SiolNET. Sportal Zimski športi
5,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
smučarski poleti, posamična tekma (m), kulm

Domen Prevc stopil na zmagovalni oder, Zajc skoraj podrl rekord letalnice

5,68

termometer

Domen Prevc | Norvežan Halvor Egnar Granerud je po sobotni zmagi na Kulmu prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. | Foto: Guliverimage
Norvežan Halvor Egnar Granerud je po sobotni zmagi na Kulmu prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: Guliverimage

Smučarski skakalci so se prvič v tej sezoni merili na letalnici. Na Kulmu je bil najboljši Norvežan Halvor Egnar Granerud, drugo mesto je osvojil Avstrijec Stefan Kraft, na zmagovalni oder pa se je s tretjim najboljšim rezultatom povzpel še Domen Prevc. Slovenski uspeh je z novimi točkami svetovnega pokala dopolnilo še pet varovancev Roberta Hrgote. Med najboljših sedem sta se uvrstila Timi Zajc in Žiga Jelar. Zmagovalec Granerud je v skupnem seštevku svetovnega pokala prehitel Dawida Kubackega.

Žiga Jelar Engelberg 2022 Sportal Jelar najprej podrsal ob rekordu letalnice in bil nato najboljši Slovenec tudi v kvalifikacijah

Kulm, smučarski poleti, sobotna tekma:

1. Halvor Egner Granerud (Nor) 440 točk (238 in 231 metrov)
2. Stefan Kraft (Avt) 431,9 (232,5 in 234)
3. Domen Prevc (Slo) 425,4 (236 in 224)
4. Piotr Zyla (Pol) 423,0 (233,5 in 226,5)
5. Jan Hörl (Avt) 397,8 (212,5 in 223)
6. Timi Zajc (Slo) 391,3 (205,5 in 243)
7. Žiga Jelar (Slo) 375,9 (212,5 in 200)

8. Markus Eisenbichler (Nem) 370,8 (200,5 in 209,5)
9. Andreas Wellinger (Nem) 369,8 (209 in 206)
10. Dawid Kubacki (Pol) 366,2 (194 in 230,5)
...
13. Anže Lanišek (Slo) 348,6 (196,5 in 215)
16. Lovro Kos (Slo) 331,8 (166 in 233,5)
29. Žak Mogel (Slo) 209,2 (191 in 126,5)

...

Moška skakalna karavana se je v soboto prvič v tej sezoni spopadla za točke svetovnega pokala v smučarskih poletih. Zbrala se je na Kulmu, kjer se je na prvi izmed dveh posamičnih tekem na letalnici najbolj izkazal Norvežan Halvor Egnar Granerud. Vodil je že po prvi seriji, nato suvereno ubranil prednost pred zasledovalci in si z zmago zagotovil še vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, kjer je za 26 točk prehitel Dawida Kubackega. Poljak, ki je večji del sezone prebil na prvem mestu skupnega seštevka, je v prvi seriji razočaral navijače z zgolj 15. dosežkom, v finalu pa je izboljšal uvrstitev in osvojil deseto mesto.

Domen Prevc je osrečil slovenske ljubitelje smučarskih poletov s tretjim mestom na Kulmu.
 | Foto: Guliverimage Domen Prevc je osrečil slovenske ljubitelje smučarskih poletov s tretjim mestom na Kulmu. Foto: Guliverimage

Na sobotni tekmi pa so izjemen uspeh dosegli tudi slovenski orli. Nove točke svetovnega pokala si je zagotovilo kar šest skakalcev. Brez njih je ostal le Peter Prevc, sicer z 244 metri rekorder letalnice v Kulmu. V nepredvidljivih vetrovnih razmerah je skočil le 130 metrov in končal tekmo pri repu razpredelnice. 

Domen Prevc sijal od sreče

Veliko več razlogov za zadovoljstvo je imel njegov mlajši brat Domen Prevc, ki je v prvi seriji zablestel z drugim najdaljšim poletom dneva. Dolgo časa je vodil (236 metrov), nato pa ga je kot edini prehitel Norvežan Halvor Egnar Granerud (238 metrov). 23-letni Slovenec je v finalu izgubil le eno mesto, na navdušenje številnih domačih navijačev ga je na Kulmu prehitel še Avstrijec Stefan Kraft, in se razveselil imenitnega tretjega mesta.

Domen Prevc je po prvi seriji v Kulmu gledal v hrbet le enemu tekmecu, na koncu pa zaostal za dvema in se po dolgem času razveselil uvrstitve na zmagovalni oder. | Foto: Guliverimage Domen Prevc je po prvi seriji v Kulmu gledal v hrbet le enemu tekmecu, na koncu pa zaostal za dvema in se po dolgem času razveselil uvrstitve na zmagovalni oder. Foto: Guliverimage

To so njegove 11. stopničke na tekmah svetovnega pokala. Nedavno so mu za las ušle na Japonskem, ko je v Saporu osvojil nehvaležno četrto mesto, tokrat pa je kronal dobro formo še z boljšim dosežkom, tretjim mestom v smučarskih poletih. "Zelo sem zadovoljen, da mi je uspelo narediti dva dobra skoka. V prvi seriji je bil mogoče manjši spodrsljaj, a so bile dobre razmere. V finalu pa mi je uspelo odlično skočiti, presrečen sem zaradi tretjega mesta," je povedal slovenski junak dneva na Kulmu.

Zajc blizu rekorda letalnice

Med najboljših sedem so se zavihteli kar trije Slovenci. Po sanjskem poletu v finalu, ko je poletel kar 243 metrov in skoraj popravil rekord skakalnice, je v finalu močno izboljšal svojo uvrstitev Timi Zajc. "Zelo dober polet v finalu, končno!" si je oddahnil Zajc. "Ta konec tedna mi je uspelo narediti res lep polet. Škoda za prvo serijo, a upam, da bo jutri tako, kot je bilo danes v finalni seriji," ni bil najbolj zadovoljen z dosežkom v prvi seriji. V finalu se je s 13. povzpel na šesto mesto, takoj za njim pa se je uvrstil Žiga Jelar.

Timi Zajc je s poletom, dolgim 243 metrov, poskrbel za daljavo dneva. | Foto: Guliverimage Timi Zajc je s poletom, dolgim 243 metrov, poskrbel za daljavo dneva. Foto: Guliverimage

Zmagovalec lanske sezone v poletih in dobitnik zadnjega malega kristalnega globusa je na treningu poletel kar 247,5 metra, a podrsal z rokama. Nato je kvalifikacije končal najvišje med Slovenci, na petem mestu. Na sobotni tekmi je bil sedmi, novo vrhunsko uvrstitev pa si obeta tudi v nedeljo. "S skoki sem zelo zadovoljen. Mogoče manjka še kanček sreče, da bi lahko posegal po najvišjih mestih. Mislim, da je tudi sedmo mesto lepa uvrstitev. Veselim se jutrišnjega dne."

Najvišje uvrščeni Slovenec v svetovnem pokalu Anže Lanišek je končal tekmo kot 13. Lovro Kos je v finalu z izjemnim poletom (233,5 metra) prehitel 14 tekmecev in osvojil 16. mesto. Žak Mogel pa se je na seznam dobitnikov točk uvrstil z 29. mestom.

Trener Hrgota: Timiju je uspelo prebiti zrak

Domen Prevc je uresničil željo trenerja Roberta Hrgote, slovensko uvrstitev na stopničke. | Foto: Guliverimage Domen Prevc je uresničil željo trenerja Roberta Hrgote, slovensko uvrstitev na stopničke. Foto: Guliverimage "Želeli smo si zmagovalnega odra in Domnu se je uspelo uvrstiti na odlično tretje mesto. Zelo zahtevna tekma, nizki naleti, treba je bilo res skakati na visoki ravni. Veseli me zlasti to, da so v drugi seriji vsi fantje naredili napredek v skakanju. Tu govorimo predvsem za Domna, Timija, Lovra, Žigo in Anžeta, ki je premagal ta zid, ki ga je držal na odskočnem pomolu. Polet Timija in tretje mesto Domna sta vrhunca dneva in tega si želimo čim več. Timiju je končno uspelo prebiti zrak, da se je namestil in užival. Verjamem, da so take daljave s takimi skoki lepi dogodki, in upam, da je užival čim več časa," je izpostavil najdaljši polet dneva, ki ga je v finalu uspelo doseči Zajcu.

Svetovni pokal, skupno (17/32):

 1. Halvor Egner Granerud (Nor)   1216
 2. Dawid Kubacki (Pol)           1190
 3. Anže Lanišek (Slo)             961
...
13. Timi Zajc (Slo)                314
18. Peter Prevc (Slo)              261
20. Lovro Kos (Slo)                216
22. Domen Prevc (Slo)              167
23. Žiga Jelar (Slo)               166
40. Žak Mogel (Slo)                 28

...

Pokal narodov:

 1. Avstrija                      3382
 2. Poljska                       2855
 3. Norveška                      2731
 4. Slovenija                     2488
...

Kos najdaljši v poskusni seriji

Poskusna serija je pripadla poznejšemu zmagovalcu tekme Halvorju Egnerju Granerudu, drugi je bil Andreas Wellinger. Oba sta poletela 232,5 metra, ločevalo ju je 0,3 točke. Na tretjem mestu je končal Lovro Kos, ki je pristal pri najdaljši daljavi – 234 metrov –, a skakal z dveh oziroma treh zaletnih mest višje kot prva dva. Timi Zajc (216 metrov) je bil 5., Domen Prevc (228) 6., Žiga Jelar (218) 8., Anže Lanišek (183,5) 16., Žak Mogel (173) 29., Peter Prevc (142) 31. Zmagovalec kvalifikacij Kraft v poskusni seriji ni skakal.

Kvalifikacije so pripadle domačemu adutu Stefanu Kraftu, drugi je bil Nemec Andreas Wellinger, tretji Halvor Egner Granerud, četrti pa Dawid Kubacki.

V nedeljo sledi še ena posamična tekma.

Preberite še:

Nika Prevc OFEM Sportal Zmagoslavje Nike Prevc v Planici Karl Geiger Sportal Nemški zvezdnik in selektor brez poletov na Kulmu Janez Polda Trendi Pozabljeni Slovenec bo dobil pozornost, kakršno si zasluži Katharina Althaus Sportal Zaradi napake na merilniku vetra kvalifikacije prestavljene

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin