Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 2. 2024,
18.45

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Polona Klemenčič Anamarija Lampič Anamarija Lampič Miha Dovžan Jakov Fak Jakov Fak Nove Mesto SP v biatlonu

Sreda, 7. 2. 2024, 18.45

2 meseca, 2 tedna

Sp v biatlonu, Nove Mesto, mešane štafete (m + ž)

Slovenska štafeta za začetek SP deveta, zmaga Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
SP Nove Mesto,. biatlon, štafeta Francije | Na uvodni tekmi biatlonskega SP v Novem Mestu je zmagala štafeta Francije. | Foto Reuters

Na uvodni tekmi biatlonskega SP v Novem Mestu je zmagala štafeta Francije.

Foto: Reuters

V Novem Mestu na Češkem se je s tekmo mešanih štafet začel tudi tekmovalni del svetovnega prvenstva v biatlonu. V torek so tekmovalke in tekmovalci opravili prve uradne treninge in se zvečer udeležili slavnostnega odprtja prvenstva, v sredo pa so se že udarili za prva odličja. Zlato je osvojila Francija, srebro Norveška in bron Švedska. Slovenija v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Polona Klemenčič in Anamarija Lampič je bila deveta.

Slovenska reprezentanca je svetovno prvenstvo v Novem Mestu odprla z vzpodbudnim devetim mestom na mešani štafeti. Prvi od Slovencev se je na šestkilometrsko progo z dvema strelskima postankoma podal Miha Dovžan, bil na prvem obisku strelišča dober in je popravljal le enkrat, na drugem pa se mu je zalomilo in je moral celo v kazenski krog.  

"Začel sem v redu, na streljanju stoje pa se mi je zalomilo. Prva dva strela sta bila lepa, potem pa sem začutil noge, ker je ta prihod na strelišče kar zahrbten. Pa dlje časa kot si na strelišču, težje je. Zadnji dve popravi me je že zelo treslo. Škoda. Svoje priložnosti danes nisem izkoristil," je za Smučarsko zvezo Slovenije takoj po svojem nastopu razočarano ugotavljal Gorenjec, ki je naslednjemu v vrsti, kapetanu Jakovu Faku predal 17. mesto.

Kapetan Fak zanesljiv

Jakov Fak: Potrudil sem se maksimalno in komaj čakam nove tekme. | Foto: www.alesfevzer.com Jakov Fak: Potrudil sem se maksimalno in komaj čakam nove tekme. Foto: www.alesfevzer.com Fak se je izkazal na prvem strelskem postanku z vsemi zadetimi streli in se prebil na 14. mesto. Na postanku stoje je veteran popravljal enkrat, a vseeno pridobil še dve mesti in se v zadnji krog podal z 12. pozicije. Do cilja je prehitel še Kazahstanca in Poloni Klemenčič predal 11. mesto. "Evo, prva tekma je za nami, tekaško je bilo nekako solidno, na drugem strelske  postanku sem enkrat zgrešil, ampak sem ga tudi relativno hitro popravil. Poskušal sem pridobiti čim več mest, žal pa nisem mogel priključiti, da bi Polona vsaj z nekom tekla, ampak sem se potrudil maksimalno in komaj čakam nove tekme," je povedal v cilju.

Preveč se ji je mudilo s popravo

Klemenčičeva je na prvem strelskem postanku sprva zgrešila en strel, nato pa ga popravila šele z drugim dodatnim nabojem. Zadržala je 11. mesto. Eno popravo je imela tudi na drugem streljanju, a prav tako zadržala svojo pozicijo. "Ko sem startala, pred seboj nisem imela nobene tekmice, zato sem šla v svojem tempu, nisem pa vedela, ali je to dovolj hitro ali ne. Na progi sem dobila informacijo, da je v redu. Na prvem postanku sem zgrešila en strel in sem ga hotela res hitro popraviti, pa sem zato sprožila prehitro. No, v drugo mi je uspelo. Stoje sem imela še eno popravo, potem pa sem šla skupaj s Kanadčanko, jo na progi že prehitela, pa me je prehitela na ravnini pred predajo. Tekaško še nisem tam, kjer hočem biti. Proga pa je na nekaterih dobra, na klancih pa še posebej mehka in ti pobere moči," je ocenila svoj nastop.

Lampičeva še ni našla prave hitrosti

"Morda raven mojega teka še ni tam, kjer si jo želim ali pa kjer sem jo pustila na zadnji tekmi svetovnega pokala v Anterselvi." | Foto: SloSki biatlon "Morda raven mojega teka še ni tam, kjer si jo želim ali pa kjer sem jo pustila na zadnji tekmi svetovnega pokala v Anterselvi." Foto: SloSki biatlon Zadnja se je na progo podala Anamarija Lampič, spet je bila hitra in do prvega streljanja pridobila eno mesto. Na prvem obisku strelišča je bila za nameček še natančna, malo slabše pa ji je šlo na drugem, ko je streljala stoje. Tam je porabila vse tri dodatne naboje, a se je izognila obisku kazenskega kroga. V zaključku je prehitela še štafeto ZDA in Slovenijo popeljala do končnega devetega mesta.

"Mislim, da mi je šlo solidno. Morda raven mojega teka še ni, kjer si jo želim ali pa kjer sem jo pustila na zadnji tekmi svetovnega pokala v Anterselvi. Malo čutim ta premor, ki smo ga imeli, prepričana pa sem, da bo iz tekme v tekmo boljše. Zelo zadovoljna sem s svojim streljanjem leže, stoje pa so se mi noge malce zatresle, a sem si rekla, da v kazenski krog pa danes res ne grem, saj je bil v tako slabem stanju, da sem se morala potruditi in uspela sem se mu za las izogniti," je za SZS povedala Lampičeva.

Zmaga v Francijo

Zmagala je francoska štafeta (Eric Perrot, Quentin Fillon Maillet, Justine Braisaz-Bouchet in Julia Simon) s 45,2 sekunde prednosti pred Norveško (Tarjei in Johannes Thingnes Boe, Karoline Offigstad Knotten in Ingrid Landmark Tandervold), tretja pa je bila Švedska (Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma ter sestri Hanna in Elvira Öberg) z 1¸:01,7 zaostanka za zmagovalci.

SP Nove Mesto, mešane štafete, 4 x 6 km:

1. Francija                1:09,24,4 (1+9)
(Eric Perrot, Quentin Fillon Maillet, Justine Braisaz Bouchet, Julia Simon)
2. Norveška                 +   45,5 (0+8)
(Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe, Karoline O. Knotten, Ingrid L. Tandrevold)
3. Švedska                    1:01,7 (0+10)
(Sebastian Samuelssson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öberg, Elvira Öberg)
4. Švica                      1:02,9 (0+3)
5. Nemčija                    1:30,9 (1+9)
6. Avstrija                   2:30,5 (0+7)
7. Ukrajina                   2:48,8 )0+8)
8. Belgija                    3:10,0 (0+4)
9. Slovenija                  3:22,2 (1+11)
(Miha Dovžan, Jakov Fak, Polona Klemenčič, Anamarija Lampič)

10. Italija                    4:02,8 (3+15)

Potek tekme:

Start: Prva skupina tekmovalcev se je ob 17.20 pognala na progo, Slovenijo prvi zastopa Miha Dovžan. Vsakega tekmovalca čaka šest kilometrov teka in dva strelska postanka. Na Moravskem dežuje, temperatura zraka pa je povsem nezimskih 6 stopinj Celzija. 

SP Nove Mesto, mešane štafete | Foto: Reuters Foto: Reuters

1. streljanje (leže):
Dovžan je hitro zadel štiri tarče, pri peti je potreboval popravo, strelišče je zapustil na izvrstnem petem mestu. Vodi Nemec Strelow pred Švicarjem Stadlerjem in Norvežanom Boejem. Četrti je Američan Bonacci, vsi omenjeni so bili strelsko brezhibni. 

2. streljanje (stoje):
Dovžan je na progi zdrsnil na osmo mesto, nato prva dva strela zadel hitro, potem pa se mu je zalomilo. Tri strele je zgrešil, dva uspešno popravil, zadnjega pa ne in moral je v kazenski krog. Zdrsnil je na 19. mesto. V vodstvu se je utrdila Nemčija, Strelow je bil spet brezhiben, na drugo mesto pa se je prebila Francija. Perrot, ki je na prvem strelskem postanku trikrat popravljal, je bil na drugem strelskem postanku natančen. Tretje mesto je zasedala Švica z nezgrešljivim Stadlerjem.

Tarjei Boe, SP Nove Mesto | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prva predaja:
Perrot je v zadnjem krogu ujel in prehitel Strelowa, Francija je tako predala kot prva. Vodi zdaj Quentin Fillom Maillet. Tretja je štafeta Norveške, ki jo zdaj zastopa najboljši biatlonec zadnjih let Johannes Thuingnes Boe. Miha Dovžan je Jakovu Faku predal 17. mesto in 1:39 zaostanka.

3. streljanje (leže):
Jakov Fak je streljal izjemno, pokril vseh pet tarč in se prebil na 14. mesto. Philipp Nawrath je Nemčijo brez zgrešenega strela ohranil v vodstvu, Fillon Maillet je z eno popravo zadržal drugo mesto, tretje pa J. T. Boe, ki je moral prav tako enkrat popravljati. 

4. streljanje (stoje):
Fak je zgrešil drugi strel, pa ga nato zanesljivo popravil z le enim dodatnim nabojem. Slovenijo je pripeljal na 12. mesto. Vodilni so imeli nekaj težav, Nawrath je popravljal trikrat in zadržal dobrih šest sekund prednosti pred Francozom, ki je popravljal le enkrat. Trikrat je zgrešil tudi J. T. Boe in se nato z natančnim popravljanjem izognil obisku kazenskega kroga.  

Hanna Öberg, SP Nove Mesto | Foto: Reuters Foto: Reuters

Druga predaja:
Jakov Fak je v zadnjem krogu pridobil še eno mesto in Poloni Klemenčič predal 11. pozicijo. V vodstvu je ostala Nemčija, Nawrath je predal Franziski Preuss dobrih osem sekund prednosti pred štafeto Francije in slabih 29 pred Norveško. Slovenija je za vodilno štafeto zaostajala 2:05,3.  

5. streljanje (leže):
Polona Klemenčič je na prvem strelskem postanku sprva zgrešila en strel, nato pa ga popravila šele z drugim dodatnim nabojem. Zadržala je 11. mesto. Vodstvo je kljub trem popravam Preussove zadržala Nemčija, polom pa je doživela Francozinja Braisaz-Boucharjeva, ki je morala celo v kazenski krog in zdrsnila na peto mesto. Na drugo se je prebila Norveška s Knottnovo, na tretje pa Švica z Leno Häcki Gross. 

6. streljanje (stoje):
Franziska Preuss je morala v kazenski krog in Nemčija je zdrsnila na peto mesto, vodstvo je prevzela Norveška s Karoline Offigstad Knotten. Druga je bila Švica, tretja pa Francija. Polona Klemenčič je še enkrat popravljala in zadržala 11. mesto. Za vodilno Norveško je slovenska štafeta zaostajala 2:16,4.

Anamarija Lampič | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Tretja predaja:
Justine Braisaz-Bouchet se je z izjemnim zadnjim krogom prebila na prvo mesto, s 6,4 sekunde zaostanka je bila druga Švica, tretja pa Norveška z osmimi sekundami zaostanka. Polona Klemenčič je zadnji slovenski predstavnici Anamariji Lampič predala enajsto mesto in 2:42,5 zaostanka za vodilno štafeto.  

7. streljanje (leže):
Julia Simon je streljala brezhibno in povišala prednost pred Norvežanko Ingrid Landmark Tandervold, ki je morala enkrat popravljati. Švico zastopa Amy Baserga in ohranja tretje mesto, a ji za vrat diha Švedska z Elviro Öberg. Anamarija Lampič je bila strelsko brezhibna, na progi je prehitela tudi Kanadčanko in je Slovenijo popeljala na deseto mesto. Zdaj lovi deveto štafeto ZDA. 

8. streljanje (stoje):
Julia Simon je domala v rafalu pobelila vseh pet tarč in se v zadnji krog podala z veliko prednostjo. Tandervoldova je Norveško zadržala na drugem, Švicarka Baserga pa je ohranila še 14 sekund prednosti pred Švedinjo Elviro Öberg. Anmarija Lampič je zgrešila drugi in peti strel, pa nato s prvo popravo zgrešila, pa se nato zbrala in uspešno popravila ter se izognila kazenskemu krogu. Na progi pred streljanjem je prehitela Američanko Chloe Levins, v zadnji krog pa se je podala slabe tri sekunde za njo.

Cilj:
Francija je zmagala s 45,2 sekunde prednosti pred Norveško, v boju za tretje mesto je Elvira Öberg v ciljnem sprintu premagala Švicarko Amy Basergo. 

Preberite še:

Slovenska biatlonska reprezentanca
Sportal Fak in Lampičeva tokrat povsem zdrava, Slovenija prišla po medaljo
Lenart Oblak
Sportal Z glavo trdno na tleh, a najbolj uživa visoko med oblaki
Jure Velepec, Sarajevo 1984
Sportal Teden dni pred igrami skrbi zaradi pomanjkanja snega, prve tekme pa v snežnem metežu
Ela Sever
Sportal Mlada slovenska biatlonka senzacionalno do srebrne medalje
Vetle Sjaastad Christiansen
Sportal Christiansen najboljši na trojnem norveškem slavju
Ne spreglejte