Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2021,
19.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Živa Klemenčič Polona Klemenčič Andreja Mali Sturla Holm Laegreid Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak Pokljuka 2021 Pokljuka 2021

Sreda, 10. 2. 2021, 19.00

3 leta, 2 meseca

Po prvi tekmi SP

V mokrem, mehkem in počasnem snegu trpeli in lomili palice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Jakov Fak | Jakov Fak je lahko optimističen pred nadaljevanjem SP. | Foto Sportida

Jakov Fak je lahko optimističen pred nadaljevanjem SP.

Foto: Sportida

Prva tekma 55. svetovnega biatlonskega prvenstva je za nami. Pokljuka v teh dneh res ne pogreša snega, tudi na tekmi mešanih štafet je na Rudnem polju močno snežilo, proga je bila zato mehka in počasna, palice so se neprevidnim tekmovalcem udirale v podlago in nekaterim lomile. Norveški "dream team" se na vse to ni oziral in potrdil vlogo velikega favorita, slovenska vrsta je bila 16., a od uvodne tekme prvenstva niti ni pričakovala veliko. Je pa zato dobre volje naš prvi adut za odličja Jakov Fak.

Jakov Fak je namreč nastopil v prvi predaji mešane štafete in z eno strelsko popravo v močni konkurenci predal kot četrti. Po prvem strelskem postanku je zaostajal le za izjemnim Norvežanom Sturlo Holmom Laegreidom, nato je malo popustil, a potrdil, da bo na prihajajočih tekmah nadvse konkurenčen.

Norveška Pokljuka svetovno prvenstvo
Sportal Norvežani ubranili naslov prvakov, srebro s "slovenskim pridihom"

"Danes je bil kar izziv"

Danes je bil na pokljuških progah moker, mehak in počasen sneg. "Pa skozi tekmo vse bolj, saj se je nabiralo vse več vode," nam je po tekmi razlagal sproščeni Fak in nadaljeval: "Proga je tudi tako zelo zahtevna, ker ni ravna. Bilo je veliko neravnin, palice so se udirale in nekaterim lomile. Danes je bil kar izziv. Smuči so šle v redu, čeprav je bil tudi za servis danes zahteven dan. Tik pred tekmo namreč ni snežilo, nato je začelo. Strukture smo izbrali take, da je bilo vseeno, ali pada ali ne, je pa res, da so v sneženju smuči postajale vse počasnejše. Tam, kjer je bilo zvoženo, je bilo hitro, a če si hotel koga prehiteti in si zapeljal na svež sneg, te je kar ustavilo. Težko je bilo prehitevati. Na strelišču težav zaradi snega ni bilo."

Fak je danes na drugem strelskem postanku stoje zgrešil enkrat, najprej pa napake sploh ni opazil. "Bil sem stoodstotno prepričan, da sem zadel. Da sem dobro streljal. Pravzaprav sem puško že dal na hrbet, potem pa sem videl, da strel ni padel. Niti nisem čakal, da bi videl skozi diopter. No, ni padel, moral sem popravljati."

Norvežan plesal po snegu

Štiriindvajsetletni Sturla Holm Laegreid, član norveške sanjske ekipe z Johannesom Thingnesom Boejem, pa Tiril Eckhoff in Marte Olsbu Roeiseland, se pravi trenutnima številkama ena in dva v ženskem in moškem seštevku svetovnega pokala, nam je v cilju potrdil, da so bile na progi težke razmere. "Sneg se je udiral, poskušal sem teči bolj nežno, bolj plesati po snegu. Neprevidni tekmovalci so si lomili palice." 

Norveška štafeta je torej zdržala pritisk, ki ga občutijo le redki, je priznala Eckhoffova: "Biti del te ekipe vedno predstavlja velik pritisk in vedno poskušam narediti najbolje, kar znam. V svetovnem pokalu smo vedno na prvem ali drugem mestu, zato se zmage od nas pričakujejo, ampak za to ni zagotovila ali recepta. Vse se lahko zgodi, ampak danes smo dosegli veliko zmago."

Oddahnil si je tudi J. T. Boe: "OsvojilI smo zlato in na svetovnih prvenstvih štejejo samo zlato, srebro in bron. Na zadnjem streljanju ste lahko videli, da smo bili blizu kazenskega kroga in bi lahko izgubili stopničke, vse se lahko hitro spremeni. Končati na vrhu je najboljši občutek. Zadovoljen sem tudi s svojim nastopom, Sturla Holm in jaz sva naredila dobro predajo. Moj nastop je bil tudi precej močan, uspelo mi je narediti nekaj razlike za dekleti in to je bila moja današnja motivacija."

Najboljša Slovenka prihaja z avstrijske Koroške

Če je bila zmaga Norvežanov pričakovana, pa je srebrna kolajna avstrijske štafete presenečenje. Lepo presenečenje, saj je pomemben, če ne celo odločilen delež k tej prispevala koroška Slovenka Dunja Zdouc. "Pravljica. Ne zavedam se še prav dobro, da smo danes dobili kolajno," je razlagala danes najboljša Slovenka. "Zelo sem srečna, smejim se na vsa usta. Ni bilo enostavno, ampak smo imeli super material. Tudi moje streljanje danes je bilo 1A. Zelo sem srečna. Pravzaprav je etelo kot po "žnurci". Pokljuko malo dojemam kot domače prizorišče. Sem ponosna koroška Slovenka, zelo rada sem tukaj!"

Švedska štafeta si je bron priborila v ciljnem šprintu z Ukrajino. Hanna Öberg je bila za mišjo dlako hitrejša od Olene Pidrušne, njena kolegica Linn Persson pa se veseli ohladitve: "Čudovito je imeti to bronasto medaljo okoli vratu in začeti svetovno prvenstvo na tak način. Danes sem imela dobre noge in sem vesela tega uspeha. Upam, da bo na drugih tekmah lažje, ker bo lepše vreme in bo nehalo snežiti."

Jakov Fak
Sportal Čudno bi bilo, če eden od teh na Pokljuki ne bi osvojil odličja

Bauerju primanjkovalo moči

Tudi za povratnika po prebolenem koronavirusu Klemna Bauerja je bila tekma težka, na strelišču pa je zgrešil dvakrat, enkrat leže in enkrat stoje. "S svojim nastopom sem zadovoljen le delno, recimo, da s streljanjem in pristopom," nam je povedal Ihanec. "Vedel sem, da čudežev po tako dolgi odsotnosti pač ne morem pričakovati. Ta primanjkljaj se je čutil predvsem v zadnjem krogu. Tudi razmere so naredile svoje, v tako težkih pogojih se razlike med boljšimi in slabšimi še povečajo," je še pojasnil Bauer. 

Klemnu Bauerju je koronavirusna bolezen 19 vzela nekaj moči. | Foto: Sportida Klemnu Bauerju je koronavirusna bolezen 19 vzela nekaj moči. Foto: Sportida

Polona jezna, Živa neobremenjena

Po Bauerjevem nastopu je bila slovenska štafeta še osma, nato sta sestrični Polona in Živa Klemenčič v hudi konkurenci še nekoliko zaostali. "Na strelišču je bilo zelo dobro, sem zelo zadovoljna, s tekom pa nisem," je razlagala Polona Klemenčič. "Tek je bil slab. Na progi je bilo res težko, a enako za vse. Jaz žal danes nisem mogla držati stika," je bila jezna, zato pa toliko bolj motivirana, da v naslednjih nastopih popravi vtis. Živa je še enkrat poudarila, da pritiska ob krstnem nastopu ni čutila, pričakovati, da bi se mladinka lahko enakovredno kosala s prekaljenimi članicami na svetovnem prvenstvu, pa bi bilo tudi nerealno.

Norveški "dream team" je silovito začel svetovno prvenstvo na Pokljuki. | Foto: Sportida Norveški "dream team" je silovito začel svetovno prvenstvo na Pokljuki. Foto: Sportida

Malijeva "na splošno zadovoljna"

Zato tudi trenerka naše zdesetkane ženske vrste Andreja Mali ni imela razloga za nezadovoljstvo. Glavna naloga njenih varovank na tem prvenstvu je nabiranje izkušenj. Polona in Živa sta zato solidno opravili krst na svetovnih prvenstvih. "Mislim, da je Polona zelo dobro opravila na strelišču, tekaško ji še nekaj manjka, upam, da bo na naslednji tekmi bolje. Živi pa je tudi šlo dobro, škoda za tisti strel stoje, a vedeti morate, da je v tistem krogu tekla z najboljšo Finko in je mogoče malo pretiravala ter zato zgrešila kakšen strel več. A na splošno sem zadovoljna," pravi Malijeva. Fantje imajo naslednjo tekmo prvenstva v petek, ko je na sporedu 10-kilometrska šprinterska preizkušnja, dekleta 7,5-kilometrski šprint čaka dan pozneje.

Preberite še:

Jakov Fak
Sportal "Tudi če nihče drug ne bi verjel v medaljo, jaz moram"

 

Ne spreglejte