Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2024,
18.59

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

Natisni članek

Robert Hrgota Timi Zajc Timi Zajc Anže Lanišek Anže Lanišek Peter Prevc Peter Prevc Lovro Kos Žak Mogel smučarski skoki

Torek, 16. 1. 2024, 18.59

3 mesece, 2 tedna

Smučarski skoki, Ščirk, kvalifikacije (m)

Lanišek za las brez kvalifikacijske zmage, tudi Kos med najboljšimi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90
Anže Lanišek | Anže Lanišek je v kvalifikacijah zaostal le za Rjojujem Kobajašijem. Za pičlih 0,1 točke. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek je v kvalifikacijah zaostal le za Rjojujem Kobajašijem. Za pičlih 0,1 točke.

Foto: Guliverimage

Zmagovalec kvalifikacij za sredino posamično tekmo v Ščirku je Rjoju Kobajaši, ki je za 0,1 točke premagal Anžeta Laniška. Tretji je bil Andreas Wellinger, četrti pa Lovro Kos, ki je za Japoncem zaostal 1,5 točke. Na tekmo so se uvrstili tudi preostali trije slovenski predstavniki, Peter Prevc je bil 20., Timi Zajc 22., Žak Mogel pa 40. Slovenci so še povečali prednost v ekipnem seštevku turneje, pred drugimi Avstrijci imajo zdaj 62 točk prednosti.

Ščirk
Sportal Neugodna napoved pred nadaljevanjem turneje

Smučarski skakalci so se preselili na drugo postajo poljske turneje v Ščirk, ki se prvič predstavlja kot gostitelj v svetovnem pokalu.

58 tekmovalcev je v torek zvečer opravilo kvalifikacije za sredino posamično preizkušnjo (17.30). Kvalifikacijsko zmago je odnesel zmagovalec zadnje tekme v Wisli Rjoju Kobajaši, ki je pristal pri 100,5 metra in z najmanjšo mogočo razliko prehitel drugega Anžeta Laniška (99,5 metra).

Na tretjem mestu je končal Nemec Andreas Wellinger, ki je ob Japoncu in Norvežanu Eriksenu Sundalu (ta je imel srečo z vetrom in zasedel 18. mesto) kot edini preskočil mejo stotih metrov. Wellinger je zaostal le 0,8 točke. Na četrto mesto, ki ga v tej sezoni redno spremlja, je skočil Lovro Kos, tudi njega od Kobajašija ni ločilo veliko, le 1,5 točke.

Na tekmo se je uvrstila tudi preostala trojica, ki jo je Robert Hrgota odpeljal na prvi dve postaji. Peter Prevc (95,5 metra) je bil 20., Timi Zajc (96,5) 22., Žak Mogel (95) pa 40.

Dober slovenski obet za sredino tekmo, ki pa bi jo lahko ogrozil veter, saj so napovedani močni sunki.

Rjoju Kobajaši je zmagovalec kvalifikacij. | Foto: Guliverimage Rjoju Kobajaši je zmagovalec kvalifikacij. Foto: Guliverimage

Slovenci še povečali prednost v seštevku poljske turneje

Skakalci se na turneji (Wisla, Ščirk, Zakopane) merijo za nagradni sklad 50 tisoč evrov, ki po petih tekmah pripade najboljši ekipi. V seštevek štejejo točke najboljših dveh skakalcev iz posamezne države iz kvalifikacij in posamičnih tekem ter točke, osvojene na obeh ekipnih preizkušnjah.

Slovenci so imeli pred kvalifikacijami dobrih 50 točk prednosti pred Avstrijci, po kvalifikacijah pa zdaj ta znaša 62,3 točke, tretji Nemci zaostajajo 79,2 točke, četrti Japonci pa skoraj 120.

Slovenci so po zaslugi Laniška in Kosa še povečali prednost v seštevku ekipne turneje. | Foto: Guliverimage Slovenci so po zaslugi Laniška in Kosa še povečali prednost v seštevku ekipne turneje. Foto: Guliverimage

Po Ščirku se bodo skakalci preselili še v Zakopane, kjer se bo konec prihodnjega tedna poljska turneja končala s posamično in ekipno tekmo.

Kraft in Avstrijci na vrhu

V seštevku svetovnega pokala še naprej vodi Stefan Kraft, ki je pri 989 točkah. Drugi Wellinger jih ima 757, tretji Kobajaši 691. Najvišje uvrščeni Slovenec je Lanišek na sedmem mestu (490), Peter Prevc je 11. (307), Kos 15. (258), Zajc 17. (226), Domen Prevc 24. (105).

Tudi v pokalu narodov na prvih treh mestih ni prišlo do sprememb, vodijo Avstrijci (2.859 točk) pred Nemci (2.473) in Slovenci (1.593). Četrti Norvežani imajo 500 točk manj od Slovencev.

Ščirk, kvalifikacije:

Preberite še:

Lovro Kos
Sportal Kos še četrtič tik pod stopničkami, prva zmaga sezone Kobajašija
Lovro Kos, Anže Lanišek, Wisla
Sportal Lovro Kos in Anže Lanišek zablestela na nori tekmi v Wisli
Ne spreglejte