Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

4

Natisni članek

pokal Vitranc

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 4.00

6 let, 1 mesec

Klemen Bergant ob koncu pokala Vitranc

"Slovenec bo znova zmagal na pokalu Vitranc!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

4

Zadovoljen s petim mestom Žana Kranjca v veleslalomu in trinajstim Štefana Hadalina v slalomu, a trdno prepričan o tem, da so dosegljivi še precej višji cilji, je črto pod 57. pokal Vitranc v Kranjski Gori potegnil glavni trener slovenske ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant.

Klemen Bergant | Foto: Sportida Foto: Sportida

Pokal Vitranc je slovenskemu alpskemu smučanju že večkrat nastavil zelo realno ogledalo. Tako v zlatih časih najboljših treh slovenski slalomistov Bojana Križaja, Roka Petroviča in Jureta Koširja, ki so z zmagami poskrbeli za domačo evforijo, kot v časih apatije in mednarodne nekonkurenčnosti. Tudi 57. izvedba kranjskogorskih tekem ni bila izjema. Pokazala je, da ima slovenska reprezentanca dva zelo kakovostna smučarja, za katerima pa zeva velikanska vrzel.

Priznava jo tudi glavni trener ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki reševanje zaledja prepušča trenerjem preostalih selekcij. Sam pa je trdno odločen še nadgraditi trenersko delo ekipe, ki jo je načrtno zgradil zgradili okoli enega najboljših veleslalomistov na svetu, Žana Kranjca, in Štefana Hadalina, ki je z nedeljskim trinajstim mestom sicer dosegel najboljši rezultat v svetovnem pokalu, a je z najboljšim časom drugega teka vnovič dokazal, da je njegov potencial še krepko večji.


Žan Kranjec bo slovenski adut finala svetovnega pokala v Aareju. | Foto: Sportida Žan Kranjec bo slovenski adut finala svetovnega pokala v Aareju. Foto: Sportida

Kakšen je pokal Vitranc na organizacijski ravni v primerjavi z drugimi tekmami?
Letos je bil pokal Vitranc zelo prijazen do tekmovalcev in trenerjev. Vse skupaj je pričakala lepa zima. Tudi gledalcev je bilo veliko. To je bil pravi praznik smučanja. Dve lepi tekmi. No, po drugi strani pa marčevski termin ni najbolj zanesljiv. Spominjamo se tekem v veliko slabših pogojih. Organizatorjem pa želim deset let takšnega vremena. Če bodo še naši rezultati dobri, potem bo slika lepa.

Na tekmovalni ravni je slavo požel Marcel Hircher. Vprašanje za milijon dolarjev: kaj ga dela tako zelo drugačnega od preostalih?
Vse! Gre za paket. Verjetno je najboljši smučar, ki ima največjo moč, najboljšo opremo, najboljšo oporo. Vse! Poleg tega je izjemno inteligenten smučar. Smuča hitro, a pametno. Ne sili, če to ni treba. Ve tudi, da mu na težkih delih ni treba povsem tvegati. Če je takšen, kakršen je bil na pokalu Vitranc, pri njem ne bomo našli slabe točke. Zmagovati s takšno razliko je nekaj neverjetnega.

"S pokalom Vitranc smo lahko zadovoljni." | Foto: Sportida "S pokalom Vitranc smo lahko zadovoljni." Foto: Sportida Slovenski izkupiček z Žanom Kranjcem in Štefanom Hadalinom: razlog za zadovoljstvo?
Da. Gre za dva dobra fanta, dva dobra smučarja. Doma je vedno nekoliko težje tekmovati, saj je pritisk večji. A po olimpijskih igrah, kjer sta prav tako dobro delovala, sta dokazala, da sta dobra. To je dobra informacija za prihodnost. Upam, da sta tudi onadva zadovoljna. Dejstvo pa je, da imata še zelo veliko prostora za napredek.

Žan Kranjec je zdaj prvo ime slovenskega smučanja …
Letos je postregel z dobro kontinuiteto. Bil je tretji v svetovnem pokalu, četrti na olimpijskih igrah, še dvakrat peti in sedmi … Takšnega Žana v preteklosti nismo bili vajeni. Imel je vrhunske dosežke, ni pa bil tako stabilen. Dejstvo je, da je vsako leto boljši. Tako na kondicijski kot tudi smučarski ravni. Tudi miselno raste. Pomembno pa je, da zdaj, ko je tako dober, čim več požanje. To velja tudi za prihodnje sezone. Prepričan sem o tem, da Henrik Kristoffersen, ki je skoraj vsako tekmo uvrščen med najboljšo trojico, ni kaj prida boljši od Kranjca. Zato je pomembno, da Žan pride na raven, ko bo lahko na vsaki tekmi nizal uvrstitve na stopničke.

Za Žana sezone še ni konec. Čaka ga še finale v Aareju. A tudi za Hadalina zime še ni konec. Čakajo ga pomembne tekme nižje ravni, na katerih bo skušal izboljšati FIS-točke, s čimer bi si pripravil boljše izhodišče za novo sezono.     
Se strinjam. Žana čaka ena tekma, na kateri si končnega tretjega mesta ne more zagotoviti. Slabši kot peti pa bo tudi zelo težko. Skušali ga bomo pripraviti še za kaj več kot tretje mesto, na katerem je že bil. Štefan? Morda so tekme, ki prihajajo, v luči nove sezone zanj najbolj pomembne. Načrtujemo pot v Rusijo, nato pa nastop na državnem prvenstvu, kjer bi bilo dobro, da zmaga. Me pa veseli, da se je po težavah dvignil. Dobro smuča. Je pa dejstvo, da ga čaka še veliko dela.

Bergant v pogovoru s prvim slovenskim slalomskim adutom Hadalinom. | Foto: Sportida Bergant v pogovoru s prvim slovenskim slalomskim adutom Hadalinom. Foto: Sportida

Sta to tekmovalca, ki lahko nekega dne zmagata na pokalu Vitranc?
Da.

Bosta?
Mislim, da bosta!

Vas skrbi razkorak med njima in preostalimi Slovenci?
To vsekakor ni dobro. Žal v tem trenutku nimamo smučarja, ki bi zares dobro nastopal na tekmah evropskega pokala. Kje je nato šele svetovni pokal. Razlika med Žanon in Štefanom ter preostalimi je res ogromna. To je velika težava.

Preberite še:

Ne spreglejte