Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 1. 2023,
9.52

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

1

Natisni članek

Noriaki Kasai Robert Hrgota Žak Mogel Žiga Jelar Lovro Kos Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Japonska Saporo smučarski skoki

Petek, 20. 1. 2023, 9.52

1 leto, 3 mesece

Smučarski skoki, Saporo (m)

Velika vrnitev Kobajašija. Slovenca med najboljših sedem, smola 50-letnega Kasaija.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

1

Anže Lanišek | Anže Lanišek v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja le za dvema tekmecema. | Foto Guliverimage

Anže Lanišek v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja le za dvema tekmecema.

Foto: Guliverimage

Japonski smučarski skakalec Rjoju Kobajaši je dobil prvo izmed treh tekem na skakalnici Okurajama v Saporu. Z odličnim skokom v finalu je prehitel vse, tudi Poljaka Dawida Kubackega, vodilnega po prvi seriji. Točke svetovnega pokala je osvojilo pet slovenskih orlov, najvišje sta se zavihtela Anže Lanišek (6.) in Timi Zajc (7.). V kvalifikacijah je nastopil tudi legendarni 50-letni Japonec Noriaki Kasai, ki se mu je za las izmuznil nastop na glavni tekmi.

Anže Lanišek Skakalci trening
Sportal Najboljši slovenski skakalec hvaležen, da je v takšnem položaju

Na petkovi posamični tekmi svetovnega pokala v Saporu je nove točke svetovnega pokala osvojilo pet Slovencev, junak dneva pa je postal domačin Rjoju Kobajaši. Japonec, ki je že dvakrat osvojil veliki kristalni globus, se je po dolgem času uvrstil na najvišjo stopničko. To je že njegova 28. zmaga na tekmi za svetovni pokal.

Kobajaši se pred tem v tej sezoni ni uvrščal na zmagovalni oder, tokrat pa je z izjemnim skokom v finalu premagal tudi vodilnega po prvi seriji, Poljaka Dawida Kubackega. Tretje mesto je na skakalnici pod goro Okura osvojil Norvežan Halvor Egner Granerud.

Rjoju Kobajaši, ki je v bogati karieri osvojil že dva velika kristalna globusa (2019 in 2022), je osrečil domače ljubitelje smučarskih skokov v Saporu. | Foto: Sportida Rjoju Kobajaši, ki je v bogati karieri osvojil že dva velika kristalna globusa (2019 in 2022), je osrečil domače ljubitelje smučarskih skokov v Saporu. Foto: Sportida

Lanišek: Lep, vrhunski rezultat

Timi Zajc je v finalu pridobil šest mest. | Foto: Sportida Timi Zajc je v finalu pridobil šest mest. Foto: Sportida Za najboljšo slovensko uvrstitev je poskrbel Anže Lanišek. Vodilni slovenski smučarski skakalec v tej sezoni, ki v skupnem seštevku svetovnega pokala zaseda izjemno tretje mesto, je bil po prvi seriji sedmi, nato pa uvrstitev še izboljšal. "Glede na vse težave, ki sem jih imel s spanjem, sem zelo zadovoljen. Šesto mesto je lep, vrhunski rezultat," je po novi odlični uvrstitvi povedal Lanišek, ki upa, da bo konec tedna še stopnjeval kakovost izvedbe skokov. V tem primeru bi se lahko v soboto in nedeljo resneje vključil v boj za stopničke. 

Tik za njim se je uvrstil Timi Zajc, sicer najboljši Slovenec na petkovih kvalifikacijah (peto mesto), ki je podobno kot Lanišek v finalu izboljšal uvrstitev. Pridobil je kar šest mest. "Zelo sem vesel sedmega mesta. Škoda manjše napake v prvi seriji, a počasi gre na bolje," ni skrival zadovoljstva drugi najboljši Slovenec na petkovi tekmi na Japonskem.

V finalu se je po razpredelnici dvignil tudi Peter Prevc, ki je končal tekmo na repu najboljše petnajsterice. Žiga Jelar je osvojil 18. mesto, Lovro Kos pa je prvo izmed treh tekem na Japonskem sklenil na predzadnjem, 29. mestu.

Hrgota izpostavil ekipni uspeh

Kaj pa je po petkovi tekmi povedal trener Robert Hrgota? "To je lep ekipni uspeh, dva med deset. Anže na odličnem šestem mestu, Timi na najboljšem mestu letos, sedmem. Peter 15., tudi Žiga z 18. mestom je poskrbel za lep rezultat. Mogoče je manjkala pika na i, da bi bili v igri za zmagovalni oder, ampak po manjših težavah, ki smo jih imeli s prilagajanjem, je to zelo soliden začetek Sapora, tako da se že zelo veselimo naslednjih dveh tekem," je optimist pred naslednjimi izzivi v Aziji.

Tekma, rezultati:

Svetovni pokal, skupno (14/32):
 1. Dawid Kubacki (Pol)           1090
 2. Halvor Egner Granerud (Nor)    956
 3. Anže Lanišek (Slo)             912
...
16. Timi Zajc (Slo)                226
17. Peter Prevc (Slo)              201
19. Lovro Kos (Slo)                186
24. Žiga Jelar (Slo)               127
33. Domen Prevc (Slo)               57

...

Pokal narodov:
 1. Avstrija                      2910
 2. Poljska                       2553
 3. Norveška                      2300
 4. Slovenija                     2084
...

V kvalifikacijah je nastopilo 67 tekmovalcev. Med njimi je bil tudi 50-letni japonski veteran Noriaki Kasai, ki se je tako po daljši odsotnosti znova pridružil karavani svetovnega pokala. Osvojil je nehvaležno 51. mesto. | Foto: Vid Ponikvar V kvalifikacijah je nastopilo 67 tekmovalcev. Med njimi je bil tudi 50-letni japonski veteran Noriaki Kasai, ki se je tako po daljši odsotnosti znova pridružil karavani svetovnega pokala. Osvojil je nehvaležno 51. mesto. Foto: Vid Ponikvar

V kvalifikacijah je senzacionalno nastopil tudi legendarni Japonec Noriaki Kasai, ki ima veliko oboževalcev tudi v Sloveniji. Pri 50 letih še ni rekel zadnje. Čeprav sprva ni bil napovedan za nastop v Saporu, se mu je ponudila priložnost zaradi odpovedi njegovega rojaka Rikute Vatanabeja (bolezen). Ker je imel Kasai status prve rezerve, je vskočil v japonsko ekipo in se predstavil v kvalifikacijah. Ni razočaral, med drugim je prehitel tudi 21-letnega Slovenca Žaka Mogla, a mu je na koncu do nastopa na glavni tekmi zmanjkalo le eno mesto. Za 50. mestom je zaostal 0,4 točke.

Žak Mogel, ki je s slovensko zasedbo na tekmi svetovnega pokala nastopil prvič v tej sezoni, je izpadel v kvalifikacijah. | Foto: Vid Ponikvar Žak Mogel, ki je s slovensko zasedbo na tekmi svetovnega pokala nastopil prvič v tej sezoni, je izpadel v kvalifikacijah. Foto: Vid Ponikvar

Izmed sedmih slovenskih orlov je v kvalifikacijah spodletelo le Moglu, preostali pa so bili kos izzivu. Najbolj se je izkazal Timi Zajc, ki je poskrbel za peti najboljši rezultat kvalifikacij. Anže Lanišek, najboljši Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala, je zaostal za 12 tekmovalci, Lovro Kos je osvojil 17., Peter Prevc 19., Žiga Jelar 25. in Domen Prevc 48. mesto.

V kvalifikacijah je bil najboljši Norvežan Halvor Egner Granerud. Zmagovalcu letošnje novoletne turneje je uspel tudi najdaljši skok (138,5 metra).

Kvalifikacije, rezultati:

Žak Mogel Sapporo, celinski pokal
Sportal Nove slovenske stopničke na Japonskem

V Saporu bosta v soboto in nedeljo še dve posamični tekmi, nato pa se skakalna karavana vrača v Evropo, v Avstrijo, kjer bodo 28. in 29. januarja prvi poleti sezone v Kulmu.

Preberite še:

Robert Hrgota Skakalci trening
Sportal Odprta vprašanja v slovenski skakalni reprezentanci
Thomas Thurnbichler
Sportal Trener Poljakov kritičen do odločitve žirije
Halvor Egner Granerud
Sportal Granerud pokvaril poljsko veselico, Lanišek tik pod stopničkami

 

Ne spreglejte