Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2019,
14.54

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

1

Natisni članek

skoki Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Jernej Damjan Žiga Jelar Gorazd Bertoncelj Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Janez Lampič Eva Urevc Katja Višnar Anamarija Lampič Anamarija Lampič Jerneja Brecl Zoran Zupančič Špela Rogelj Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Seefeld 2019

Ponedeljek, 4. 3. 2019, 14.54

5 let, 1 mesec

Nordijska reprezentanca strnila misli po SP

Lampičeva in Višnarjeva še vedno nasmejani, Prevcu vsako leto bolj žal izpuščenih priložnosti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

1

Po nordijskem svetovnem prvenstvu v Seefeldu so se zbrali slovenski nordijci. Tokrat sta za največje veselje v slovenski reprezentanci poskrbeli srebrni Katja Višnar in Anamarija Lampič, ki še vedno žarita od veselja.

Anamarija Lampič in Katja Višnar sta na zadnjem svetovnem prvenstvu v ekipnem šprintu osvojili srebrno medaljo in po dolgih letih znova poskrbeli za slovenski vrhunski predstavi v teku na smučeh. Katja Višnar je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla do tako želene medalje na največjih prvenstvih, medtem ko je Lampičevi veliki met uspel že pri 23 letih, tako da ima pred seboj še svetlo športno kariero.

Kaj bo s prihodnjo sezono?

"To so bili občutki veselja, ki jih ne bom nikoli pozabila. To je zagotovo vrhunec kariere, po drugi strani pa lahko povem, da se je bilo lepo vrniti domov in se spustiti na realna tla. Dolgo se že trudim in zelo ponosna sem na to, kar smo dosegli," je uvodoma povedala 34-letna Katja Višnar, ki se spogleduje s koncem kariere, a bo končna odločitev padla po koncu sezone.

"Kaj bo s prihodnjo sezono? Motivacijo bom imela, če bom imela res dober cilj. Vemo, da prihodnje leto ni svetovnega prvenstva. Treba je vložiti ogromno dela, da so dobri rezultati in da tekmuješ na tako visoki ravni. Ko bom končala s tekmovanji, si bom vzela čas za premislek. Veliko ljudi me že sprašuje o tem in potem tudi sama o tem premišljujem, kako in kaj, vendar odgovora še nimam."

Doma se je predvsem spočila

Anamarijo Lampič v ponedeljek v domačem kraju čaka sprejem, kjer pričakuje, da bo zabavno in veselo. In kako Anamarija doživlja vse te občutke? "Ko sem prišla domov, sem si vzela malo prosto. Spočila sem se in vse skupaj malo premlela. Predvsem sem ugotovila, da se da narediti rezultat in da ne smeš nikoli obupati. Katja že res dolgo časa trenira in v primerjavi z njo sem jaz še zares na začetku. Zagotovo mi je dal ta rezultat veliko motivacijo za naprej in že komaj čakam prihodnje leto."

Nejcu Brodarju je kot glavnemu trenerju že v krstni sezoni uspel velik rezultat. | Foto: Vid Ponikvar Nejcu Brodarju je kot glavnemu trenerju že v krstni sezoni uspel velik rezultat. Foto: Vid Ponikvar Nejc Brodar: Po desetih minutah je bilo treba "odrezati"

Precej mirneje je vse skupaj sprejemal Nejc Brodar, glavni trener slovenske reprezentance, ki mu je že v krstni sezoni uspelo z ekipo doseči velik rezultat. Predvsem mu je v letošnji sezoni uspelo, da je celotna ekipa zelo homogena.

"Ko sta dekleti osvojili medaljo, je bilo veliko smeha, tudi solz, ampak po desetih minutah je bilo treba vse "odrezati", saj smo imeli na štartu še fanta. Tudi to tekmo je bilo treba opraviti profesionalno. Seveda smo si zvečer nekoliko privoščili, vendar je urnik svetovnega prvenstva natrpan in za tem so sledila še preostala tekmovanja. Za vse skupaj je bilo treba delati, kot da se ni nič zgodilo," pa je povedal Brodar, ki je ob tem poudaril, da vsa ekipa celotno sezono dela zelo dobro.

Katja Višnar, Anamarija Lampič
Sportal Izjemno! Katja Višnar in Anamarija Lampič svetovni podprvakinji v šprintu!

Nika Križnar je s sedmim mestom postavila najboljši posamični rezultat skakalnega tabora, na mešani ekipni tekmi pa je s 108,5 metra dolgim skokom postavil ženski rekord skakalnice v Seefeldu. | Foto: Vid Ponikvar Nika Križnar je s sedmim mestom postavila najboljši posamični rezultat skakalnega tabora, na mešani ekipni tekmi pa je s 108,5 metra dolgim skokom postavil ženski rekord skakalnice v Seefeldu. Foto: Vid Ponikvar

Nekaj grenkega priokusa je

V obeh skakalnih taborih so pred odhodom na prvenstvo kot cilj izpostavili odličje, ki ga niso uresničili. Še najbližje kolajni je bil slovenski tabor na zadnji preizkušnji, ko so Nika Križnar, Urša Bogataj, Žiga Jelar in Peter Prevc na mešani ekipni tekmi končali na četrtem mestu, 7,5 točke za bronastimi Norvežani.

"Malce grenkega priokusa je zaradi mešane ekipne tekme, bili smo blizu medalji. Izšlo se je, kot se je, a dali smo vse od sebe. Tokrat točke niso bile na naši strani, bomo pa kolajno vzeli na naslednjem prvenstvu," je dejala zgovorna 18-letnica, s 108,5 metra dolgim skokom tudi nova ženska rekorderka skakalnice v Seefeldu.

Nika Križnar
Sportal Cilja niso uresničili, vidijo pa nekaj svetlih točk

Četrte so bile tudi skakalke na ekipni tekmi, a se niso resneje vmešale v boj za odličja, moška ekipna tekma pa se je končala s šestim mestom Slovencev. 

"Pokazali smo znanje, dekleta so bila na visoki ravni, nekatere so prikazale najboljše skoke v sezoni," je dejal trener skakal Zoran Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Pokazali smo znanje, dekleta so bila na visoki ravni, nekatere so prikazale najboljše skoke v sezoni," je dejal trener skakal Zoran Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Najboljši posamični rezultat v skakalnem taboru je s sedmim mestom na srednji skakalnici uspel Križnarjevi, ki se je prav na tej tekmi dokončno "prebudila", Bogatajeva je bila osma. Uspešno se je ob debiju na prvenstvih predstavila tudi Jerneja Brecl.

V moški konkurenci se je pod najboljši posamični rezultat prvenstva podpisal prvi adut Timi Zajc, ki je pred prvenstvom suvereno dejal, da gre po kolajno. Na veliki skakalnici je bil deseti, na srednji pa se ni našel. Na posamični tekmi na tej napravi je v tekmi zmešnjav, ki si jo brez pretiranih posledic lahko privoščijo le nekatere nordijske velesile, pristal na zadnjem, 50. mestu, brez uvrstitve v finale, na tekmi mešanih parov pa je nato glavni trener Gorazd Bertoncelj v ekipi prednost dal Jelarju, ki je skozi prvenstvo dobro izkoristil ponujeno priložnost.

Nika Križnar
Sportal Slovenska mešana ekipa prekratka za bron: Je malo grenkega priokusa

Peter Prevc je bil po prespani boljše volje kot takoj po mešani ekipni tekmi. Pravi pa, da mu je, ko postaja starejši, vse težje, ko izpusti priložnost iz rok. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc je bil po prespani boljše volje kot takoj po mešani ekipni tekmi. Pravi pa, da mu je, ko postaja starejši, vse težje, ko izpusti priložnost iz rok. Foto: Vid Ponikvar

Niso bili daleč od podelitve

Spodbudne predstave je pokazal tudi Prevc, ki prvenstva sicer ni zapustil pretirano vedrega obraza. "S prvenstva se domov nisem vrnil najbolje, saj je le malo manjkalo, da bi po tekmi šli še na podelitev. Starejši ko si, bolj ti je žal vsake izpuščene priložnosti. Na mešani ekipni tekmi sem prikazal svoje najboljše nastope to sezono, si potem pogledal še posnetke in nato lažje zaspal," je dejal Prevc, Jernej Damjan, z 11. mestom najboljši Slovenec na srednji skakalnici, pa je dodal: "V Innsbrucku mi skakalnica nikoli ni bila prav pisana na kožo, v Seefeldu pa sem se bolje znašel, naredil nekaj lepih, solidnih skokov, tako da sem s svojo drugo najboljšo posamično uvrstitvijo na prvenstvih zadovoljen."

Na desetdnevno turnejo brez postanka, prvič tudi dekleta

Skakalce in prvič tudi skakalke čaka tretja desetdnevna turneja Raw Air brez dneva premora, s katero želijo Norvežani konkurirati novoletni turneji. Vse skupaj se bo začelo v petek na Holmenkollnu, sledila bo selitev v Lillehammer, nato v Trondheim, zaključek bo 17. marca na poletih v Vikersundu. 

Gorazd Bertoncelj bo na prvih dveh tekmah norveške turneje računal na Timija Zajca, Petra Prevca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Žigo Jelarja in Domna Prevca, na zadnjih dveh postajah pa bo enega od naštetih zamenjal Jernej Damjan. | Foto: Vid Ponikvar Gorazd Bertoncelj bo na prvih dveh tekmah norveške turneje računal na Timija Zajca, Petra Prevca, Anžeta Laniška, Anžeta Semeniča, Žigo Jelarja in Domna Prevca, na zadnjih dveh postajah pa bo enega od naštetih zamenjal Jernej Damjan. Foto: Vid Ponikvar

V skupni seštevek se bo štelo vseh 16 serij skokov (osem na štirih posamičnih tekmah, štiri na dveh ekipnih in štiri v kvalifikacijah). Skupno zmago brani Poljak Kamil Stoch, zmagovalec bo bogatejši za 60 tisoč evrov.

Slovenci bodo na norveški turneji lahko nastopili s šestimi tekmovalci. Na prvi dve tekmi v Skandinaviji bodo odšli Timi Zajc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc. Za drugi del turneje pa bo po enega od njih zamenjal Damjan. Po Norveški sledijo le še tekme na tradicionalnem zaključku sezone v Planici (od 21. do 24. marca).

Prvič bodo na turneji sodelovala tudi dekleta, ki bodo tekmovala na prvih treh prizoriščih, po Trondheimu pa se bodo preselila še na rusko turnejo, kjer jih za konec sezone čakata še dve postojanki: Nižni Tagil in Čajkovski.

Preberite še:

Hans Christer Holund Seefeld 2019
Sportal Tudi na kraljevski 50-ici zavladal Norvežan
Ne spreglejte