Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
14. 12. 2018,
12.10

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

Natisni članek

Boštjan Kline Miha Hrobat Klemen Kosi Martin Čater svetovni pokal Val Gardena

Petek, 14. 12. 2018, 12.10

5 let, 4 mesece

Val Gardena, superveleslalom (m)

Podviga norveškega in slovenskega kvarteta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11
Aksel Lund Svindal | Aksel Lund Svindal do prve zmage v sezoni.  | Foto Reuters

Aksel Lund Svindal do prve zmage v sezoni.

Foto: Reuters

Norvežan Aksel Lund Svindal je v tesnem primežu hitrih rojakov slavil novo superveleslalomsko zmago v Val Gardeni. Za lep ekipni uspeh in zgodovinski dosežek pa so poskrbeli tudi Slovenci, saj so se kar štirje prebili med dobitnike točk. Zvrstili so se med 17. in 20. mestom.

Nekatere ljubezni so večne. Kot kaže, to velja tudi za vez med slovito progo Saslong v Val Gardeni, ki velja za del železnega repertoarja svetovnega pokala, in norveškim smučarskim veteranom Akslom Lundom Svindalom. Čeprav se je v pripravljalnem obdobju ubadal s številnimi zdravstvenimi težavami, zaradi katerih tudi predčasna upokojitev ni bila povsem izključena, je sicer že na severnoameriški turneji dokazal, da še zdaleč ni za odpis (dve tretji mesti ter po eno peto in osmo). Prve zmage v sezoni pa se veseli v Val Gardeni.

Norveški dvojec na stopničkah. | Foto: Reuters Norveški dvojec na stopničkah. Foto: Reuters G. Gardena

Nič novega, saj je Svindal pravi gospod Gardena. Da je pravi mojster za nemirno in raznoliko progo ter specifično snežno podlago, je 35-letni Norvežan v zadnjem desetletju že večkrat dokazal. Tudi tokrat je ostal osredotočen in natančen, kot pravi rutiner pa je opravil še s prehodi iz sončnih v senčne dele. To je že njegova sedma zmaga v Val Gardeni, peta superveleslalomska, ob tem pa je bil še enkrat drugi in dvakrat četrti.

Tirolsko škripanje z zobmi

Ena od Svindalovih zmag je bila še posebej zanimiva, in sicer leta 2015, ko sta se mu v slogu tekaških preizkušenj na stopničkah pridružila še rojaka Kjetil Jansrud in Aleksander Aamodt Kilde. Tokrat je ponovitev podobnega scenarija pokvaril Christof Innerhofer, skorajšnji domačin, sicer doma iz bližnjega Brunecka. Na drugem mestu je skočil pred Jansruda in Kildeja (slednjega je nato prehitel še Johan Clarey, norveški uspeh pa je dopolnil še Adrian Smiseth Sejersted z osmim mestom), a je vendarle čutil grenak priokus. Po odličnem nastopu, med katerim je izvrstno brzdal smuči, je namreč zadišalo celo po njegovi zmagi.

Christof Innerhofer ob zmago za pet stotink. | Foto: Reuters Christof Innerhofer ob zmago za pet stotink. Foto: Reuters

80. uvrstitev na stopničke

Svindal, ki na smukaških treningih sicer ni bil v ospredju (deveti in 45. čas), je na koncu Italijana prehitel za vsega pet stotink sekunde. To je bila zanj jubilejna 80. uvrstitev na stopničke za zmagovalce svetovnega pokala. Od tega je na kar 36 tekmah preizkušnjo končal povsem na vrhu. O izjemno dolgi dobi, v kateri kljub več poškodbam vzdržuje vrhunskost, pa dovolj pove podatek, da se je prve zmage veselil pred več kot trinajstimi leti, natančneje 27. novembra 2005, ko je bil najboljši v Lake Louiseu.

Enotni Slovenci za lep ekipni dosežek

Slovenski obrazi ob zaključku prve tekme v Val Gardeni resda niso bili tako prešerni kot norveški, saj se nobenemu od četverice ni uspelo zavihteti povsem pod vrh ali v prvo petnajsterico. Vseeno pa je bil glavni trener ekipe za hitri disciplini Peter Pen lahko zelo zadovoljen s prvim dolomitskim plenom. V tekmi majhnih zaostankov so se namreč  Martin Čater (+1,21), Klemen Kosi, Boštjan Kline in Miha Hrobat zvrstili med 17. in 20. mestom ter tako poskrbeli za lep ekipni uspeh. Predvsem prva dva sta bila sicer na poti še k boljšemu dosežku, a sta ob napadalnosti storila drobni napaki.

Boštjan Kline drugič v sezoni med dobitniki točk v superveleslalomu. Jutri še po prve smukaške točke. | Foto: Reuters Boštjan Kline drugič v sezoni med dobitniki točk v superveleslalomu. Jutri še po prve smukaške točke. Foto: Reuters

Zgodovinski dosežek

Slovenska četverica, v kateri je bil lahko z rezultatom kariere še posebej zadovoljen Hrobat, saj so to njegove prve superveleslalomske točke (lani je bilo enkrat med trideseterico v kombinaciji), je tokrat vknjižila zgodovinski statistični dosežek. Še nikoli v zgodovini namreč na eni tekmi do superveleslalomskih točk svetovnega pokala ni prišlo več tekmovalcev. Rekord vseeno še naprej pripada slalomistom. Leta 2001 je namreč do točk prišla kar sedmerica (3. Mitja Kunc, 4. Jure Košir, 7. Matjaž Vrhovnik, 8. Rene Mlekuž, 13. Drago Grubelnik, 18. Andrej Miklavc, 21. Uroš Pavlovčič).

Žan Kranjec
Sportal Ne bi se branil nedeljskega testa dopinga

Martin Čater | Foto: Sportida Foto: Sportida Divji ritem

Z današnjo tekmo v Val Gardeni, ki jo je zaznamovalo tudi pravljično tirolsko vreme, se je sicer začel divji ritem svetovnega pokala. Moški koledar namreč v roku devetih dni predvideva kar sedem tekem na treh različnih prizoriščih. V soboto bo v Val Gardeni na sporedu še smuk, na katerem bodo Slovenci skušali prekiniti črni niz (na smukaške točke na tej progi čakajo že od leta 2013). V nedeljo in ponedeljek bo z veleslalomom in paralelno preizkušnjo oživela Alta Badia, kjer bo slovenski adut Žan Kranjec. Po le dnevu tekmovalnega premora sledi dvojni tehnični program v Saalbachu, ki bo gostil odpadli tekmi iz Söldna in Val d'Isera, nato pa vrnitev v Dolomite in še klasični slalom v Madonni di Campiglio.

.

 
Ne spreglejte