Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 12. 2021,
18.44

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

1

Natisni članek

Wisla Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos Peter Prevc Peter Prevc Cene Prevc Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc smučarski skoki

Nedelja, 5. 12. 2021, 18.44

2 leti, 4 mesece

SMUČARSKI SKOKI, WISLA (M)

Avstrijska veselica v Wisli, Cene Prevc navdušil, Lovro Kos do dosežka kariere!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,04

1

Cene Prevc | Cene Prevc je na nedeljski tekmi v Wisli zaostal le za petimi tekmeci. Le za malo je zaostal za svojo najboljšo uvrstitvijo v karieri. Do zdaj je bil na tekmah svetovnega pokala najvišje na petem mestu (dvakrat). | Foto Reuters

Cene Prevc je na nedeljski tekmi v Wisli zaostal le za petimi tekmeci. Le za malo je zaostal za svojo najboljšo uvrstitvijo v karieri. Do zdaj je bil na tekmah svetovnega pokala najvišje na petem mestu (dvakrat).

Foto: Reuters

Avstrijec Jan Hörl je dobil posamično preizkušnjo smučarskih skakalcev v Wisli in se razveselil prve zmage na tekmah za svetovni pokal. Točke je osvojilo pet slovenskih orlov, za najboljši dosežek je s 6. mestom poskrbel Cene Prevc, Lovro Kos pa je bil osmi. Tako visoko ni bil v karieri še nikoli! Med 15 najboljših se je uvrstil tudi Anže Lanišek.

Ekipna sobotna tekma (Wisla):

smučarski skoki ekipna tekma
Sportal Avstrijcem igra desetink, Slovenci tretji

Že sobota je v Wisli postregla z avstrijskim uspehom, saj so bili severni slovenski sosedi najboljši na ekipni preizkušnji. Slovenija je bila v soboto do zadnjega skoka v boju za zmago, na koncu pa osvojila tretje mesto.

Avstrijec Jan Hörl je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. | Foto: Reuters Avstrijec Jan Hörl je prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. Foto: Reuters

Avstrijcem se je na Poljskem smejalo tudi v nedeljo, z vrhunskimi dosežki pa so se spogledovali tudi slovenski orli, zlasti Cene Prevc, ki je bil po prvi seriji celo v igri za zmago. Kot četrtouvrščeni je za vodilnim Avstrijcem Janom Hörlom zaostajal le za 1,6 točke, na koncu pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom, kar je bila tudi najboljša slovenska uvrstitev dneva. "Sem bližje, a še vedno daleč. Rezultata sem definitivno vesel. Zame se pri vsem, kar je med top 30, ni za pritoževati. To bo vedno ostalo. Za zadnji skok sem mislil, da se dobro čutim. Želel sem dodati en centimeter, na koncu pa sem si odbil deset metrov, ko potegnemo račune," je dejal najboljši Slovenec v Wisli, ki mu je šlo zelo dobro že na sobotni ekipni tekmi, kjer je poskrbel za daljavo dneva (135 metrov).

Kos: V finalu je bila ogromna razlika

Le dve mesti za njim se je zvrstil Lovro Kos in se na krilih 128 metrov dolgega skoka v finalu podpisal pod najboljšo uvrstitev na tekmi svetovnega pokala v karieri. Pred tem je bil najvišje na 15. mestu, prejšnji konec tedna na Finskem. "Res je, da sem v prvih serijah še malce zategnjen. Želim malce preveč od sebe. V finalu, ko vidiš, da si notri, je vse malce lažje. Razlika v finalu je bila res ogromna. Že takoj čez prelet vidiš, kako visoko si. Nato, ko vidiš, da bo šlo, le še uživaš," je poudaril 22-letni skakalec, ki se je veselil dosežka kariere.

Lovro Kos je z 8. mestom v Wisli poskrbel za najboljši dosežek kariere. | Foto: Reuters Lovro Kos je z 8. mestom v Wisli poskrbel za najboljši dosežek kariere. Foto: Reuters

Njegova želja je, da bi pred naslednjo postojanko svetovnega pokala, karavana se bo prihodnji konec tedna ustavila v Klingenthalu, na treningu stabiliziral te skoke. "Nato želim na tekmi znova prikazati takšne skoke in to bo to," Kos ne skriva cilja.

Prvenec Avstrijca Hörla

Zmaga je pripadla Hörlu, ki se je izkazal v drugi seriji in še povečal prednost pred zasledovalci. To je bila njegova prva zmaga v svetovnem pokalu, pred tem je na odru za zmagovalce stal le enkrat, leta 2019 v Engelbergu, slast zmage na tekmi svetovnega pokala pa občutil le na ekipnih tekmah (trikrat). Velik uspeh Avstrijcev je s tretjim mestom dopolnil Stefan Kraft. Na stopničkah jima je delal družbo drugouvrščeni Norvežan Marius Lindvik.

Na zmagovalni oder so se povzpeli Avstrijca in Norvežan. | Foto: Reuters Na zmagovalni oder so se povzpeli Avstrijca in Norvežan. Foto: Reuters

Lanišek: Potrebno bo malce premisliti

Do točk so se poleg Ceneta Prevca in Kosa prebili še trije slovenski tekmovalci. Anže Lanišek je osvojil 13. mesto, v finalu pridobil dve mesti, v skupnem seštevku svetovnega pokala pa zadržal izjemno drugo mesto (v vodstvu ostaja Nemec Karl Geiger, ki je v nedeljo osvojil "nehvaležno" četrto mesto).

Anže Lanišek je v poizkusni seriji poskrbel za najdaljši slovenski skok, na tekmi pa je osvojil 13. mesto. | Foto: Reuters Anže Lanišek je v poizkusni seriji poskrbel za najdaljši slovenski skok, na tekmi pa je osvojil 13. mesto. Foto: Reuters

"Bilo je malo bolje, a ne dovolj za to, kar pričakujem in si želim. Ne morem biti povsem zadovoljen s tem vikendom. Včerajšnja prva serija mi je malce vzela samozavesti. Po njej nisem bil več takšen kot pred vikendom. Še na treningu in v kvalifikacijah sem bil povsem v redu, potem pa je vse zbledelo. Danes je bila poskusna serija sicer spet boljša, a tako pač je. Skoki so šport, kjer nastopaš zunaj. Potrebno bo malce premisliti in nato iti naprej v Klingenthal," je zaupal edini slovenski skakalec, ki se je v tej sezoni že razveselil zmage na tekmi za svetovni pokal.

Zajc komaj čaka na večje skakalnice

Timi Zajc je v drugi seriji izgubil štiri mesta in se moral zadovoljiti s 16. mestom, po tekmi pa ni skrival zadovoljstva. "S skoki sem zadovoljen, lepo skačem. Danes je bila res tekma kratkih skokov. Komaj čakam naslednji teden, ko bo na sporedu znova malo večja skakalnica," je prepričan, da bo še bolj užival v Nemčiji.

Peter Prevc se je na Poljskem uvrstil tik za najboljšo dvajsterico. | Foto: Reuters Peter Prevc se je na Poljskem uvrstil tik za najboljšo dvajsterico. Foto: Reuters

Peter Prevc je v finalu pridobil štiri mesta in bil na koncu 21. "Zame je bilo kar zahtevno, skoki niso bili tako dobri, da bi me nagrajevali z dolgimi daljavami. Če ni lepih daljav, ni tudi osebnega zadoščenja. Finalni skok je bil tu najboljši, a če ni daljave čez 125 metrov, ne moreš imeti osebnega zadoščenja. Od petka naprej se je to dogajalo in z grenkim okusom v ustih se odpravljam v avto proti domu," najstarejši izmed bratov Prevc ni uresničil ciljev na Poljskem.

Edini Slovenec, ki se je uvrstil na današnjo tekmo, a ostal brez točk, je bil Domen Prevc. Po nastopu v prvi seriji, skočil je 110,5 metrov, s tem rezultatom pa bi ostal brez finala, je bil namreč zaradi neustreznega dresa diskvalificiran. Tako je najmlajši izmed bratov Prevc ostal brez uvrstitve.

Hrgota: Treba je umiriti je glavo

Kaj pa je povedal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota? "Zdi se mi, da morda kakšno skakanje ni bilo na ravni prejšnjega vikenda, a konkurenca je tako skupaj, da odloča vsaka malenkost. Zadovoljni smo, a vemo, kam spadamo. To me veseli za naslednje vikende. Umiriti je potrebno glavo, zdaj bomo kakšen dan več doma."

Karavana najboljših smučarskih skakalcev na svetu se bo naslednji konec tedna mudila v nemškem Klingenthalu. Tako v soboto kot tudi nedeljo bosta na sporedu posamični preizkušnji.

Smučarski skoki, Wisla (nedeljska tekma):

Svetovni pokal, skupno (5):

1. Karl Geiger (Nem)                    355 točk
 2. Anže Lanišek (Slo)                   272
 3. Markus Eisenbichler (Nem)            237
 4. Stefan Kraft (Avt)                   206
 5. Ryoyu Kobayashi (Jap)                180
 6. Cene Prevc (Slo)                     173
 7. Marius Lindvik (Nor)                 162
 8. Halvor Egner Granerud (Nor)          160
 9. Killian Peier (Švi)                  148
10. Jan Hörl (Avt)                       131
11. Timi Zajc (Slo)                      105
...
20. Peter Prevc (Slo)                     74
24. Lovro Kos (Slo)                       48

...
 

Lanišek v poizkusni seriji zaostal le za tremi

V poizkusni seriji sta se izmed slovenske šesterice najbolj izkazala Lanišek in Cene Prevc. Anže Lanišek (126 metrov) je poskrbel za 4. rezultat, Cene Prevc (123) je bil 5., Peter Prevc (112) 15., Lovro Kos (115) 22., Timi Zajc (117,5) 27. in Domen Prevc (111) 45. Najboljši je bil Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je skočil 129 metrov in poskrbel za daljavo dneva, takoj za njim sta se uvrstila Nemec Markus Eisenbichler (127,5) in Avstrijec Stefan Kraft (126,5).

Anže Lanišek
Sportal Vseh šest Slovencev na tekmo, najbolje razpoložen Cene Prevc
Žiga Jelar
Sportal Slovenski skakalec po hudih težavah zaradi koronavirusa sporočil veselo novico
Ne spreglejte