Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 2. 2024,
15.27

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

biatlon Julia Simon Polona Klemenčič Lena Repinc Anamarija Lampič Anamarija Lampič Nove Mesto svetovno prvenstvo

Nedelja, 11. 2. 2024, 15.27

2 meseca, 2 tedna

SP v biatlonu, Nove Mesto, zasledovanje (Ž)

Julia Simon spet razred zase, Anamarija Lampič še nikoli boljša na SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Julia Simon | Julia Simon je osvojila še tretje zlato odličje na prvenstvu v Novem Mestu. | Foto Reuters

Julia Simon je osvojila še tretje zlato odličje na prvenstvu v Novem Mestu.

Foto: Reuters

V Novem Mestu na Češkem so se danes biatlonke pomerile na zasledovalni tekmi svetovnega prvenstva, suverene zmage pa se je veselila Francozinja Julia Simon, ki je ubranila prvo mesto s petkovega sprinta. Novo trojno zmago Francije je preprečila Italijanka Lisa Vitozzi, ki se je s sedmega startnega mesta prebila na končno drugo. Najboljši tekmovalki sta bili na strelišču nenatančni po enkrat. Streljanje pa je bilo danes glavna težava najboljše Slovenke Anamarije Lampič, ta je morala kar sedemkrat v kazenski krog, a se je s 36. mesta vseeno prebila na končno 28., kar je njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih.

Julia Simon
Sportal Francoska prevlada, najmlajša Slovenka 30.

Anamarija Lampič je namesto standardnih desetih kilometrov danes morala preteči 11 kilometrov in 50 metrov, kar sedemkrat je namreč morala v 150-metrski kazenski krog, a se je z izjemno hitrim tekom s 36. startnega mesta prebila na končno 28. Druga najboljša Slovenka je bila Lena Repinc. Ta je tekmo začela s 30. mesta, potem pa tudi zaradi štirih zgrešenih strelov zdrsnila na 43. Štirikrat je bila na strelišču nenatančna tudi Polona Klemenčič, ki je zasledovalno tekmo končala na 48. mestu.

"Mogoče se sedem kazenskih krogov sliši veliko, ampak …"

Naša nekdanja odlična tekačica se je tokrat na boljši progi počutila odlično. "Progo so danes reševali tudi s tem, da so jo pred tekmo zaprli za druge tekmovalce in niso imeli treninga, kar se je precej poznalo. Bila je trša in hitrejša kot prejšnje dni, povedati pa moram tudi, da sem imela danes super smuči, kar letela sem. Tudi tekaška forma je boljša, počutje prav tako. Sem zadovoljna, moj cilj je izpolnjen, izboljšala sem položaj in to je to," je slovenskim novinarjem razlagala v cilju.

Anamarija Lampič je danes streljala slabo, tekla pa odlično. | Foto: Guliverimage Anamarija Lampič je danes streljala slabo, tekla pa odlično. Foto: Guliverimage

Na šele svojem drugem biatlonskem svetovnem prvenstvu seveda izboljšuje dosežke iz lanskega Oberhofa, kjer je bila v sprintu 58. in na zasledovanju 51. Letos je bila že v sprintu veliko boljša, 36., danes pa še osem mest boljša. Je pa njeno streljanje še vedno zelo šibko. "Mogoče se sedem kazenskih krogov sliši veliko, ampak zame je to nekaj normalnega," je odgovarjala na poizvedovanja o tem elementu biatlona in dodala: "Zadovoljna sem, da sem začela v redu, s samo enim kazenskim krogom, če bi na začetku preveč zgrešila, bi težko držala stik, tako pa sem šla lahko hitro v lov. Najslabše je bilo na drugem strelskem postanku s tremi napakami. To moramo analizirati s trenerjem Grossom."

"Upala sem na boljše, a mislim, da sem s 43. mestom lahko zadovoljna. Žal mi je za napake na strelišču, saj so bile moje, in za to moram prevzeti krivdo," je svoj nastop povzela 20-letna Lena Repinc. "Začela sem slabše, nato pa na koncu zadela vse tarče. Na prvem streljanju so šli vsi streli v desno, kasneje sem to korigirala, na koncu celo zadela vse. Tekaško pa letos ne najdem pravih občutkov in temu primerne so predstave," pa je po tekmi dejala Polona Klemenčič.

Popolno francosko zmagoslavje pa je tokrat preprečila Italijanka Lisa Vitozzi. | Foto: Reuters Popolno francosko zmagoslavje pa je tokrat preprečila Italijanka Lisa Vitozzi. Foto: Reuters

Italijanka preprečila popolno francosko zmagoslavje

Zmagovalka petkovega sprinta, Francozinja Julia Simon, danes ni dovolila presenečenja in je zanesljivo prišla še do tretje zlate kolajne na tem prvenstvu, najboljša je bila že s francosko mešano štafeto na uvodni dirki tekmovanja, popolno francosko zmagoslavje pa je tokrat preprečila Italijanka Lisa Vitozzi, ki je za Simonovo zaostala 46,3 sekunde. Za njo sta končali Francozinji Justine Braisaz Bouceht in Sophie Chaveaux, ki sta v zadnjem krogu zamenjali mesti. Prva je morala v kazenski krog štirikrat, druga trikrat.

Po slabih dosežkih v uvodnih tekmah gre Slovenkam zdaj že za nohte, če bodo želele imeti predstavnico med najboljšimi 30 tekmovalkami na sklepni tekmi SP s skupinskim startom.

Ob 17.05 bo v Novem Mestu še moško zasledovanje, na katerem bodo slovenske barve branili Jakov Fak, Lovro Planko in Anton Vidmar.

SP Nove Mesto, zasledovalno ženske, 10 km:

1. Julia Simon (Fra)             29:54,8 (1)
2. Lisa Vittozzi (Ita)            + 46,3 (1)
3. Justine Braisaz-Bouchet (Fra)    49,3 (4)
4. Sophie Chauveau (Fra)            57,6 (3)
5. Hanna Oeberg (Šve)             1:16,6 (2)
6. Franziska Preuss (Nem)         1:24,7 (1)
7. Lou Jeanmonnot-Laurent (Fra)   1:43,0 (2)
8. Elvira Öberg (Šve)             2:05,3 (2)
9. Marketa Davidova (Češ)         2:21,0 (2)
10. Tuuli Tomingas (Est)           2:30,3 (2)
...
28. Anamarija Lampič (Slo)         3:51,6 (7)
43. Lena Repinc (Slo)              5:25,9 (4)
48. Polona Klemenčič (Slo)         5:48,7 (4)

Preberite še:

Sturla Holm Laegreid
Sportal Trojno norveško slavje, Slovenci daleč od želja. "Nerealno!" se je v cilju jezil Jakov Fak.
Ole Einar Bjoerndalen
Sportal "Nekdo mora ukrepati"
SP Nove Mesto,. biatlon, štafeta Francije
Sportal Slovenska štafeta za začetek SP deveta, zmaga Franciji
Slovenska biatlonska reprezentanca
Sportal Fak in Lampičeva tokrat povsem zdrava, Slovenija prišla po medaljo
Ne spreglejte