Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2023,
21.30

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

34

Natisni članek

Robert Golob Johan Eliasch Peter Prevc Peter Prevc nordijska kombinacija smučarski tek smučarski skoki Planica Planica Kranjska Gora odprtje Planica 2023

Torek, 21. 2. 2023, 21.30

1 leto, 2 meseca

Svetovno prvenstvo Planica 2023

Prevc ponosno s slovensko zastavo, prvenstvo je odprto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

34

Planica 2023 otvoritev | Peter Prevc je na mimohodu športnikov z nasmehom nosil slovensko zastavo. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Peter Prevc je na mimohodu športnikov z nasmehom nosil slovensko zastavo.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Največji športni dogodek leta v Sloveniji se je v torek zvečer ob 20.23 začel s slavnostnim odprtjem. Uvodna slovesnost svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo 12 dni v Planici, se je dogajala v Kranjski Gori na Trgu zmagovalcev. Mimohod držav udeleženk je s slovensko zastavo sklenil Peter Prevc. Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske zveze, je nato prvenstvo tudi uradno odprl. "Planica živi in diha z nordijskimi športi," je poudaril.

Ema Klinec Planica 2023
Sportal Skakalke preizkusile skakalnico v Planici, Norvežanka najbolj razpoložena

V Planici bo 43. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah trajalo do petega marca, za naslove svetovnih prvakov v skokih, tekih in nordijski kombinaciji se bo borilo več kot dva tisoč športnikov, med njimi bo 33 Slovencev.

Planica 2023 otvoritev | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Na slavnostnem odprtju prvenstva je v Kranjski Gori, na prireditvi, ki ni bila samo športna, ampak pravi glasbeni spektakel, sodelovalo več kot 130 nastopajočih. Med njimi so bili skupina Laibach, ansambel Saša Avsenika in DJ Umek.

Na odru je bila kulisa Triglava, naš dom, ki nas povezuje. Kot prva je na oder prišla citrarka Irena Anžič, ki je navdušila s svojo nežnostjo in belino, ob njej je pesem z elegantnim vokalom obogatil Boris Benko (Laibach in Silence). Ko so se drugič odprla vrata, je na oder stopil Milan Fras (glavni pevec skupine Laibach). Pozornost se je usmerila še na Severo Gjurin. Ob koncu prvega glasbeno-umetniškega spektakla pa je na oder prišel tudi Tomi Meglič (Siddharta). Zapeli so priredbo pesmi Oj, Triglav, moj dom.

Ob zvokih elektronske glasbe DJ Umeka je sledil skoraj polurni mimohod nosilcev zastav vseh 65 sodelujočih reprezentanc. Kot zadnji je na oder prišel Peter Prevc s slovensko zastavo. Zanj je to sedmo svetovno prvenstvo. Nato je Nuška Drašček na Bloudkovi velikanki v Planici zapela slovensko himno. Dvignili so še zastavo FIS.

Galerija s slovesnega odprtja v Kranjski Gori (foto: Vid Ponikar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

Eliasch: "Planica živi in diha z nordijskimi športi"

Johan Eliasch | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Johan Eliasch Foto: Vid Ponikvar/Sportida Športnike in navijače je nagovoril Johan Eliasch, predsednik Mednarodne smučarske zveze: "Planica živi in diha z nordijskimi športi. Spomnim se, kako je lani na poletih v Planici 60 tisoč ljudi pripravilo izjemno vzdušje." V nadaljevanju se je zahvalil slovenski zvezi: "Velik aplavz za slovensko smučarsko zvezo. Hvala predsedniku Enzu Smrekarju in organizacijskemu odboru, ki je opravil odlično delo." Eliasch je uradno odprl prvenstvo.

Robert Golob | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Robert Golob Foto: Vid Ponikvar/Sportida Sledil je nagovor predsednika vlade Roberta Goloba: "To svetovno prvenstvo je največji športni dogodek kadarkoli v Sloveniji. Na to smo lahko zelo ponosni." Na njem bo sodelovalo toliko športnikov, kot je prebivalcev Kranjske Gore, je dejal. "Še stokrat več pa bo obiskovalcev. Navijači bodo v Planico prinesli tisto, po čemer je Planica najbolj znana, fantastično vzdušje. Naj si svet zapomni Planico po vzdušju. Planica je naš ponos, je slovenski ponos ne samo zaradi športnih dosežkov, ampak predvsem zaradi vzdušja." Golob in Eliasch sta se popoldne sestala na Brdu, temi njunega pogovora sta bili trajnostni vidik SP v Planici in njegov pomen za promocijo Slovenije.

"Svetu bomo pokazali lepote in gostoljubnost Slovenije," pa je v svojem nagovoru v angleščini poudaril predsednik Smučarske zveze Slovenije in OK Planica Enzo Smrekar. Zahvalil se je Fis in slovenski vladi za podporo. "Dobrodošli v Planici, dobrodošli doma."

Otroci so zapeli: "Planica, Planica, snežna kraljica".  | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Otroci so zapeli: "Planica, Planica, snežna kraljica".  Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ura odprtja: 20.23

Planica 2023 otvoritev | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Uro uradnega začetka prvega velikega dogodka na SP so prireditelji izbrali namenoma, saj simbolizira letnico 2023. Režiser slovesnosti ob odprtju Miha Krušič je na odru združil najbolj zanimive, prodorne in mednarodne prepoznavne izvajalce ter povezal generacije, so zapisali v uradnem napovedniku prireditve. Nanjo so se pripravljali dva meseca. Del programa so bili tudi plesalci, ki so bili na odru 47 minut od skupno 112 minut slovesnosti.

Slavnostni večer se je končal z glasbeno-umetniško točko ansambla Saše Avsenika s pesmima Slovenija, od kod lepote tvoje in Na Golici. Ta se je sicer začela z baletom v izvedbi baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana in nastopom folklorne skupine Emonika. Otroci so zapeli pesem Planica, Planica, snežna kraljica. 

V sredo se bo začelo tudi dogajanje na tekmovalnem področju, najprej s kvalifikacijami prvih tekaških preizkušenj, zvečer pa še s kvalifikacijami za prvo skakalno tekmo, žensko posamično na srednji napravi.

Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023
Sportal Slovencem kaj takega še ni uspelo
Robert Hrgota Skakalci trening
Sportal Dogovor v slovenski skakalni reprezentanci
Erazem Stanonik
Sportal Udarec ob nepravem času, slovenski reprezentant ostal brez Planice
Ne spreglejte