Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 10. 2021,
14.13

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

3

Natisni članek

Marta Bassino Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Neja Dvornik Andreja Slokar Tina Robnik Ana Bucik Meta Hrovat svetovni pokal Sölden

Sobota, 23. 10. 2021, 14.13

2 leti, 6 mesecev

Sölden, veleslalom (ž)

Shiffrinova na uvodu do jubilejne zmage, Hrovatova ponovila lansko uvrstitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,12

3

Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin je vknjižila 70. zmago svetovnega pokala. | Foto Guliverimage

Mikaela Shiffrin je vknjižila 70. zmago svetovnega pokala.

Foto: Guliverimage

Zmagovalka uvodne tekme sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju je Mikaela Shiffrin, ki je vknjižila 70. zmago. Za 14 stotink je prehitela vodilno po polovici Laro Gut Behrami, s katero sta bili razred zase. Na tretjem mestu je končala zmagovalka zadnjega svetovnega pokala Petra Vlhova. Do točk so prišle tri Slovenke. Najvišje, na 6. mestu, je bila Meta Hrovat, ki je za stopničkami zaostala 29 stotink. Andreja Slokar je zasedla 14., Tina Robnik pa 22. mesto.

Prvih sto točk nove sezone alpskega smučanja, ki bo imela vrhunec februarja na olimpijskih igrah v Pekingu, je na svoj račun vpisala Američanka Mikaela Shiffrin. Američanka je pred novim tekmovalnim obdobjem napovedala nov pohod na veliki kristalni globus in ga začela na najboljši mogoč način.

Shiffrinovi je pripadla čast, da je po uvodni minuti molka v spomin na julija umrlega dolgoletnega predsednika Mednarodne smučarske zveze Giana Franca Kasperja odprla ledeniško uverturo. S progo je opravila hitro, hitreje se je na njej znašla le Švicarka Lara Gut Behrami, ki je imela po prvi vožnji pičli dve stotinki prednosti pred ameriško tekmico, kar je napovedovalo hud boj za zmago. Vrstni red se je v finalu, v katerem sta bili Američanka in Švicarka razred zase, zamenjal, Shiffrinova je 70. zmago svetovnega pokala slavila s 14 stotinkami prednosti.

Najboljša trojica uvodne tekme nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Najboljša trojica uvodne tekme nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Hrovatova ponovila lansko uvrstitev

Meta Hrovat je sezono odprla s šestim mestom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Meta Hrovat je sezono odprla s šestim mestom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na zmagovalni oder se je s šestega mesta po prvi vožnji zavihtela najboljša smučarka zadnje zime Petra Vlhova. Zaostanek Slovakinje za zmagovalko je bil že +1.30.

Za njo so se zvrstile Avstrijka Katharina Liensberger, ki je zadržala četrto mesto, najlepše presenečenje uvodne tekme, Norvežanka Maria Therese Tviberg, ki je na peto napredovala s 14., in Meta Hrovat. Najboljša Slovenka je v finalu pridobila dve mesti in na koncu s ponovitvijo lanskega šestega mesta za zmagovalnim odrom zaostala 29 stotink sekunde.

"Led je prebit, navijači so, prva tekma je mimo. S svojim smučanjem sem s tehničnega vidika, sploh s prvo vožnjo, zadovoljna. Ampak manjka mi tisti popoln napad, ki ga je treba prikazati za rezultat na najvišji ravni. Vem, česa sem sposobna, a kot sem že večkrat pred začetkom sezone omenila, moram biti potrpežljiva, saj se stvari ne zgodijo čez noč. Letos je ob vseh teh navijačih vzdušje drugačno. Res je lepo videti, da ljudje uživajo ob gledanju smučanja," je za Smučarsko zvezo Slovenije povedala Hrovatova.

Slokarjeva do veleslalomskega rezultata kariere

Andreja Slokar je s 14. mestom vknjižila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Andreja Slokar je s 14. mestom vknjižila svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Do točk sta prišli še dve slovenski smučarki. Andreja Slokar je na prvi progi navdušila z devetim mestom, pred finalom je bila tik za Hrovatovo, v finalu pa izgubila nekaj mest in prvi ledeniški nastop svetovnega pokala v Soeldnu končala na 14. mestu. To je njen najboljši veleslalomski rezultat svetovnega pokala.

"Končno smo začeli, vesela sem, da je prva tekma mimo, da gre malo stresa proč. Prvič sem tekmovala med trideseterico s publiko in lepi občutki so, ko prideš v cilj. Drugi tek sem začela precej dobro, bolje kot prvi. Potem pa ne vem, kaj se je zgodilo. V strmini mi gre najbolje od vsega in ravno tu sem se smučala daleč najslabše, kar je zelo čudno. Mislim, da sem si samo želela preveč in se ob tem uštela," je razmišljala Slokarjeva.

Tina Robnik je po napaki v prvi vožnji zasedla 30. mesto, na koncu pa napredovala na 22. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tina Robnik je po napaki v prvi vožnji zasedla 30. mesto, na koncu pa napredovala na 22. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Tina Robnik je finale ujela kot zadnja in z 11. časom druge vožnje napredovala do 22. mesta. "V prvem teku mi je v zgornjem delu do napake uspela kar dobra vožnja, potem pa mi je tista napaka žal vzela kar precej časa. Zagotovo na koncu nisem bila zadovoljna z vožnjo in pozicijo. Na srečo sem ostala med trideset, da sem imela popravni izpit v drugo. Uspela mi je kar dobra vožnja, na koncu sem s smučanjem v nekaterih delih zadovoljna, z rezultatom pa ne. A na tem lahko gradim naprej," je dodala Robnikova.

Bucikova in Dvornikova prepočasni za točke

Brez finala sta ostali Ana Bucik (+2.61), ki je najboljšo trideseterico na 31. mestu zgrešila za tri stotinke, in Neja Dvornik, ki je z zaostankom +4.22 končala na 53. mestu.

"Lahko rečem, da je bil to zelo lep uvod v sezono. Vsa dekleta z izjemo Ane Bucik so smučala, kot znajo, znajo pa tudi še bolje. Meta je ostala na poziciji, kjer je bila lansko leto, dva zelo lepa teka je naredila Andreja, ki je bila 14., Tina pa je po napaki v prvem teku naredila zelo dober drugi tek. Zame je bil dober uvod v sezono," je slovenske nastope ocenil odgovorni trener ženske A ekipe v tehničnih disciplinah Sergej Poljšak.

V nedeljo v Söldnu sledi še moški veleslalom, z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom na štartu.

Sölden, veleslalom (ž), finale

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 2:07,22  
2. Lara Gut-Behrami (Švi) +0,14
3. Petra Vlhova (Slk) +1,30 
4. Katharina Liensberger (Avt) +1,39
5. Maria Therese Tviberg (Nor) +1,45
6. Meta Hrovat (Slo) +1,59 
7. Valerie Grenier (Kan) +1,85 
8. Tessa Worley (Fra) +2,06 
9. Nina O'Brien (ZDA) +2,31
10. Ramona Siebenhofer (Avt) +2,38 
...
14. Andreja Slokar (Slo) +2,48 
22. Tina Robnik (Slo) +3,48

 

Sölden, veleslalom (ž), 1. vožnja

1. Lara Gut Behrami (Švi) - 1:02.80
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0.02
3. Stephanie Brunner (Aut) +0.54
4. Katharina Liensberger (Aut) +0.63
5. Valerie Grenier (Kan) +0.74
6. Petra Vlhova (Svk) +0.81
7. Alice Robinson (NZl) +0.90
8. Meta Hrovat (Slo) +0.98
9. Andreja Slokar (Slo) +1.16

10. Ricarda Haaser (Aut) +1.30
...

30. Tina Robnik (Slo) +2.58
...
31. Ana Bucik (Slo) +2.61
...
53. Neja Dvornik +4.22

Preberite še:

Tina Robnik
Sportal Zdravstvene težave so končno preteklost
Ana Bucik
Sportal Pripravljena je storiti še korak naprej
Meta Hrovat
Sportal Najboljša Slovenka lanske zime spregovorila o primerjavi s Tino Maze
repka smučanje
Sportal Kljub nekaterim težavam optimistično zrejo proti ledeniški uverturi

 

Ne spreglejte