Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
11. 3. 2020,
18.40

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Natisni članek

pokal Vitranc Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Meta Hrovat svetovni pokal Federica Brignone

Sreda, 11. 3. 2020, 18.40

4 leta, 1 mesec

svetovni pokal

Smučarke brez zadnjih tekem, veliki globus v Italijo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

1

Federica Brignone | Federica Brignone  je zmagovalka sezone 2019/20. | Foto Sportida

Federica Brignone je zmagovalka sezone 2019/20.

Foto: Sportida

Mednarodna smučarska zveza je odpovedala tri tehnične preizkušnje, ki bi jih med četrtkom in soboto moral gostiti Aare. Sezona svetovnega pokala je torej za dekleta končana, velika zmagovalka pa je nenadejano postala Italijanka Federica Brignone.

Vsega nekaj ur po tem, ko je dobitnica zadnjih treh velikih kristalnih globusov Mikaela Shiffrin naznanila, da se po mesecu in pol žalovanja po tragični smrti očeta Jeffa vrača v smučarsko karavano, so bile vse ekipe, ki so nastanjene v Aareju, obveščene o odpovedi celotnega programa. Švedsko smučarsko središče bi moralo namreč gostiti paralelni slalom, veleslalom in slalom, a so bili varnostni ukrepi zaradi novega korona virusa tokrat močnejši. Tekme so torej odpovedane, sezona pa je predčasno končana. Pravzaprav se je končala že prvega marca, ko je smučarke gostil La Thuile, nato pa so bile v nizu odpovedane preizkušnje v Ofterschwangu, Aareju in Cortini d'Ampezzo. Skupno kar devet tekem, ki bi lahko še dodobra premešale karte v boju za veliki kristalni globus.

 

Mikaela Shiffrin veliki globus in veleslalomski globus predala Federici Brignine, slalomskega pa Petri Vlhovi.  | Foto: Sportida Mikaela Shiffrin veliki globus in veleslalomski globus predala Federici Brignine, slalomskega pa Petri Vlhovi. Foto: Sportida

Veliki globus prvič v Italijo

Odpoved švedskih tekem, na katere so zaman čakale tudi Meta Hrovat, Tina Robnik, Ana Bucik, Maruša Ferk in Klara Livk, obenem tudi pomeni, da je brez zaključnega boja do svojega prvega velikega kristalnega globusa prišla 29-letna Italijanka Federica Brignone. Še več, to je celo prva zmaga v skupnem seštevku svetovnega pokala za Italijo v ženski konkurenci, medtem ko pa so pri močnejšem spolu globuse že dvignili njeni rojaki Gustav Thoeni, Piero Gros in nazadnje leta 1995 Alberto Tomba. Brignonejeva je do uspeha kariere prišla na račun prevlade v veleslalomu, izjemnega napredka v smuku in superveleslalomu, zmag v kombinaciji in, roko na srce, tudi zaradi odsotnosti Shiffrinove v zaključnem delu sezone.

Okuženi v podporni ekipi sponzorja Fis

V zvezi s samo odpovedjo tekmovanj na Švedskem so v Fis pojasnili, da so za tri člane podporne ekipe uradnega sponzorja svetovnega pokala odredili karanteno, potem ko so sami pri sebi opazili simptome, značilne za okužbo z novim koronavirusom.

Eden izmed omenjenih je simptome opazil že na svetovnem pokalu v Kvitfjellu na Norveškem in se takoj odločil za samo-osamitev. Test, ki ga je opravil, je v sredo zvečer potrdil, da je pozitiven na okužbo s koronavirusom, so zapisali pri Fis.

Druga dva člana podporne ekipe sponzorja sta bila po prihodu v Are nemudoma postavljena v karanteno. Mednarodna smučarska zveza skrbno spremlja razmere. "Zahvaljujoč vzpostavljenemu protokolu za ravnanje v takšnih primerih ter hitremu ukrepanju norveške in švedske zdravniške službe ni pričakovati, da bi bile prizadete osebe, povezane z moškim ali ženskim svetovnim pokalom v alpskem smučanju," so še sporočili.

Vir: STA

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal V Podkorenu so pripravljeni na vse scenarije

Kdo so dobitnice globusov?

Veliki kristalni globus: Federica Brignone (Italija)
Smuk: Corinne Suter (Švica)
Superveleslalom: Corinne Suter (Švica)
Veleslalom: Federica Brignone (Italija)
Slalom: Petra Vlhova (Slovaška)
Kombinacija: Federica Brignone (Italija)

Slovenska smučarka sezone: Meta Hrovat

Brez možnosti za piko na i pa je tako ostala tudi najboljša slovenska alpska smučarka pravkar končane sezone Meta Hrovat. Zanjo je kljub nihanjem sezona uspešna. Kranjskogorčanka si je ne bo zapomnila le po domačih stopničkah na vitranški izvedbi Zlate lisice, temveč tudi po preboju med veleslalomsko deseterico sezone in 279 točkah svetovnega pokala. To ni le največ v njeni karieri, temveč največ med vsemi slovenskimi smučarkami v sezoni 2019/20. Sledijo ji Ilka Štuhec (215), Tina Robnik (130), Ana Bucik (113) in Maruša Ferk (50).

Zlata lisica kot vrhunec sezone za slovensko žensko reprezentanco. | Foto: Matic Ritonja/Sportida Zlata lisica kot vrhunec sezone za slovensko žensko reprezentanco. Foto: Matic Ritonja/Sportida

Kaj pa Kranjska Gora?

Ob odpovedi tekem na Švedskem se pozornost preusmerja proti Kranjski Gori, ki bi morala ob koncu tedna gostiti 59. pokal Vitranc. V Zgornjesavski dolini vztrajajo pri izvedbi tekmovanja brez gledalcev, organizatorji pa so v stalnem stiku s predstavniki FIS oziroma z vodstvom svetovnega pokala. ''Pripravljeni smo na vse scenarije. Vse se spreminja iz ure v uro,'' nam je popoldan dejal predsednik izvršnega organizacijskega komiteja kranjskogorskega tekmovanja Grega Benedik. ''Koronavirus ni nekaj novega le za nas, temveč tudi za Slovenijo, FIS in svet. Delamo pa vse na tem, da pripravimo varni tekmi,'' pravi.

Boj za globuse

V senci razprav o koronavirusu in vseh ukrepih, ki naj bi spremljali pokal Vitranc, ostaja boj za globuse. Tudi za velikega, ki bo, po dolgoletni vladavini Avstrijca  Marcela Hirscherja, dobil novega lastnika. Dve tekmi pred koncem je v najboljšem položaju Norvežan Aleksander Aamodt Kilde (1.202 točk), 54 točk za njim zaostaja Francoz Alexis Pinturault, tretji pa je Henrik Kristoffersen (1.041 točk). Zadnja dva bosta svojo priložnost v boju z vodilnim iskala predvsem v slalomu. Odprta sta tudi boja za slalomski globus, za katerega se potegujejo Kristoffersen, Clement Noel in Daniel Yule, ter veleslalomskega, proti kateremu roke stegujejo Kristoffersen, Pitnurault, Filip Zubčić in domači adut Žan Kranjec.

Mikaela Shiffrin
Sportal Mikaela Shiffrin v karavani, a z novimi pravili
Žan Kranjec
Sportal Žan Kranjec je izpolnil bonus slabih dni
Grega Benedik
Sportal Smučar iz zlatega obdobja, danes pa …
Sportal Vso zimo so čakali na sneg, zdaj jim je odveč
Neja Dvornik
Sportal Kolajna Dvornikove za lepši pogled v prihodnost
Ne spreglejte