Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
8.37

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

biatlon Ole Einar Bjoerndalen

Petek, 9. 2. 2024, 8.37

2 meseca, 2 tedna

"Nekdo mora ukrepati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Ole Einar Bjoerndalen | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velikan svetovnega biatlona Norvežan Ole Einar Bjoerndalen še vedno podrobno spremlja dogajanje v svojem zdaj že nekdanjem športu. Ob robu svetovnega prvenstva v Novem mestu se je obregnil ob prepoved uporabe fluora pri pripravi smuči in ocenil, da je sprememba pisana na kožo najmočnejšim reprezentancam.

"Nisem zagovornik prepovedi uporabe fluora, saj se je s tem še povečal razkorak med najboljšimi in preostalimi. Velike nacije z veliko večjimi možnostmi imajo zdaj še večjo prednost in mednarodna zveza mora ukrepati," je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dejal rekorder po številu naslovov svetovnega prvaka, ki ima doma kar 20 zlatih kolajn.

Na svetovnem prvenstvu Norvežan, ki je na Češkem v vlogi televizijskega strokovnega komentatorja, napoveduje, da bo razlika še bolj očitna, ker se pričakuje toplo vreme, saj močan mraz progo naredi bolj enakovredno.

Biatlon, svetovno prvenstvo | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Arena Vysočina v Novem mestu je prekrita z umetnim snegom, tudi v drugem tednu prvenstva pa ne bo pred tem napovedanega mraza. Pri temperaturah okrog ničle ali več zame to zaradi prve sezone brez fluora sploh ne bo pravo prvenstvo," še pravi Norvežan, prepričan, da bodo na težkih progah z mehkim snegom najboljše države pri pripravi smuči še kako znale izkoristiti svoje prednosti.

V prvi vrsti v moški konkurenci napoveduje prevlado Norveške, zato je zanj vprašanje le, kdo bo koga premagal znotraj ekipe. Da napoved ni iz trte zvita, potrjuje skupni seštevek svetovnega pokala v moški konkurenci, kjer je na vrhu trenutno šesterica Norvežanov.

"Tudi če bi nastopali z reprezentanco B, razlika ne bi bila prav velika. Imamo osem tekmovalcev, ki lahko od dobrem dnevu zmagajo na vsaki tekmi. Nastopamo lahko s šesterico, ki je vedno v boju za zmago, in tega nima nihče drug na svetu," je prepričan 50-letni osemkratni olimpijski prvak.

Tudi po mentalni plati bodo Norvežani po njegovem mnenju zdržali: "Tega so vajeni. Več let je pritisk velik že znotraj reprezentance, kjer se tekmovalci borijo za položaj v ekipi. Vedo, da ne smejo delati napak, in jih tudi ne delajo."

Kot mogoče tekmece Bjoerndalen izpostavlja Švede in Nemce, žal pa mu je za Francoze, ki so letos izgubili stik z najboljšimi.

Ne spreglejte