Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2019,
10.03

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

skoki Seefeld 2019 Gorazd Bertoncelj Zoran Zupančič Peter Prevc Peter Prevc Timi Zajc Timi Zajc Žiga Jelar Domen Prevc Anže Semenič Anže Lanišek Anže Lanišek Urša Bogataj Urša Bogataj Nika Križnar Nika Križnar Jerneja Brecl Špela Rogelj Maja Vtič

Nedelja, 3. 3. 2019, 10.03

5 let, 1 mesec

skakalni tabor po svetovnem prvenstvu

Cilja niso uresničili, vidijo pa nekaj svetlih točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Nika Križnar | Nika Križnar je s sedmim mestom dosegla najboljši rezultat med slovenskimi skakalci na posamični tekmi. Vknjižila je še dve četrti mesti - na ženski ekipni tekmi in tekmi mešanih ekip. | Foto Reuters

Nika Križnar je s sedmim mestom dosegla najboljši rezultat med slovenskimi skakalci na posamični tekmi. Vknjižila je še dve četrti mesti - na ženski ekipni tekmi in tekmi mešanih ekip.

Foto: Reuters

Smučarski skakalci so v soboto opravili zadnjo tekmo 52. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki se bo v Seefeldu končalo danes. Slovenija je na tekmi mešanih ekip tako kot leta 2017 v Lahtiju zasedla četrto mesto, a bila do zadnjega v boju za odličje. Kolajna na SP je bila tudi glavni cilj tako moškega kot ženskega tabora na tem prvenstvu.

Nika Križnar
Sportal Slovenska mešana ekipa prekratka za bron: Je malo grenkega priokusa

A razpletlo se je drugače. Slovenske skakalke Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj in Jerneja Brecl so premierno ekipno tekmo na SP, ki so jo dobile Nemke in je odlična odskočna deska tudi za program naslednjih zimskih olimpijskih iger leta 2022 v Pekingu, končale na četrtem mestu, a se za razliko od tekme mešanih ekip sploh niso vmešale v boj za odličja.

Na posamični tekmi pa sta se izkazali tako Nika Križnar s sedmim kot Urša Bogataj z osmim mestom, čeprav so bile želje še večje. Še sploh potem, ko je Bogatajeva kvalifikacije končala na tretjem mestu, tudi po prvi seriji je bila še v boju za odličja kot peta, a je po tekmi priznala, da je bila v finalu preveč živčna in da ji treme ni uspelo preobrniti v svoj prid.

Zupančič zadovoljen s prvenstvom

"Moram reči, da smo s tem prvenstvom vseeno zadovoljni, saj so dekleta tu prikazala svoje najboljše skoke letos, Križnarjeva je v finalnem skoku zadnje tekme premagala vso konkurenco (dosegla je tudi nov rekord skakalnice za ženske s 108,5 metra, op. STA). Malenkost razočaranja je po ekipni tekmi, na kateri so bile punce 'zakrčene', ampak sem smo prišli res dobro pripravljeni. Dekleta so s skoki pokazala, da smo zraven, ko se nam bo še malo bolje izšlo, bomo lahko posegli tudi po kolajnah," je SP ocenil selektor ženske vrste Zoran Zupančič.

"Moram reči, da smo s tem prvenstvom vseeno zadovoljni, saj so dekleta tu prikazala svoje najboljše skoke letos," pravi trener ženske reprezentance Zoran Zupančič. | Foto: Vid Ponikvar "Moram reči, da smo s tem prvenstvom vseeno zadovoljni, saj so dekleta tu prikazala svoje najboljše skoke letos," pravi trener ženske reprezentance Zoran Zupančič. Foto: Vid Ponikvar

Moški del od kolajne še bolj oddaljen kot dekleta

V moškem taboru so prav tako pred prvenstvom napovedali, da merijo na medaljo, a so bili od nje oddaljeni še precej bolj, kot njihove kolegice iz reprezentance. Na veliki skakalnici v Innsbrucku so bili Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc ekipno šesti - čeprav so pred prvenstvom napovedovali, da je le šest reprezentanc, ki se lahko vmešajo v boj za vrh, so končali prav na zadnjem mestu med njimi.

Najboljši dosežek pa je z desetim mestom uspel debitantu na prvenstvih, 18-letnemu Timiju Zajcu, ki pa si je, kot kaže, pred odhodom sam na ramena naložil preveliko breme. Zajc je namreč presenetil v napovedih, da meri na kolajno. Najboljši slovenski skakalec zime Timi Zajc je med cilji napovedal kolajno, a najvišje končal na desetem mestu na veliki skakalnici, na srednji pa končal na zadnjem, 50. mestu. | Foto: Sportida Najboljši slovenski skakalec zime Timi Zajc je med cilji napovedal kolajno, a najvišje končal na desetem mestu na veliki skakalnici, na srednji pa končal na zadnjem, 50. mestu. Foto: Sportida

To je še bolj prišlo do izraza na srednji napravi v Seefeldu, kjer se nikakor ni našel in je celo ostal brez finala na zadnjem, 50. mestu. V Seefeldu sta se od Slovencev z dobrima nastopoma izkazala Jelar, tretji po prvi seriji, in Prevc, peti po polovici, in oba sta bila v ognju za zmagovalni oder. A zasukalo se je drugače, žirija je ob močnem sneženju tekmo spremenila v pravo farso.

Sneženje, sneg se je mešal z dežjem, se je iz minute v minuto krepilo in najboljši skakalci po prvi seriji v teh razmerah niso imeli v finalu prav nobene možnosti, da bi se vmešali v boj za vrh. Zato so se lahko na stopničke z veliko sreče povzpeli 27. po prvi seriji Poljak Dawid Kubacki, 18. Poljak Kamil Stoch in deseti skakalec po prvi seriji Stefan Kraft, sicer branilec naslova.

Od Slovencev je bil tako z 11. mestom najboljši Jernej Damjan, saj sta tako Jelar kot Prevc zdrsnila po lestvici navzdol. Izkupiček je bil precej manjši od želja in pričakovanj.

"Resda nam je malo zmanjkalo, ampak na koncu, glede na formo, ki so jo fantje pokazali, je treba vedeti, da so kolajne osvojili tisti, ki so bili najboljši vso sezono. To nam še manjka," pravi trener skakalcev Gorazd Bertoncelj. | Foto: Sportida "Resda nam je malo zmanjkalo, ampak na koncu, glede na formo, ki so jo fantje pokazali, je treba vedeti, da so kolajne osvojili tisti, ki so bili najboljši vso sezono. To nam še manjka," pravi trener skakalcev Gorazd Bertoncelj. Foto: Sportida

Prihodnji teden na Norveškem

Pred nadaljevanjem sezone svetovnega pokala, že prihodnji konec tedna se bo nadaljeval v norveškem Oslu, je skrb vzbujajoč zlasti padec forme Zajca, najboljšega Slovenca to zimo, ki je bil pred SP konstantno v najboljši deseterici, za povrh pa je zmagal tudi na svoji prvi tekmi na letalnici v karieri, ko je bil najboljši v Oberstdorfu. Tudi zato je še vedno v boju za mali kristalni globus v poletih, ki se bo končal na finalu v domači Planici. Veseli pa vzpon šampiona Prevca ter Jelarja, ki sta ves čas prvenstva nadgrajevala svoje nastope.

"Resda nam je malo zmanjkalo, ampak na koncu, glede na formo, ki so jo fantje pokazali, je treba vedeti, da so kolajne osvojili tisti, ki so bili najboljši vso sezono. To nam še manjka," je uvodoma oceno SP začel selektor Gorazd Bertoncelj.

"Veselijo nas nastopi Petra Prevca, Žige Jelarja, tudi Jernej je bil na koncu enajsti ... to je v redu." | Foto: Sportida "Veselijo nas nastopi Petra Prevca, Žige Jelarja, tudi Jernej je bil na koncu enajsti ... to je v redu." Foto: Sportida

"Timi morda prehrabro"

"Timi je mogoče preveč hrabro vstopil v to svetovno prvenstvo, s previsokimi cilji. Ne glede na to, je njegovo deseto mesto še vseeno vrhunski rezultat. A dejstvo je, da je tu malo izgubil občutke in na srednji napravi prikazal povsem ponesrečen nastop. Veselijo nas nastopi Petra Prevca, Žige Jelarja, tudi Jernej je bil na koncu enajsti ... to je v redu," je sklenil glavni trener.

Vrača se Domen Prevc

Na norveško turnejo bodo od Slovencev odpotovali Zajc, Peter Prevc, Jelar, Lanišek, Anže Semenič in Domen Prevc, ki se za zadnji del sezone spet vrača v reprezentanco, je določil Bertoncelj.

Preberite še:

Max Hauke
Sportal V javnost prišel posnetek krvnega dopinga, avtor zaslišan, tekači suspendirani
Ne spreglejte