Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 1. 2024,
17.44

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Anže Lanišek Anže Lanišek Lovro Kos smučarski skoki

Sobota, 13. 1. 2024, 17.44

3 mesece, 2 tedna

Smučarski skoki, Wisla, superekipna tekma (m)

Lovro Kos in Anže Lanišek zablestela na nori tekmi v Wisli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Lovro Kos, Anže Lanišek, Wisla | Anže Lanišek in Lovro Kos sta zmagovlca razburljive tekme v Wisli. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek in Lovro Kos sta zmagovlca razburljive tekme v Wisli.

Foto: Guliverimage

Slovenska skakalca Lovro Kos in Anže Lanišek sta zmagovalca izjemno razburljive superekipne tekme v Wisli. V drugi seriji je Lovro Kos skočil 134,5 metra, kar je bil do tedaj rekord prenovljene poljske skakalnice, ki ga je v petkovih kvalifikacijah postavil Lanišek, ta pa je nato dosežek še izboljšal s 137,5 metra. A novo rekordno znamko, 144,5 metra, je nato postavil Nemec Andreas Wellinger. V paru s Stefanom Leyhejem sta se morala danes vseeno zadovoljiti s tretjim mestom, drugo sta zasedla Avstrijca Manuel Fettner in Jan Hörl.

Za nami je prva od treh superekipnih tekem parov v sezoni ter komaj tretja v zgodovini tega športa, ki vse služijo kot generalka za naslednje zimske olimpijske igre leta 2026, kjer se klasična ekipna tekma poslavlja s sporeda.

Na razburljivi preizkušnji v Wisli sta se danes izkazala Slovenca Lovro Kos in Anže Lanišek, ki sta za 42,5 točke premagala avstrijski par Manuel Fettner – Jan Hörl in za 44,5 točke nemško dvojico Anderas Wellinger – Stephan Leyhe.

Po prvi seriji, v kateri je skakalo 13 parov, je izpadla romunska dvojica, po drugi še reprezentance Italije, Ukrajine, Švice in Kazahstana, najboljših osem reprezentanc pa se je v finalu udarilo za zmago.

Kos in Lanišek sta Sloveniji priskakala jubilejno 110. zmago v svetovnem pokalu. Skakalci imajo zdaj skupno 91 zmag, od tega 78 posamičnih, 12 ekipnih ter eno superkipno. | Foto: Guliverimage Kos in Lanišek sta Sloveniji priskakala jubilejno 110. zmago v svetovnem pokalu. Skakalci imajo zdaj skupno 91 zmag, od tega 78 posamičnih, 12 ekipnih ter eno superkipno. Foto: Guliverimage

Serija rekordov

Posebej razburljiva je bila druga serija tekme, na kateri so vremenske razmere omogočale izjemne skoke. Tako je Kos s 134,5 metra izenačil rekordno znamko Anžeta Laniška iz petkovih kvalifikacij (tudi Lanišek je že v prvi seriji izenačil svoj rekord), nato je Lanišek še za tri metre izboljšal najboljšo daljavo prenovljene skakalnice, ki nosi ime nekdanjega poljskega šampiona Adama Malysza, a je njegov dosežek nato še presegel Nemec Wellinger in pristal pri osupljivih 144,5 metra. Tudi Avstrijec Hörl je letel daleč, zmogel je 139 metrov.

Andreas Wellinger je s 144,5 metra postavil rekord prenovljene skakalnice v Wisli. | Foto: Guliverimage Andreas Wellinger je s 144,5 metra postavil rekord prenovljene skakalnice v Wisli. Foto: Guliverimage

"Odlična tekma!"

V zadnji seriji sta Slovenca le še rutinirano ubranila visoko vodstvo, Avstrijca pa sta prehitela Nemca v boju za drugo mesto.

"Dobra tekma, odlični skoki. Z Lovrom sva res uživala kot tudi celotno vodstvo. Hvala vsem, gremo dalje," je za Smučarsko zvezo Slovenije po tekmi povedal Lanišek. "Odlična tekma, super skoki, trije. Tako da sem zelo zadovoljen. Res sem užival v tekmi. Zmaga. To je to," je bil vesel Kos, nastop dvojice pa je navdušil tudi glavnega trenerja slovenske reprezentance Roberta Hrgoto: "Za nami je res odlična tekma. Zmaga na superekipni tekmi. Lovro in Anže sta odskakala šest zelo dobrih, vrhunskih skokov in mislim, da lahko nadaljujeta v tem ritmu, se igrata in uživata." 

Slovenija je zdaj trdno v vodstvu tudi v seštevku poljske turneje. | Foto: Guliverimage Slovenija je zdaj trdno v vodstvu tudi v seštevku poljske turneje. Foto: Guliverimage

Slovenija trdno v vodstvu turneje

V skupnem seštevku poljske ekipne turneje (skakalce bo peljala še v Ščirk in Zakopane) Slovenija zdaj pred Avstrijo vodi za 54,6 točke, tretja Nemčija zaostaja 59,9 točke, druge reprezentance pa že za več kot sto točk.

Skakalci se na turneji merijo za ekipno lovoriko ter nagradni sklad 50 tisoč evrov. V seštevek štejejo točke najboljših dveh skakalcev iz posamezne države iz kvalifikacij in posamičnih tekem ter točke, osvojene na obeh ekipnih preizkušnjah.

V nedeljo štirje Slovenci

Začetek nedeljske posamične tekme je predviden ob 16. uri. Na tej bosta ob Lanišku in Kosu nastopila še Timi Zajc (23. v kvalifikacijah) in Peter Prevc (31.), medtem ko je bil Žak Mogel v petek diskvalificiran.

Wisla, superekipna tekma:

1. Slovenija                  753,5 točke
(Anže Lanišek, Lovro Kos)

2. Avstrija                   711
(Jan Hörl, Manuel Fettner)

3. Nemčija                    709
(Stephan Leyhe, Andreas Wellinger)

4. Norveška                   682,8
5. Japonska                   681,5
6. Poljska                    630,8
...

Pokal narodov (13):

1. Avstrija                  2656
2. Nemčija                   2350
3. Slovenija                 1469
...

Anže Lanišek
Sportal Lanišek zablestel z rekordom, izjemen tudi Kos
Zakopane
Sportal Pred skakalci je tekmovalna novost
Nika Prevc
Sportal Nika Prevc po ponesrečenem finalnem skoku brez stopničk #video
Nika Prevc
Sportal Slovenke na Japonskem pričakal neljub zaplet
Ne spreglejte