Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
10.45

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

2

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc RAW AIR Seefeld 2019

Sreda, 6. 3. 2019, 10.45

5 let, 1 mesec

Pogled na SP in proti turneji Raw-Air

Peter Prevc dobil potrditev, a nič se ne bo zgodilo čez noč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

2

Peter Prevc | Peter Prevc je na preteklem svetovnem prvenstvu dobil potrditev, da se počasi vrača, a "žal ne bo šlo čez noč". | Foto Sportida

Peter Prevc je na preteklem svetovnem prvenstvu dobil potrditev, da se počasi vrača, a "žal ne bo šlo čez noč".

Foto: Sportida

"Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. Pomirjen sem, da sem bil deset dni sposoben počasi rasti, a žal se ne da nič preskočiti, treba bo garati in iti počasi navzgor," o zadnjih tekmovalnih dneh, med katerimi je dobil potrditev, da gre v pravo smer, pravi Peter Prevc. Upa, da bo kmalu pridobil še veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti. Rezultatov na prihajajoči norveški turneji noče postavljati v prvi plan, ne skriva pa želje, da bi se vrtel okoli 15. mesta.

Gorazd Bertoncelj
Sportal Z delno uspešno oceno na "surov" skandinavski izziv: Treba se bo hitro obrniti

"Delno uspešno. Kolajne ni bilo, a videl sem nekaj pozitivnih stvari. Med drugim je Peter Prevc pokazal kar nekaj solidnih skokov," je v oceni končanega svetovnega prvenstva glavni trener slovenske skakalne reprezentance Gorazd Bertoncelj presodil, da je bil ena od svetlih točk dogajanja na Tirolskem tudi najboljši skakalec sezone 2015/16 Peter Prevc.

Povratnik po poškodbi - zapleti po prvi operaciji gležnja in okrevanje so njegovo vrnitev prestavili na sredino decembra - se je iz Avstrije vrnil s 16. mestom na posamični tekmi na veliki skakalnici, kar je izenačitev njegove najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu v tej sezoni, 24. mestom po tekmi zmešnjav na srednji skakalnici, šestim na moštveni tekmi in četrtim na mešani ekipni tekmi. Zadnja uvrstitev je pustila največ grenkega priokusa, saj je priložnost za kolajno splavala po vodi. Slovenci so za bronastimi Norvežani zaostali osem točk.

"Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. S tem sem zadovoljen in tudi zelo pomirjen," o vrhuncu sezone na Tirolskem v zadnjih dneh pravi Peter Prevc. | Foto: Reuters "Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. S tem sem zadovoljen in tudi zelo pomirjen," o vrhuncu sezone na Tirolskem v zadnjih dneh pravi Peter Prevc. Foto: Reuters

Pomirjen, da je rasel celotno prvenstvo

"Tehnično sem napredoval vse svetovno prvenstvo. S tem sem zadovoljen in tudi zelo pomirjen, da sem bil deset dni sposoben zelo počasi rasti. Na koncu nam je zmanjkalo osem točk, točka na skok pri vsakem tekmovalcu. Se pravi, da bi bilo, če bi vsak skočil pol metra dlje, drugače. To me še vedno malo žre. Morda tudi zato, ker smo se vedno, odkar je bila prvič mešana ekipna tekma, borili za kolajne, a nam ni nikoli uspelo. A nič ne de, se bomo čez dve leti ponovno borili," Prevc tudi po prespani noči še ni povsem odmislil izpuščene priložnosti, ki jih, kot pravi, z vsakim letom bolj obžaluje.

Anamarija Lampič in Katja Višnar
Sportal Lampičeva in Višnarjeva še vedno nasmejani, Prevcu vsako leto bolj žal izpuščenih priložnosti #video

Vreča potrpežljivosti in umirjenosti

"Potreben bo čas, tako da moram nekje pridobiti veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti za postopno odpravljanje napak in rast iz nastopa v nastop." | Foto: Sportida "Potreben bo čas, tako da moram nekje pridobiti veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti za postopno odpravljanje napak in rast iz nastopa v nastop." Foto: Sportida

Čeprav ga pot po mešani sobotni ekipni tekmi ni peljala na zmagovalni oder, je ob oceni prvenstva vendarle lahko dobre volje.

"Dobil sem potrditev, da se počasi vračam. To se žal ne bo zgodilo čez noč. Potreben bo čas, tako da moram nekje pridobiti veliko vrečo potrpežljivosti in umirjenosti za postopno odpravljanje napak in rast iz nastopa v nastop. Žal se ne da nič preskočiti, treba je iti počasi in garati," pravi 26-letnik.

In kje so največje rezerve? "Ko poskušam odpraviti veliko napako, sem v telesu nekoliko napet, saj sem zelo pozoren na to, da napake ne bi naredil. Ko se to dogaja, potrebujem kar nekaj skokov, da se brez napake sprostim. Tako morda manjka malo utečenosti, pa seveda odličnih skokov, da bi lahko šel na skakalnico, se spustil, na vso moč odrinil in skočil daleč."

Nika Križnar
Sportal Cilja niso uresničili, vidijo pa nekaj svetlih točk

O razpletu posamične tekme na srednji skakalnici, ki ga je krojilo vreme

"Skakalci nimamo prav veliko besede, tako da se nima smisla pritoževati. Če pogledam z razdalje, lahko rečem le, da so Stoch, Kubacki, Kraft vsi že zmagovali to sezono, vsi so bili večkrat na stopničkah, tako da … Moj najboljši rezultat pred svetovnim prvenstvom je bil 16. mesto. Če pogledam s te plati in se vprašam, kdo si bolj zasluži kolajno, je odgovor kar logičen. To me po taki tekmi pomiri. Precej vseeno bi mi namreč bilo, ali bi bil na koncu deveti ali pa 24.," pravi o svojem rezultatu s srednje skakalnice, na kateri je bil po prvi seriji na petem mestu, v finalu pa, kot velika večina tistih pri vrhu, precej nazadoval.

Žiga Jelar smučarski skoki
Sportal Prevc po vremenski loteriji: Z odličnimi skoki si vedno lahko blizu

Rezultat ni v ospredju, ve pa, da je lahko okoli 15. mesta

Prevc bo danes opravil še zadnji trening v Planici pred odhodom na zahtevno norveško turnejo Raw-Air, s katero želijo Vikingi konkurirati novoletnemu spektaklu štirih skakalnic.

Skakalci bodo med petkom in nedeljo, 17. marca, obredli štiri prizorišča na Norveškem. V skupni seštevek turneje Raw-Air bo štelo 16 skokov. Prevc je bil lani z desetim mestom najvišje uvrščeni Slovenec. | Foto: Sportida Skakalci bodo med petkom in nedeljo, 17. marca, obredli štiri prizorišča na Norveškem. V skupni seštevek turneje Raw-Air bo štelo 16 skokov. Prevc je bil lani z desetim mestom najvišje uvrščeni Slovenec. Foto: Sportida

Skandinavska preizkušnja zajema štiri postojanke v desetih dneh, skakalci ne bodo imeli dneva premora, na delu bodo prav vsak dan med 8. in 17. marcem. V seštevek turneje, ki bo zmagovalcu prinesla 60 tisoč evrov, bo štelo vseh 16 skokov (osem na štirih posamičnih tekmah, štiri na dveh ekipnih in štiri v kvalifikacijah). Vse skupaj se bo začelo v petek na Holmenkollnu, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, zaključek bo 17. marca na poletih v Vikersundu.

Prav Prevc je na lanski drugi izvedbi z desetim mestom v skupnem seštevku vknjižil najboljšo slovensko uvrstitev. S čim bo po turneji, po kateri bo na sporedu le še zaključek v Planici, zadovoljen? "Če sem iskren, ne razmišljam pretirano o rezultatu, ker moram razmišljati predvsem o svojih skokih, nastopih in biti osredotočen nanje. Si pa želim kot v Innsbrucku na svetovnem prvenstvu biti okoli 15 mesta. Tudi na majhni skakalnici bi bil s svojimi skoki nekje okoli tega mesta, če ne bi bilo vetrnih kolobocij. Mislim, da bi bil tudi na Norveškem lahko tu nekje."

Slovenci bodo na norveški turneji lahko nastopili s šestimi tekmovalci. Na prvi dve tekmi v Skandinaviji bodo odšli Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc. Za drugi del turneje bo enega od njih zamenjal Damjan.
Stefan Horngacher
Sportal Poljaki nestrpno čakajo Avstrijčevo odločitev

Na vseh je že "kiksal"

Prevc pred natrpanim urnikom izpostavlja pomembnost umirjenosti in osredotočenosti na svoje naloge: "Čim manj oziroma nobena stvar me ne sme zmotiti, ker sem videl, da le tako lahko pridem do dolgih skokov. Bo pa naporno desetdnevno potovanje. Štiri prizorišča, kar nekajkrat se bodo zamenjali hoteli in postelje, ampak Norvežani so logistično kar dobro utečeni in vse poteka brez večjih težav."

Peter Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Lanska turneja se sicer za Gorenjca ni začela spodbudno. Na posamični tekmi na Holmenkollnu je bil po grobi napaki le 46., nadaljeval je s sedmim mestom v Lillehammerju, osmim v Trondheimu in 14. na poletih v Vikersundu. Na kateri napravi se počuti najbolj domače?

"Povsod sem ga že zelo 'kiksal', ampak morda lahko to obrnem sebi v prid in vsako skakalnico vzamem kot izziv. To sem videl tudi v Seefeldu. Ob prvem skoku na manjši skakalnici mi naprava res ni bila všeč, a ko sem videli, kako je zahtevna, sem se nanjo zelo dobro pripravil in se z njo solidno spoprijel. Tudi te turneje se bom lotil podobno," pred začetkom turneje, na kateri skupno zmago brani Poljak Kamil Stoch, pravi najstarejši od bratov Prevc.

Kamil Stoch na norveški turneji brani lansko zmago. | Foto: Reuters Kamil Stoch na norveški turneji brani lansko zmago. Foto: Reuters

Skakalci bodo prvič v akciji v petek, ko bodo na Holmenkollnu kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa sledi moštveni preizkus.

Program turneje Raw-Air (8.-17. marec):

Holmenkollen
Petek, 8. marec
19.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 9. marec
11.00 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (ženske)
14.30 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 10. marec
10.00 posamična tekma (ženske)
14.30 posamična tekma (moški)


Lillehammer
Ponedeljek, 11. marec
17.30 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Torek, 12. marec
17.00 posamična tekma (moški)
20.00 posamična tekma (ženske)


Trondheim
Sreda, 13. marec
17.40 kvalifikacije (moški)
20.30 kvalifikacije (ženske)

Četrtek, 14. marec
14.00 posamična tekma, zaključek Raw-Air (ženske)
17.00 posamična tekma (moški)


Vikersund
Petek, 15. marec
17.30 kvalifikacije za nedeljsko tekmo (moški)

Sobota, 16. marec
17.00 ekipna tekma (moški)

Nedelja, 17. marec
17.00 posamična tekma (moški)

Preberite še:

Katja Višnar, Anamarija Lampič
Sportal Ko je že skoraj obupala, je prišla medalja #video
Sportal V Avstriji začasno aretirali kolesarja v povezavi z dopinško afero
Ne spreglejte