Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 3. 2023,
18.15

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

Natisni članek

Vikersund Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Halvor Egner Granerud Anže Lanišek Anže Lanišek RAW AIR

Petek, 17. 3. 2023, 18.15

1 leto, 1 mesec

TURNEJA RAW AIR, kvalifikacije (M), Vikersund

Obeta se epska tekma, tudi Slovenci v Vikersundu leteli daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15
Anže Lanišek | Anže Lanišek je zdaj tretji v seštevku norveške turneje. | Foto Sportida

Anže Lanišek je zdaj tretji v seštevku norveške turneje.

Foto: Sportida

Tako ženska kot moška skakalna karavana sta se preselili na zadnje prizorišče norveške turneje Raw-Air, ki se bo v Vikersundu končala v nedeljo. Petkov premierni trening skakalk na letalnici so zaradi neugodnih razmer – snežne pošiljke in vetra – odpovedali, moški del pa so le izpeljali. Skozi kvalifikacije se je prebilo pet slovenskih letalcev, najboljša med njimi sta bila Domen Prevc in Žiga Jelar. Na četrtkovem preizkusu letalnice je nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber poletel kar 241 metrov, a pri tem podrsal, za daljavo dneva pa je na uradnem treningu poskrbel Nemec Andreas Wellinger z 245 metri. 

Na sobotno tekmo (16.30) se je uvrstilo pet slovenskih orlov, najboljša med njimi sta bila v kvalifikacijah Domen Prevc (238 m) in Žiga Jelar (228,5 m). Timi Zajc je pristal pri 222 metrih, Anže Lanišek pri 217 in Lovro Kos pri 204,5 metrih. Prevc in Jelar sta imela četrti in peti dosežek kvalifikacij, Zajc devetega, Lanišek 13. in Kos 27.

Zmagovalec kvalifikacij je avstrijski as Stefan Kraft (239 m), ki je tudi aktualni svetovni rekorder (253,5 m), drugo mesto je pripadlo njegovemu rojaku Michaelu Hayböcku (239,5 m), tretje pa domačemu adutu Halvorju Egnerju Granerudu (238 m).

Skakalcem je danes polete oteževal nepredvidljiv veter, žrtev slabših razmer pa je bil tudi šesti slovenski reprezentant Rok Masle, ki je zmogel skromnih 155,5 metra in ostal brez uvrstitve na tekmo. Kvalifikacije je končal na 48. mestu.

Vikersund, kvalifikacije

SP Planica Ema Klinec
Sportal Zgodovinski dan za ženske skoke prestavljen

Težave pri pripravi letalnice

Organizatorji v Vikersundu so imeli obilico dela s pripravo letalnice Vikersundbakken, saj je območje zajelo obilno sneženje, nagajal pa je tudi močan veter. Ženski petkov del – uradni trening – so tako že zjutraj odpovedali, moškega pa le uspeli izpeljati.

Delavci pso se takole trudili s pripravo letalnico za popoldanski program.

Na treningu leteli daleč

Od Slovencev sta na treningu najdlje poletela Anže Lanišek (235 m) in Žiga Jelar (234,5 m), oba z osmega zaletnega mesta. Imela sta šesti in sedmi dosežek treninga. Trening se je sicer začel z desetega, nato pa so ga žirija in trenerji premikali. Naš tretji najboljši, Timi Zajc, je tako skočil s šestega zaletnega mesta in z 206,5 metri zabeležil 12. izid treninga, Domen Prevc pa še z mesta nižje 15. (188 m). Tudi Lovro Kos je s kar 222 metri zaostal za njim, ker je skočil z devetega zaletnega mesta in v nekoliko boljših vetrovnih razmerah. Razpoložen za letenje je kot kaže tudi Rok Masle, ta je s 191,5 metri pristal na 26. mestu.

Najbolj se je izkazal Stefan Kraft, Avstrijec je poletel 238 metra s šestega zaletnega mesta, s tega se je pognal tudi drugi na treningu, Norvežan Halvor Egner Granerud (231,5 m), medtem ko je tretji, Nemec Andreas Wellinger z mesta višje in v odličnih razmerah (25,3 točke odbitka) s kar 245 metri poskrbel za daljavo dneva. 240 metrov sta preletela še Avstrijec Manuel Fettner (243 m/9. zaletno mesto) ter Norvežan Sondre Ringen (241 m/10. zaletno mesto). 

Na četrtkovem preizkusu letalnice je nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber poletel 241 metrov, a pri tem podrsal.

Granerud še naprej vodi v seštevku turneje

V skupnem seštevku turneje še naprej vodi vodilni skakalec zime Halvor Egner Granerud. Na drugo mesto se je zdaj sšpet prebil Stefan Kraft, ki za Norvežanom zaostaja 22,4 točke, tretji Anže Lanišek s 57,8 točke zaostanka. Na četrtem mestu je včerajšnji zmagovalec Dawid Kubacki (66,1 točke zaostanka).

Granerud vodi tudi v boju za mali kristalni globus v poletih (200 točk), drugi je Kraft (140), tretji pa Timi Zajc (120).

Od Slovencev je med deseterico v seštevku turneje Raw-Air še ljubitelj poletov Zajc, ki je sedmi z zaostankom 105,7 točke.

Po sobotni tekmi skakalce v nedeljo čaka še ena posamična preizkušnja v Vikersundu, nato se bodo preselili v Lahti, za konec sezone pa bodo tradicionalno tekmovali v Planici (30. marec–2. april).

Ne spreglejte