaupal Zupanc in zaželel slovenskim orlom na nedeljski tekmi vrhunske rezultate.

Planica 2022 navijači
Sportal Netipičen Hrvat, ki se z veseljem vrača v Planico
Jelar Lanišek Zajc Prevc Peter Planica 2022
Sportal Pohlep na stranski tir
Planica 2022 veselje
Sportal Zakaj je toliko Slovencev tako dobrih? #video
Žiga Jelar
Sportal Junaka Jelarja zbudil ponoči in mu vzel dve uri spanca
Planica nedelja
Sportal Jelar z globusom, P. Prevc na stopničkah, C. Prevc z najdaljšim poletom!
Ne spreglejte