Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2023,
18.02

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77

Natisni članek

Žiga Jelar Domen Prevc Timi Zajc Timi Zajc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek smučarski skoki

Petek, 1. 12. 2023, 18.02

5 mesecev

Smučarski skoki (m), Lillehammer, kvalifikacije

Le četverica na tekmo, Domen Prevc obstal v kvalifikacijah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,77
Peter Prevc | Peter Prevc je sezono začel odlično, s 13. in 6. mestom. | Foto Guliverimage

Peter Prevc je sezono začel odlično, s 13. in 6. mestom.

Foto: Guliverimage

Smučarski skakalci so se iz Ruke preselili v Lillehammer, kjer jih ta konec tedna čakata dve posamični tekmi na različnih skakalnicah. Danes so opravili s kvalifikacijami na srednji skakalnici, v katerih si je nastop na sobotni tekmi (16.10) poskušalo zagotoviti pet Slovencev. Le štirim je uspelo, Domen Prevc je bil namreč z 82,5 metri prekratek in eden od desetih prijavljenih tekmovalcev, ki se niso uvrstili na tekmo.

Nika Prevc
Sportal Šest Slovenk v boj, pet uspešnih, zablestela pa je Nika Prevc

Moška skakalna karavana je zbrana na Norveškem, kjer bosta v soboto in nedeljo posamični preizkušnji, prva na srednji skakalnici (HS 98), druga na veliki (HS 140).

Glavni slovenski trener Robert Hrgota v Skandinaviji računa na isto peterko kot na uvodnem prizorišču na Finskem. V soboto pa bodo lahko tekmovali le štirje njegovi varovanci. V petek so se namreč skozi kvalifikacije uspešno in rutinirano prebili le Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar in Timi Zajc, medtem ko je bil Domen Prevc s ponesrečenim skokom in vsega 82,5 metri prekratek.   

Zmagovalec kvalifikacij je bil z 99 metri Avstrijec Stefan Kraft, ki je v tej sezoni še nepremagan. Odlično formo iz Ruke je prenesel še v Lillehammer. Drugi je bil Nemec Andreas Wellinger, ki je bil še pol metra daljši, tretji pa Japonec Rjoju Kobajaši. Od Slovencev je najdlje skočil Lanišek, 95,5 m.

Nekoliko slabše je šlo Petru Prevcu in Timiju Zajcu. Prvi je imel nekaj težav pri doskoku, a s 93,5 m kljub temu zasedel 20. mesto. Svetovni prvak iz Planice Zajc pa je skočil le 85,5 m in se kot 45. uvrstil na sobotno tekmo. Jelar je bil nekoliko boljši od Zajca. Skočil je 90,5 m in s 114,2 točke zasedel 31. mesto.

Peter Prevc
Sportal Kraft spet nepremagljiv, Peter Prevc tokrat najboljši Slovenec #video

Stefan Kraft je uvodno postajo zapustil z dvema zmagama. | Foto: Guliverimage Stefan Kraft je uvodno postajo zapustil z dvema zmagama. Foto: Guliverimage

Kraft je bil na uvodni postaji v Ruki na obeh preizkušnjah razred zase in  z 200 točkami zanesljivo vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, drugi je Nemec Pius Paschke (130), tretji pa njegov rojak Andreas Wellinger (110). Pod najboljšo slovensko uvrstitev se je s šestim mestom podpisal kapetan Peter Prevc, v skupnem seštevku pa je najvišje med Slovenci Zajc na 7. mestu, Prevc je mesto za njim.

Sobotna tekma na srednji skakalnici se bo začela ob 16.10. V nedeljo sledi selitev na veliko skakalnico, kvalifikacije so načrtovane ob 15.30, tekma pa ob 17.00.

Po dveh postajah na severu Evrope se bodo skakalci preselili v Nemčijo.

Lillehammer, kvalifikacije (HS 98):

 

smučarski skoki, Ema Klinec
Sportal Ne želi si nalagati prevelikega bremena #video

 

Ne spreglejte