Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 1. 2023,
13.54

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Natisni članek

OFEM smučarski skoki Tinkara Komar Taja Bodlaj Nika Prevc Nika Prevc Planica Planica

Ponedeljek, 23. 1. 2023, 13.54

1 leto, 2 meseca

Olimpijski festival evropske mladine

Zmagoslavje Nike Prevc v Planici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

2

Nika Prevc OFEM | Nika Prevc je zmagovalka posamične tekme olimpijskega festivala evropske mladine v Planici. | Foto SloSki

Nika Prevc je zmagovalka posamične tekme olimpijskega festivala evropske mladine v Planici.

Foto: SloSki

Slovenska smučarska skakalka Nika Prevc je zanesljiva zmagovalka posamične tekme zimskega olimpijskega festivala evropske mladine OFEM v Planici. Prevčeva je tako ubranila lanski naslov iz Lahtija. Najbližjo zasledovalko, Švicarko Sino Arnet, je premagala za več kot 20 točk, na tretje mesto je skočila Čehinja Anezka Indrackova. Mlade skakalke v sredo čaka še ekipna preizkušnja, v petek pa mešana ekipna tekma. V moški konkurenci je slavil Avstrijec Stephan Embacher,  Luka Filip in Nik Heberle sta bila peti in šesti.

Letošnji zimski olimpijski festival evropske mladine OFEM gosti Furlanija - Julijska krajina, večina tekmovanj poteka v Italiji, smučarske skoke pa gosti Planica. 

Nika Prevc je z najdaljšim skokom prve serije (91,5 metra) vodila že po polovici tekmovanja, a nedaleč za njo je bila Švicarka Sina Arnet (zaostajala je 2,8 točke), tretje mesto pa je zasedala Čehinja Anezka Indrackova.

Vrstni red na vrhu je tudi po finalu ostal nespremenjen. Prevčevi je uspel daleč najdaljši skok (95,5 metra), tako da je Arnetovo (88,5) na koncu prehitela za 23,3 točke, Indrackova (88) pa je na tretjem zaostala 34,1 točke.

"Res je, da je drugi OFEM in druga zmaga, ampak sem bila vseeno živčna, ker se je treba na vsaki tekmi znova dokazati. Poleg tega mi prvi skok ni prav dobro uspel, tako da sem zadovoljna, da sem se zbrala za drugega. Zelo sem vesela, da so tudi preostale punce pokazale dobre skoke. To je podatek, da smo ekipno zelo močne in posežemo lahko visoko," je po zmagi dejala Prevčeva.

Tik pod zmagovalnim odrom je končala Francozinja Lilou Zepchi, nato pa so se med petim in sedmim mestom zvrstile še tri Slovenke - Taja Bodlaj, Tinkara Komar in Katarina Pirnovar.

Skakalke v Planici čakata še ekipna (sreda) in mešana ekipna tekma (petek).

Olimpijski festival evropske mladine, Planica, posamična tekma:

Avstrijska zmaga 

Za mladimi skakalkami so se pomerili tudi skakalci, zmaga je odšla v Avstrijo, na najvišjo stopničko je skočil Stephan Embacher, ki je vso konkurenco prav tako premagal za več kot 20 točk. Na drugem in tretjem mestu sta se zvrstila Poljaka Klemens Joniak in Wiktor Szozda.

Najvišje uvrščena Slovenca sta bila Luka Filip in Nik Heberle, ki ju je ločevalo le pol točke. Zasedla sta peto in šesto mesto. Nik Lah Gostiša je bil 14., Enej Faletič pa 17.

Olimpijski festival evropske mladine, Planica, posamična tekma:

Dopoldne so bili na delu tudi smučarski tekači. Na posamični preizkušnji na deset kilometrov je zmagal Italijan Gabriele Malti pred Švedoma Simonom Nordlanderjem in Hugotom Nilssonom. Najboljši Slovenec je bil na 28. mestu Bor Petrovič, ki je za zmagovalcem zaostal dve minuti in 21 sekund. Na 31. mestu je končal Lovrenc Karničar, Philip Yazbeck Lavrič Pregelj in Žan Jevšinek pa sta zasedla 45. oziroma 47. mesto. Ženske bodo tekle na 7,5 km, Slovenijo pa bodo zastopale Ajda Šmit, Manca Katrašnik, Mina Repe in Živa Melihen.

Nastope je zaključila tudi hitrostna drsalka Dina Špan na razdalji 500 m. V svoji prvi vožnji je osvojila drugo mesto in se uvrstila v četrtfinale, kjer je zasedla tretje mesto ter za sedem desetink sekunde zgrešila polfinale. Na koncu je zasedla 11. mesto.

Preberite še:

Anže Lanišek
Sportal Velika vrnitev Kobajašija. Slovenca med najboljših sedem, smola 50-letnega Kasaija.
Sophie Sorschag
Sportal Sophie Sorschag se je odločila: Skakala bo za Kosovo
Ruka Peter Prevc
Sportal Prevc zapravil stopničke, Mogel do rezultata kariere, Lanišek brez točk

 

Ne spreglejte