Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 1. 2023,
9.54

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

3

Natisni članek

Noriaki Kasai Žiga Jelar Žak Mogel Lovro Kos Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Anže Lanišek Anže Lanišek Timi Zajc Timi Zajc Robert Hrgota smučarski skoki

Sobota, 21. 1. 2023, 9.54

1 leto, 3 mesece

Smučarski skoki, kvalifikacije in posamična tekma (m), Saporo

Prevc zapravil stopničke, Mogel do rezultata kariere, Lanišek brez točk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,69

3

Ruka Peter Prevc | Peter Prevc je bil po prvi seriji odličen tretji, v drugo pa padel za deset mest. | Foto Guliver Image

Peter Prevc je bil po prvi seriji odličen tretji, v drugo pa padel za deset mest.

Foto: Guliver Image

Junak druge tekme v Saporu je postal Avstrijec Stefan Kraft, ki je imel nekaj več vetrovne sreče od drugega Halvorja Egnerja Graneruda. Na tretje mesto se je uvrstil zmagovalec petkove tekme Rjoju Kobajaši, ki je v drugi seriji na oder za zmagovalce skočil z 11. mesta. Peter Prevc in Timi Zajc sta zapravila lepo izhodišče za stopničke, zato pa je rezultat kariere dosegel Žak Mogel. Naš najboljši v zimi Anže Lanišek je imel v prvi seriji smolo z vetrom in ob slabšem skoku ostal brez točk.

Anže Lanišek
Sportal Velika vrnitev Kobajašija. Slovenca med najboljših sedem, smola 50-letnega Kasaija.

Avstrijec Stefan Kraft se je v Saporu veselil 27. zmage v karieri. V obeh serijah je imel lepo pomoč vetra v prsi, kar je svetovni rekorder znal s pridom izkoristiti. Najboljši je bil že v prvi seriji, v drugi pa je odbil napad Halvorja Egnerja Graneruda in Rjojuja Kobajašija. Japonec je napadel z 11. mesta in napredoval za kar deset mest. Norvežan je imel v obeh serijah veter v hrbet, kar mu je preprečilo, da bi se veselil nove zmage.

Tudi vodilni v skupnem seštevku Dawid Kubacki ni imel sreče z vetrom, a je zaradi dobre forme lahko skočil do četrtega mesta.

Po prvi seriji je za slovenski tabor kazalo odlično, saj sta bila Peter Prevc in Timi Zajc na tretjem oziroma šestem mestu. V drugo se ob vetru v hrbet nista znašla in krepko pokvarila uvrstitvi. Starejši Prevc je izgubil kar deset mest, Zajc pa je bil na koncu 12. "Še ena zanimiva tekma v Sapporu. Solidni skoki oziroma v prvi seriji odličen skok z dobrimi razmerami in zato je bilo izhodišče dobro za finale. V drugi seriji se mi je prikradla manjša napaka in v težkih razmerah potem težko izvlečem kaj več. Žal moj stalni nivo še ni dovolj visok," pa je priznal Prevc.

Veselje Žaka, žalost pri Lanišku

Zato pa je imel razlog za veselje Žak Mogel, ki se je razveselil najboljšega dosežka kariere. Pred današnjim dnem je bil najvišje pred petimi leti v Ruki, kjer je bil 20. V Saporu je bil po prvi seriji 22., v drugo pa napredoval do desetega mesta.

Žak Mogel je skočil do uvrstitve kariere. Razveselil se je 10. mesta. | Foto: Vid Ponikvar Žak Mogel je skočil do uvrstitve kariere. Razveselil se je 10. mesta. Foto: Vid Ponikvar

"Vesel sem, da sem že v prvi seriji naredil lep skok in da smo v finalni seriji lahko napadli. V finalu je bilo lepo čakati, lepo je bilo videti vsakega, ki je bil za mano na razpredelnici in upam, da bo jutri tudi tako," je po tekmi dejal Mogel.

Osmoljenec dneva je bila naš najboljši Anže Lanišek. Prav pri njem se je v prvi seriji obrnil veter. Vodja tekmovanja Borek Sedlak ga je spustil v zelo slabih razmerah. Če so imeli pred njim skakalci lepo podporo vetra v prsi, je najboljšemu slovenskemu skakalcu v tej zimi zapihal veter v hrbet. V takšnih razmerah je zmogel le 103,5 metra, kar ga je potisnilo na 50. mesto, zato je drugič v sezoni ostal brez točk svetovnega pokala. Za drugo serijo sta bila prekratka tudi Domen Prevc in Lovro Kos, ki je imel težave z vezmi in je nastopil povsem ob koncu prve serije. Žiga Jelar je svoj nastop končal že v kvalifikacijah.

"Precej zanimiva tekma. Mogoče se ni izšla, kot bi si želeli. Koridorji so bili danes kar posebni. Po prvi seriji je kazalo malo bolje, a potrebno je bilo imeti nekaj sreče, ki pa je mi nismo bili deležni," je o tekmi s spremenljivimi vetrovnimi razmerami dejal glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota.

V nedeljo bo v Saporu na sporedu še tretja tekma, ta pa se bo začela že ob 2. uri po slovenskem času.

Smučarski skoki, Saporo (M):

1. Stefan Kraft (Avt) 283,5 točke (139 m/135,5)
2. Halvor Egner Granerud (Nor) 277,9 (129,5/132)
3. Ryoyu Kobayashi (Jap)  276,1 (129/137,5)
...
10. Žak Mogel (Slo)  248,9 (133/137,5)
12. Timi Zajc (Slo)  245,7 (132/119,5)
13. Peter Prevc (Slo) 244,8 (136/119,5)

Brez finala: 35. Domen Prevc (Slo), 44. Lovro Kos (Slo), 50. Anže Lanišek (Slo)

Svetovni pokal, skupno (15/32):

1. Dawid Kubacki (Pol) 1140 točk
2. Halvor Egner Granerud (Nor) 1036
3. Anže Lanišek (Slo)  912
...
15. Timi Zajc (Slo) 248
17. Peter Prevc (Slo)  221
19. Lovro Kos (Slo)  186
24. Žiga Jelar (Slo) 127
34. Domen Prevc (Slo)  57
39. Žak Mogel (Slo)  26

 

Pokal narodov:

1. Avstrija 3138
2. Poljska  2670
3. Norveška  2422
4. Slovenija  2152

Kasai tudi drugič brez tekme

Noriaki Kasai je imel novo priložnost za preboj na tekmo svetovnega pokala, na kateri je zadnjič nastopil februarja 2020, a je bil tudi tokrat prekratek. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Noriaki Kasai je imel novo priložnost za preboj na tekmo svetovnega pokala, na kateri je zadnjič nastopil februarja 2020, a je bil tudi tokrat prekratek. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Smučarski skakalci so se po Zakopanah preselili v deželo vzhajajočega sonca, kjer bodo med petkom in nedeljo tri individualne preizkušnje. V petek je imel največ razlogov za zadovoljstvo zmagovalec lanske sezone Rjoju Kobajaši, ki je v Saporu skočil do zmage in sploh prvič v tem tekmovalnem obdobju stal na zmagovalnem odru.

Na tem sta mu družbo delala prvi in drugi skakalec letošnje zime Kubacki in Granerud. Zadnja sta bila najboljša v kvalifikacijah za sobotno tekmo. Kubackega je odneslo kar 144,5 metra in je bil za 2,1 točke boljši od Norvežana. Kobajaši je imel deveti dosežek kvalifikacij.

Od slovenskih orlov je bil najdaljši Zajc s 140 metri, kar je zadoščalo za osmi rezultat.

Naš najboljši mož te zime Lanišek se še ni najbolje spoprijateljil s skakalnico v Saporu in je imel v kvalifikacijah 11. dosežek, tekma pa se mu je nato povsem ponesrečila.

Na tekmo so se uvrstili Kos (125,5 m/16.), Domen Prevc (128,5/20.), Mogel (130/26.) in Peter Prevc (125,5/31.), medtem ko se je nastop povsem ponesrečil Jelarju, ki je skočil le 100 metrov.

Tako kot v petek je bil tudi 24 ur pozneje 50-letni Noriaki Kasai za malenkost prekratek, da bi se uvrstil na tekmo. Včeraj mu je zmanjkalo pičle 0,4 točke, danes pa je bil v kvalifikacijah 55.

Ne spreglejte