Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 11. 2023,
10.20

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

Natisni članek

alpsko smučanje Sofia Goggia Ilka Štuhec Ilka Štuhec Zermatt/Cervinia smuk

Sobota, 18. 11. 2023, 10.20

5 mesecev, 2 tedna

Zermatt/Cervinia, smuk (Ž)

Pričakovano: Ilka pod Matterhornom ostala brez tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30
Ilka Štuhec | Ilka Štuhec je na edinem treningu dosegla 35. čas. | Foto Guliverimage

Ilka Štuhec je na edinem treningu dosegla 35. čas.

Foto: Guliverimage

Zaradi močnega vetra so sobotni smuk alpskih smučark pod Matterhornom najprej prestavili iz 11.45 na 12.30, saj žičnic zjutraj niso mogli zagnati, da bi smučarke sploh lahko prišle na ledenik. Razmere se niso izboljšale niti do 10. ure in takrat so se odločili, da tekmo odpovedo, kot so prejšnji konec tedna že obe moški. Slovenska šampionka Ilka Štuhec, ki je imela številko 13, je tako ostala brez prve tekme te zime. Za nedeljo je predviden še en smuk, a vremenska napoved ni nič boljša.

Gurgl Manuel Feller Marco Schwarz Michael Matt
Sportal Avstrijci vrnili udarec, Slovenca razočarala trenerja

Veter je glavna težava. | Foto: Guliverimage Veter je glavna težava. Foto: Guliverimage Od treh predvidenih treningov so smučarke opravile le enega, pa še tega sta spremljala veter in rahlo sneženje. Nekatere od 65 tekmovalk so imele v spremenljivih pogojih tudi sončno vreme. Ilka Štuhec je na edinem preizkusu proge odpeljala precej zadržano in postavila 35. čas treninga. Precej močnejši veter je bil v soboto dopoldne in že navsezgodaj je postalo jasno, da bodo tekmo težko izpeljali. Nekaj po 10. uri je prišla odločitev, da prvi ženski smuk te zime zaradi premočnega vetra odpovedo.

Pa tako težko čakamo prvi nastop Štuhčeve v novi tekmovalni zimi. Slovenska prvakinja ter svetovna prvakinja iz let 2017 in 2019 je v prejšnji sezoni doživela novo pomlad. Po skoraj štirih letih je decembra v svetovnem pokalu znova stopila na oder za zmagovalke, v svojo zbirko je dodala dve zmagi v svetovnem pokalu in skupno štiri uvrstitve med najboljše tri, na koncu pa je sezono končala kot druga najboljša smukačica sezone.

Zermatt/Cervinia | Foto: Več let napovedovana in opevana tekma s startom v Švici in ciljem v Italiji, ki je bila letos ob pripravi proge deležna ostrih kritik zaradi posegov težke mehanizacije v ledenik, nikakor ne doživi premiere. Doslej je bilo na ledeniku odpovedanih vseh sedem načrtovanih preizkušenj. Prejšnji teden bi morali na istem prizorišču nastopiti alpski smučarji, a sta bili tekmi zaradi obilice snega in zahtevnih vremenskih razmer odpovedani. Tekme so morali organizatorji odpovedati že lani, a takrat je bil glavni razlog pomanjkanje snega.

smuk trening
Sportal Odločitev padla že ob 6.00, smučarke ostale brez zadnjega treninga
Ilka Štuhec
Sportal Smučarke dočakale svoj trenutek, kako se je odrezala Ilka Štuhec?
Ilka Štuhec
Sportal Verjame v vrhunski rezultat. Če bo le vreme dopustilo.
Ne spreglejte