SiolNET. Sportal Zimski športi
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Alpski smučarji pred začetkom nove sezone

Kljub nekaterim težavam optimistično zrejo proti ledeniški uverturi

0,32

termometer

repka smučanje | Slovenski alpski smučarji bodo imeli v Söldnu velike načrte. | Foto: SZS
Slovenski alpski smučarji bodo imeli v Söldnu velike načrte. Foto: SZS

Pred alpskimi smučarji je začetek nove sezone. V soboto se bodo na ledeniku Rettenbach v Söldnu v veleslalomu najprej pomerila dekleta, dan pozneje pa še fantje. Na začetek novega poglavja nestrpno čakajo tudi v slovenskem taboru, iz katerega se bo v Sölden podalo sedem slovenskih alpskih smučarjev, ki veliko pričakujejo od prve tekme in tudi celotne olimpijske sezone.

Ta konec tedna se bo v Söldnu začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Slovenski ljubitelji smučanja bodo v soboto in nedeljo stiskali pesti za sedem slovenskih smučarjev, v soboto se bodo po veleslalomski progi spustile Andreja Slokar, Ana Bucik, Tina Robnik in Meta Hrovat, dan pozneje pa se bosta med veleslalomska vratca podala še Žan Kranjec in Štefan Hadalin. Članom reprezentance se bo v Söldnu pridružila tudi Neja Dvornik, ki trenira po klubskem programu.

Neja Dvornik trenira po klubskem programu, zato ni bila prisotna na ponedeljkovi novinarski konferenci pred začetkom sezone. | Foto: Sportida Neja Dvornik trenira po klubskem programu, zato ni bila prisotna na ponedeljkovi novinarski konferenci pred začetkom sezone. Foto: Sportida

Vrhunec sezone 2020/21 bodo zagotovo februarske olimpijske igre v Pekingu, na katerih bo imela svoje adute tudi Slovenija. V slovenskem taboru je bilo v letošnjem pripravljalnem obdobju nekaj sprememb. Smučarji se zaradi epidemije covid-19 in protikoronskih ukrepov niso podali na južno poloblo, ampak celotno pripravljalno obdobje preživeli v Evropi, kjer so pilili formo pred začetkom olimpijskega cikla. V zadnjem obdobju jim jo je v pripravah nekoliko zagodlo tudi vreme, a so v zadnjih dneh maksimalno izkoristili obdobje treningov v Italiji v Val Senalesu in Avstriji, kjer so že preizkusili tudi teren v Söldnu.

Žan Kranjec je bil lani v Söldnu sedmi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žan Kranjec je bil lani v Söldnu sedmi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Uspešno pripravljalno obdobje, a ...

Lani sta na ledeniku Rettenbach najboljši uvrstitvi dosegla Hrovatova s šestim mestom in Kranjec, ki je bil sedmi. Točke je na lanski oktobrski uverturi osvojila še Bucikova z 21. mestom. Kako bo letos? "Mislim, da je bil trening zelo uspešen, dekleta in fanta so dobili tisti zadnji pomemben trening pred tekmo. Šlo je za zadnje brušenje forme oziroma potrditev dela čez poletje, pa za nekaj zadnjih nastavitev materiala. Zdaj so vsi pripravljeni za to dirko. Težav z zdravjem in poškodbami ni, po tem, kar sem videl na terenu, smo konkurenčni preostalim ekipam. Na startu moramo pokazati samozavestne vožnje in potem rezultat ne bo izostal," je pred prvo tekmo dejal vodja reprezentanc Janez Slivnik.

Da jim je pogosto ponagajalo vreme, sta na ponedeljkovi novinarski konferenci potarnala tudi glavna trenerja obeh ekip. "Bistveno za nas je bilo to, da smo imeli že septembra ogromno lepega vremena, trening je potekal bolj ali manj po načrtih. Tekmovalke poskušajo odstraniti stare probleme, vse napredujejo. Mislim, da so za prvo tekmo kar dobro pripravljene," je pred Söldnom dejal trener ženske A-reprezentance Sergej Poljšak.

Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat in Andreja Slokar v dobrem vzdušju pričakujejo začetek sezone. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tina Robnik, Ana Bucik, Meta Hrovat in Andreja Slokar v dobrem vzdušju pričakujejo začetek sezone. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Septembra in oktobra nismo imeli sreče, Žan se ni udeležil niti enega treninga v septembru, saj pogoji niso bili dobri. V začetku oktobra je bilo vreme takšno kot tukaj, ni bilo mogoče smučati. A zadnji teden smo imeli res dobre pogoje. Morda smo naredili najbolje od vseh, ker smo menjali terene, Sölden, Val Senales in potem spet Sölden. Na prostem treningu v Söldnu je bil boljši sneg kot pa prvi dan. Ta trening je bil ključen, brez njega tudi tekmovalca ne bi vedela, kje sta. Smo bolj pomirjeni in pripravljeni na dirkanje," pa je dejal glavni trener za tehnične discipline Klemen Bergant.

Sezona se bo po uvodu v Söldnu nadaljevala 13. in 14. novembra z edino paralelno tekmo v tej sezoni svetovnega pokala v avstrijskem Lech-Zürsu.

Preberite še:

predstavitev zimske reprezentance Sportal Koštomaj ve, kako so slovenski smukači spet lahko odlični #video Žan Kranjec Sportal Ljubitelji alpskega smučanja: iz Avstrije prihaja dobra novica Marco Odermatt Kranjska gora Sportal Odermatt ve, kako lahko osvoji veliki kristalni globus Petra Vlhova Sportal Najboljša alpska smučarka ne bo ponovila lanskega scenarija Janez Slivnik, Meta Hrovat Sportal Olimpijsko odličje? "V tem športu smo država, ki nekaj pomeni." Bergant Kranjec Hadalin Sportal Trenirali so v hladilniku, kam pa zdaj? Nagaja jim vreme.
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin