Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 3. 2019,
14.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

skoki RAW AIR Seefeld 2019 Timi Zajc Timi Zajc

Četrtek, 7. 3. 2019, 14.10

5 let, 1 mesec

timi zajc

Na SP v nevednosti, a verjame, da težave niso skrhale samozavesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Timi Zajc | Timi Zajc se je s svetovnega prvenstva vrnil z mešanimi občutki. Na srednji skakalnici mu nič ni šlo po načrtih, upal je, da bo čim prej vsega konec. | Foto Sportida

Timi Zajc se je s svetovnega prvenstva vrnil z mešanimi občutki. Na srednji skakalnici mu nič ni šlo po načrtih, upal je, da bo čim prej vsega konec.

Foto: Sportida

"Če bi vedel, kje so bile težave, ne bi skakal tako, kot sem, in bi bil v prvi petnajsterici. A menim, da to (ponesrečeni skoki na srednji skakalnici na svetovnem prvenstvu, op. p.) ne bo vplivalo na mojo mentalno moč. Verjamem, da sem lahko na norveški turneji spet med deseterico, a bolj kot rezultatov si do konca sezone želim konstantnosti," pravi najvišje uvrščeni slovenski skakalec zime Timi Zajc.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Z delno uspešno oceno na "surov" skandinavski izziv: Treba se bo hitro obrniti

"Kolajna," je pred odhodom na svetovno prvenstvo na Tirolsko o ciljih dejal najboljši slovenski skakalec sezone Timi Zajc. Najstnik se je sicer vrnil z najboljšo posamično uvrstitvijo moškega skakalnega tabora, desetim mestom na veliki skakalnici na Bergislu, a kovinam v obliki snežink se ni približal.

Na ekipnem preizkusu je s sotekmovalci zasedel šesto mesto, na srednji skakalnici v Seefeldu je na tekmi, ki jo je krojilo vreme, končal na zadnjem 50. mestu brez finala, na mešani ekipni tekmi pa je prednost pred njim dobil Žiga Jelar.

Niso našli rešitve

"Če bi vedel, kje so bile težave, ne bi skakal, kot sem." | Foto: "Če bi vedel, kje so bile težave, ne bi skakal, kot sem."

"Pred prvenstvom sem resda rekel, da grem po kolajno, saj je na svetovnem prvenstvu povsem vseeno, ali si četrti ali pa 50. Štejejo kolajne. Če bi bila navadna tekma, bi bil z desetim mestom zelo zadovoljen, tako pa sem naredil pri vsakem skoku manjšo napako, tako da prvenstvo ocenjujem kot dobro, ni pa bilo nobenega presežka. Na majhni skakalnici se mi nikakor ni izšlo pri nobenem skoku. Imel sem težave, rešitev zanje žal nismo našli, tako da sem hitro zaključil prvenstvo. Nekako sem na majhni skakalnici komaj čakal, da bo čim prej konec," se Zajc nerad spominja skokov v Seefeldu, kjer mu ni šlo nič po načrtih.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc dobil potrditev, a nič se ne bo zgodilo čez noč

Če bi vedel ...

Kje so bile težave? "Ne vem. Če bi vedel, ne bi skakal tako in bi bil med prvimi 15 skakalci. Sam pri sebi nisem vedel, kaj se dogaja. Žal sem v slogu treningov skočil tudi na tekmi," o nevednosti na srednji skakalnici pravi 18-letnik, a verjame, da slabi skoki niso skrhali samozavesti.

"Verjamem, da sem na naslednjih tekmah sposoben biti med deseterico, da se stvari niso drastično spremenile in da tudi forma ne more toliko zanihati." | Foto: Grega Valančič/Sportida "Verjamem, da sem na naslednjih tekmah sposoben biti med deseterico, da se stvari niso drastično spremenile in da tudi forma ne more toliko zanihati." Foto: Grega Valančič/Sportida

"Menim, da to ne bo vplivalo na mojo mentalno moč. Na prvenstvu smo bili zelo dolgo časa, a možnosti odpravljanja napak ni bilo. V taki formi, kot si prišel, si skakal. To je bilo to. Verjamem, da sem na naslednjih tekmah sposoben biti med deseterico, da se stvari niso drastično spremenile in da tudi forma ne more toliko zanihati, da ne bi mogel biti več med deset. A tudi če ne bi šlo, bom vseeno lahko rekel, da sem s svojo sezono lahko zelo zadovoljen. Bil sem na stopničkah, bil med deseterico skoraj vso sezono, tako da lahko res umirjeno končam," razmišlja mladenič iz Hramš pri Dobrni, ki se je na tekmi na srednji skakalnici le nasmehnil presenetljivemu razpletu tekme, ni bil pa na nikogar jezen.

Popolna osredotočenost

Na Norveškem si želi predvsem konstantnosti. | Foto: Sportida Na Norveškem si želi predvsem konstantnosti. Foto: Sportida

Pred koncem sezone ga čaka zgoščen urnik. Že v petek skakalna karavana začenja desetdnevno norveško turnejo, na kateri ne bo niti dneva počitka. Skakalci bodo v akciji prav vsak dan, zamenjali pa bodo štiri prizorišča.

Začeli bodo na Holmenkollnu, nadaljevali v Lillehammerju in Trondheimu, končali pa na poletih v Vikersundu, ki jih bo Zajc na tej letalnici okusil prvič. Lani je namreč lahko sodeloval le na prvih treh postajah, nato pa je zaradi mladosti mesto pred Vikersundom prepustil Domnu Prevcu.

"Nedvomno bo zelo zanimivo. Vsak dan moraš biti stoodstotno pripravljen, tako v kvalifikacijah kot na tekmi. V primerjavi s svetovnim prvenstvom, ko je bilo veliko dni, ko nisi imel kaj početi, bo ta turneja hitro minila. Lani sem do točk prišel le v Trondheimu. To skakalnico sem malo bolje poznal že iz celinskega pokala, Lillehammer in Oslo pa sta bila zame le nova. A letos grem v precej drugačni formi na Norveško, tako da že komaj čakam Oslo, ki je že po videzu najlepša naprava na svetu," se norveškega izziva veseli osmi skakalec svetovnega pokala in četrti letalec sezone.

Gregor Schlierenzauer
Sportal Gregor Schlierenzauer že končal sezono

Hitro si lahko zelo daleč ali pa ga polomiš

Da zna leteti, je februarja dokazal z zmago ob debiju na letalnici v Oberstdorfu, a se s tem, da je v seštevku poletov nedaleč za vodilnim Kamilom Stochom, ne želi obremenjevati.

Ob februarskem debiju na poletih v Oberstdorfu je zmagal. V prihodnjih dneh bo prvič letel v Vikersundu, kjer je Stefan Kraft pred dvema letoma postavil uradni svetovni rekord (253,5 metra). | Foto: Sportida Ob februarskem debiju na poletih v Oberstdorfu je zmagal. V prihodnjih dneh bo prvič letel v Vikersundu, kjer je Stefan Kraft pred dvema letoma postavil uradni svetovni rekord (253,5 metra). Foto: Sportida

"Ne razmišljam o teh mestih, saj se na letalnici lahko zgodi marsikaj. Sploh v Vikersundu si lahko hitro na 150 metrov ali pa na 220. Za Vikersund si tako nisem zadal nobenih ciljev. Kot v Oberstdorf grem brez rezultatskih pričakovanj, upam, da bom čim bolj užival. Če pa se mi vse poklopi, vem, da sem lahko spet zelo visoko," pravi Zajc in kot glavni cilj izpostavlja konstantnost: "Ta šteje. Precej bolj pomembno je, da si štirikrat med deseterico, kot pa enkrat na stopničkah, drugič pa sploh nisi v finalu. Tako se raje kot z rezultati ukvarjam s tem, da oddelam čim bolj konstante rezultate."

Začetek na Holmenkollnu

Skakalci bodo turnejo Raw-Air začeli s petkovimi kvalifikacijami na Holmenkollnu. V slovenski tabor se vrača Domen Prevc. | Foto: Sportida Skakalci bodo turnejo Raw-Air začeli s petkovimi kvalifikacijami na Holmenkollnu. V slovenski tabor se vrača Domen Prevc. Foto: Sportida Skakalci bodo turnejo Raw-Air, prvič jo organizirajo tudi za dekleta, začeli v petek na Holmenkollnu, ko bodo ob 19.30 kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa sledi ekipna.

Slovenske barve bodo na prvih dveh prizoriščih zastopali Zajc, Peter Prevc, Anže Lanišek, Anže Semenič, Žiga Jelar in Domen Prevc, na drugih dveh pa bo enega od šesterice zamenjal Jernej Damjan.

Po vrnitvi iz Skandinavije skakalce čaka le še zaključek sezone v Planici (21.-24. marec).

Program turneje Raw-Air (8.-17. marec):

Holmenkollen
Petek, 8. marec
19.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 9. marec
11.00 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (ženske)
14.30 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 10. marec
10.00 posamična tekma (ženske)
14.30 posamična tekma (moški)


Lillehammer
Ponedeljek, 11. marec
17.30 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Torek, 12. marec
17.00 posamična tekma (moški)
20.00 posamična tekma (ženske)


Trondheim
Sreda, 13. marec
17.40 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Četrtek, 14. marec
14.00 posamična tekma, zaključek Raw-Air (ženske)
17.00 posamična tekma (moški)


Vikersund
Petek, 15. marec
17.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 16. marec
17.00 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 17. marec
17.00 posamična tekma (moški)

Preberite še:

Nika Križnar
Sportal Cilja niso uresničili, vidijo pa nekaj svetlih točk
Ne spreglejte