Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 1. 2024,
8.55

Osveženo pred

3 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

Natisni članek

Zakopane Wisla smučarski skoki

Četrtek, 11. 1. 2024, 8.55

3 mesece, 2 tedna

Novoustanovljena poljska ekipna turneja (12.–21. januar)

Pred skakalci je tekmovalna novost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24
Zakopane | Smučarski skakalci bodo konec tedna v Wisli začeli poljsko ekipno turnejo, ki se bo končala 21. januarja v Zakopanah, kjer bo najboljši ekipi pripadlo 50 tisoč evrov. | Foto Guliverimage

Smučarski skakalci bodo konec tedna v Wisli začeli poljsko ekipno turnejo, ki se bo končala 21. januarja v Zakopanah, kjer bo najboljši ekipi pripadlo 50 tisoč evrov.

Foto: Guliverimage

Pred smučarskimi skakalci je novost, med 12. in 21. januarjem bodo tekmovali na novoustanovljeni poljski ekipni turneji, ki jih bo peljala od Wisle do Ščirka in Zakopan. Čaka jih pet tekem, na koncu pa najboljšo ekipo tudi nagradni sklad v višini 50 tisoč evrov.

Žak Mogel
Sportal Robert Hrgota se je odločil za spremembo

Teden dni za tem, ko so smučarski skakalci prestali prvi vrhunec, 72. novoletno turnejo, se podajajo na novo. Pot jih bo odpeljala na Poljsko, kjer gostitelji Wisla, Ščirk in Zakopane družno pripravljajo tekmovanje, ki bo na koncu nagradilo najboljšo ekipo.

Za uvod se bodo ustavili v Wisli, kjer bodo na veliki skakalnici v petek najprej kvalifikacije, v soboto superekipna tekma v parih in v nedeljo še posamična tekma.

Sledi selitev na srednjo skakalnico v Ščirku, ki bo v torek gostila kvalifikacije, v sredo pa še prvo tekmo svetovnega pokala s posamično preizkušnjo. Teden dni po začetku se bodo ustavili še v Zakopanah, kjer bodo na veliki skakalnici v petek najprej kvalifikacije, v soboto ekipna tekma in v nedeljo še posamična tekma.

Ne posamična, ampak ekipna lovorika

Skakalci tokrat ne bodo tekmovali za posamično lovoriko, ampak za ekipno, saj bo najboljša ekipa v seštevku točk prejela 50 tisoč evrov.

V seštevek bodo štele točke najboljših dveh skakalcev posamezne države iz kvalifikacij in posamičnih preizkušenj ter točke države, osvojene na superekipni tekmi parov in na ekipni tekmi. 

Slovenske barve bodo na prvih dveh postajah med drugim zastopali tudi Žak Mogel, Peter Prevc in Timi Zajc – na zadnji bo Mogela zamenjal Domen Prevc. | Foto: Nebojša Tejić/STA Slovenske barve bodo na prvih dveh postajah med drugim zastopali tudi Žak Mogel, Peter Prevc in Timi Zajc – na zadnji bo Mogela zamenjal Domen Prevc. Foto: Nebojša Tejić/STA

Sprememba v slovenski vrsti, Zakopane zadnja postaja pred SP v poletih

Slovenska zasedba bo znova štela pet tekmovalcev. Glavni trener Robert Hrgota se je odločil za eno spremembo, in sicer bo na prvih dveh poljskih postajah namesto na Domna Prevca računal na Žaka Mogela, v Zakopanah pa se bo kvartetu Anže Lanišek, Lovro Kos, Peter Prevc in Timi Zajc znova pridružil Domen. Zakopane bodo tudi zadnje prizorišče pred odhodom na svetovno prvenstvo v poletih, ki bo med 25. in 28. januarjem na Kulmu.

Stefan Kraft vodi v svetovnem pokalu, z rojaki pa je na prvem mestu tudi v pokalu narodov. | Foto: Reuters Stefan Kraft vodi v svetovnem pokalu, z rojaki pa je na prvem mestu tudi v pokalu narodov. Foto: Reuters

Avstrijci na vrhu pokala narodov

V pokalu narodov vodijo Avstrijci (2496 točk), drugi so Nemci (2230), tretji Slovenci (1269), četrti Norvežani (942) ...

Najvišje v seštevku svetovnega pokala posameznikov je Stefan Kraft (909), drugi je Andreas Wellinger (697), tretji Rjoju Kobajaši (591). Od Slovencev je na sedmem mestu najvišje Anže Lanišek (461).

Spored poljske ekipne turneje

Wisla (HS 134)

Petek, 12. januar
18.00 kvalifikacije

Sobota, 13. januar
16.00 superekipna tekma (v parih)

Nedelja, 14. januar
16.00 posamična tekma 

Ščirk (HS 104)

Torek, 16. januar
18.00 kvalifikacije

Sreda, 18. januar
17.30 posamična tekma

Zakopane (HS 140)

Petek, 19. januar
18.00 kvalifikacije

Sobota, 20. januar
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 21. januar
16.00 posamična tekma

Rjoju Kobajaši
Sportal Anže Lanišek skočil na stopničke, Rjoju Kobajaši osvojil turnejo
Mateusz Rutkowski
Sportal Umrl je nekdanji mladinski svetovni prvak
Ne spreglejte