Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
19.19

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

3

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar nordijsko svetovno prvenstvo Planica 2023 Zoran Zupančič

Sreda, 1. 3. 2023, 19.19

1 leto, 1 mesec

SP v Planici, smučarski skoki, posamična tekma na veliki skakalnici (ž)

Presenečenje mlade Kanadčanke v Planici, razočaranje v slovenskem taboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

3

Alexandria Loutitt | Alexandria Loutitt je postala svetovna prvakinja. | Foto Grega Valančič/Sportida

Alexandria Loutitt je postala svetovna prvakinja.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Kanadčanka Alexandria Loutitt je na nordijskem svetovnem prvenstvu v Planici na posamični tekmi na veliki skakalnici osvojila naslov svetovne prvakinje (264,4 točke). Devetnajstletnica, ki je pred mesecem dni postala mladinska svetovna prvakinja, je na tekmi, ki so jo krojili sneženje in spremenljive vetrovne razmere, vodila že po prvi seriji. Kanadčanka trenira pod vodstvom slovenskega trenerskega dvojca Janko Zwitter-Igor Cuznar. Vodstvo si je po prvi seriji delila z Norvežanko Maren Lundby, ta je na koncu osvojila drugo mesto (+10,4), tretja pa je bila Nemka Katharina Althaus (+18,5). Najboljša Slovenka je bila Ema Klinec, ki je osvojila sedmo mesto, potem ko je v finalu pridobila štiri mesta. Nika Križnar je bila deseta, Maja Vtič pa 24.

Peter Prevc
Sportal Nove informacije o Petru Prevcu: ostal bo na opazovanju, a je imel srečo
Peter Prevc
Sportal Padec Petra Prevca jih je šokiral: "Stran sem se obrnil"
Ema Klinec
Sportal Ostre besede trenerja Slovenk: Ne vem, ali za takšne ljudi obstaja kazen

Smučarske skakalke so se na veliki skakalnici pomerile še za zadnji ženski komplet kolajn v skokih. Tekmo so sploh v prvi seriji zaznamovali spremenljive vetrovne razmere in spreminjanje zaletnega mesta. 

Tako v prvi kot v drugi seriji pa je znala razmere najbolje izkoristiti letošnja mladinska svetovna prvakinja Kanadčanka Alexandria Loutitt, ki sicer že nekaj časa živi v Sloveniji. Ta je do zdaj v svetovnem pokalu enkrat stala na najvišji stopniški, in sicer januarja na tekmi v japonskem Zau. To je hkrati tudi njena edina uvrstitev na stopničke za zmagovalke, v Planici pa je zablestela v polnem sijaju. Mladinska svetovna prvakinja je imela v prvi seriji tako kot druga Maren Lundby precej sreče z vetrom, skakala je z 18. naleta in se s skokom, dolgim 134,5 metra, izenačila z Lundbyjevo. Devetnajstletna Kanadčanka je tudi v drugo zablestela in pristala pri 136,5 metra. S tem je osvojila prvo skakalno kolajno za Kanado na SP in drugo na velikih tekmovanjih, potem ko je lani z mešano ekipo presenetljivo osvojila bron na olimpijskih igrah v Pekingu.

Najboljše tri skakalke na veliki napravi | Foto: Grega Valančič/Sportida Najboljše tri skakalke na veliki napravi Foto: Grega Valančič/Sportida

Na koncu je Loutittova za 10,4 točke ugnala Lundbyjevo, s katero sta si delili vodstvo po prvi seriji. Branilka naslovov s SP v Seefeldu 2019 in Oberstdorfu 2021 z velike skakalnice je v prvi seriji odlično izkoristila razmere in skočila kar 139,5 metra, kar je nov ženski rekord naprave. Norvežanka je imela hude težave pri pristanku, podrsala je, a kljub temu zanesljivo prevzela vodstvo. V drugo je pristala pri 133 metrih in osvojila končno drugo mesto.

Natalie Eilers
Sportal "Po olimpijskih igrah se je zgodilo še več norih stvari, kepa uspehov se vali"

Loutitt: Neverjetno

"Neverjetno. Obožujem to veliko skakalnico v Planici. Naslov svetovne prvakinje na 'domači skakalnici' pred najbolj domačimi gledalci, kar je mogoče, je precej izjemen. Moje mentalno stanje je bilo ključno za današnji uspeh. Nisem se osredotočala na kolajno, na zmago, temveč na to, kako bi izvedla najdaljši, najčistejši skok, kar je mogoče," je po naslovu svetovne prvakinje, ki ga je dodala naslovu mladinske prvakinje, dejala nasmejana 19-letnica, ki trenira pod okriljem slovenskega trenerskega dvojca Janko Zwitter-Igor Cuznar. V kanadskem taboru delujeta še maser Urban Jarc in trener moške vrste Uroš Vrhovec.

Tretje mesto je zasedla Katharina Althaus, ta je v dolini pod Poncami ob tem osvojila še tri zlata odličja. 

Ema Klinec je osvojila sedmo mesto. | Foto: Sportida Ema Klinec je osvojila sedmo mesto. Foto: Sportida

Ema Klinec pustila čakati novinarje več kot uro, a je bila zadovoljna

Ema Klinec in Nika Križnar sta blesteli predvsem na torkovem treningu in bili vseskozi med najboljšimi. Na tekmi pa se v prvi seriji, v kateri so vladale precej spremenljive razmere, nista znašli. Spustili so ju v slabih razmerah, zato sta plačali davek. V drugo sta Križnarjeva, ki je imela težave z vidljivostjo in je v drugo skočila z očali mlade Nike Prevc, in Klinčeva napadli s 15. oziroma 11. mesta in izboljšali svoji uvrstitvi. Križnarjeva je v finalu skočila 128,5 metra in napredovala na deseto mesto. Klinčeva pa je s tretjo najboljšo oceno drugega skoka in 131,5 m pridobila štiri mesta. Maja Vtič (195,8) je skočila 116,5 in 118 m ter zasedla končno 24. mesto. Prevčevi se skok v prvi seriji ni posrečil, z zgolj 103,5 metra je končala na 40. mestu.

"Izjemno zadovoljna sem. Tudi prvi skok je bil dober. Zagotovo ne bi stisnila pesti, če ne bi bil. Pri drugem me je odneslo daleč. Izjemno sem uživala. Z veseljem grem v nadaljevanje sezone. Končati svetovno prvenstvo s takšnim skokom je nekaj za dušo," je bila zadovoljna Ema, ki se je pred slovensko sedmo silo pokazala šele uro po koncu tekme in se opravičevala, da je šla mimo.

Križnar: Razočarana, vidi se, da imam težave s skakanjem pod reflektorji

"Razočarana sem nad skoki, ker jih nisem prenesla s treninga na tekmo. Vidi se, da imam težave s skakanjem pod reflektorji, ker mi je težave povzročala točnost. V drugem skoku sem izbrala druga, temnejša očala in upala na boljše. Izkazalo se je kot dobro. Škoda, da nisem tega poskusila že prej. Malo sem razočarana nad točnostjo, nad skoki, a zdaj moram to pozabiti in iti naprej, v nadaljevanje sezone," je po desetem mestu dejala Križnarjeva.

Nika Križnar je imela težave z vidljivostjo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Nika Križnar je imela težave z vidljivostjo. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Raje ocenim le drugo serijo. Prva je bila neregularna, videli ste, kaj se je dogajalo. Eno od najboljših skakalk iz kvalifikacij so spustili v zelo dobrih pogojih z visokega zaletnega mesta, pri tistih zadnjih so nižali zaletišče, ko je sneg padal v smučino in so bile hitrosti slabše. To je naredilo razlike. Druga serija je bila regularna. V drugi seriji se je pokazala kakovost. Čestitam Emi, Niki in Maji, da so se po takšni seriji zbrale. Druga serija je bila realni kazalnik. Imamo mladinsko svetovno prvakinjo tudi v absolutni konkurenci in skok s padcem na stopničkah. Že to je presenetljivo. Zelo smo razočarani in nismo sami," se je glavni trener Zoran Zupančič razgovoril po koncu tekme.

Podelitvi medalj s te tekme in tekme mešanih ekip bosta ob 22. uri v Kranjski Gori.

Svetovno prvenstvo, individualna tekma, velika skakalnica:

 1. Alexandria Loutitt (Kan)    264,4 točke (134,5/136,5 m)
 2. Maren Lundby (Nor)          254   (139,5/133)
 3. Katharina Althaus (Nem)     245,9 (120,5/128)
 4. Nozomi Maruyama (Jap)       242,9 (129/125,5)
 5. Anna Odine Ström (Nor)      240,9 (121/122,5)
 6. Eva Pinkelnig (Avt)         237,9 (121/123)
 7. Ema Klinec (Slo)            236,5 (117/131,5)
 8. Thea Minyan Björseth (Nor)  230,7 (124/126)
 9. Chiara Kreuzer (Avt)        228,7 (122,5/126)
10. Nika Križnar (Slo)          227,8 (118/128,5)
...
24. Maja Vtič (Slo)             195,8 (116,5/118)
...

- brez nastopa v finalu:
40. Nika Prevc (Slo)

Preberite še:

Maren Lundby
Sportal Norveška zvezdnica se v Planici ne počuti kot branilka naslova
smučarski skoki, Nika Križnar
Sportal Vse štiri Slovenke na tekmo, kvalifikacije Althausovi, ki napada četrto zlato
Simon Ammann
Sportal Legendarni švicarski skakalec premagal veliko ovir, da je v Planici
Ne spreglejte