Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 3. 2018,
16.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

pokal Vitranc Marcel Hirscher Marcel Hirscher svetovni pokal

Nedelja, 4. 3. 2018, 16.45

6 let, 1 mesec

MARCEL HIRSCHER

Smučarski kralj se bo svoje izjemnosti zavedal šele čez deset let

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Potem ko je v Kranjski Gori dobil tako veleslalom kot slalom 57. pokala Vitranc, si je Marcel Hirscher že zagotovil sedmi veliki kristalni globus in okrepil svojo kandidaturo za enega najboljših alpskih smučarjev vseh časov.

Kralj Vitranc, kralj svetovnega pokala. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kralj Vitranc, kralj svetovnega pokala. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V petek bo minilo deset let od trenutka, ko je tedaj 19-letni Marcel Hirscher prvič v karieri stopil na stopničke za zmagovalce. Na kranjskogorskem slalomu je zmago tedaj slavil Italijan Manfred Moelgg, drugi je bil na Gorenjskem skoraj domači Hrvat Ivica Kostelić, tretji pa mladi Avstrijec.

Desetletje pozneje se Moelgg še vedno trudi, Kostelić je zunanji opazovalec 'belega cirkusa', Hirscher pa je obletnico zaznamoval z dvojno zmago, s katero je zaokrožil neverjeten opus. Ob slovesu od Kranjske Gore ima namreč še pred velikim finalom zagotovljene tri globuse: velikega ter mala za zmagi v veleslalomu in slalomu.

V svoji ligi. | Foto: Sportida V svoji ligi. Foto: Sportida Letos si globusa ni obetal

"Utrujen sem. Čutim stalen pritisk. Kljub izkušnjam se na tekmah težko spopadam z njim. A na koncu se je lepo od Kranjske Gore posloviti z dvema zmagama in zagotovljenim velikim kristalnim globusom. Letos ga res nisem pričakoval," je po 57. zmagi v karieri razmišljal Hirscher in pri tem meril na avgustovski zlom gležnja, po katerem se je kar sam izločil s seznama kandidatov za skupno zmago in vse misli usmeril v olimpijske igre.

A v tekmovalno areno se je s sila skromno kilometrino na snegu vrnil že novembra in začel nizati izjemne rezultate. Do danes je kar petnajst preizkušenj svetovnega pokala končal na stopničkah za zmagovalce, od tega dvanajst na najvišji. Z drugimi besedami: le na šestih tekmah, na katerih je nastopil, ni bil med najboljšo trojico. Za skupno zmago mu tokrat supervelslaloma in kombinacije ni bilo treba povohati.

Zakaj ne bi zmagal, če pa lahko?!

Na tekmah ne popušča. Tudi v trenutkih, ko ima po prvem teku precejšnjo zalogo prednosti, se zna motivirati do te mere, da tudi v drugo postreže z zanj značilnim vihravim napadom. Pri tem se ob fizični moči zanaša na neverjeten instinkt, saj zna skoraj vedno ubrati želeno linijo in se v delčku sekunde odzvati na nevarnost.

"Če vem, da lahko zmagam, potem se bom zanesljivo trudil. To je moj moto. Če mi uspe, je občutek res lep. Zelo neprijetno pa je tedaj, ko vodiš po prvi vožnji, nato smučaš brez napak, a zdrsneš na šesto mesto. Smučanje je šport, v katerem skorajda ni taktike. Vedno se moraš truditi na vso moč. Tudi v finalu svetovnega pokala v Aareju, kjer lovorik ne morem več izgubiti, bo moj pristop podoben," svoja izhodišča deli Hirscher.

Kar 57 zmag je že slavil v svoji karieri. V moški konkurenci je pred njim le še Ingemar Stenmark (86). | Foto: Sportida Kar 57 zmag je že slavil v svoji karieri. V moški konkurenci je pred njim le še Ingemar Stenmark (86). Foto: Sportida

Na svidenje čez leto dni? "Ne vem!"

Številke so izjemne. Takšne, da jih še sam ne dojame. Vsaj leta 2018 ne. "Potrebujem ustrezno časovno oddaljenost. Šele ko ne bom več smučar in bo od teh uspehov minilo deset let, bom lahko zares spoštoval odmevnost tega. Tedaj bom videl, kako noro je vse to. Zdaj pa sem še tukaj, v tem svetu, soočen z rezultati. V tem trenutku recimo razmišljam predvsem o svoji drugi slalomski vožnji," odgovarja prvi alpski smučar s kar sedmimi globusi. Za nameček jih je osvojil v nizu.

Že omenjeni Ivica Kostelić je bil zadnji, ki je osvojil veliki globus pred Marcelovo ero. To je bilo leta 2011. Sledila je vladavina, ki kar traja. Številni so prepričani o tem, da bo trajala vse do trenutka, ko se bo Hirscher naveličal smučanja. Bo to kmalu? "Ne vem, kakšna je moja prihodnost. Zdaj sem v Kranjski Gori. Nato me čaka Aare. Sledi pa dolg premor, v katerem bom razmislil, kako naprej. Ne morem zagotoviti, da se bom prihodnje leto vrnil," pravi Avstrijec. Mimogrede, tako je govoril tudi lani. Pa se je vrnil – kot olimpijski prvak in najboljši v svetovnem pokalu.

Marcel Hirscher v številkah:

  • 12.295 točk svetovnega pokala je osvojil v svoji karieri.
  • 1.494 točk je osvojil v sezoni 2017/18.
  • 221 nastopov je zbral v svetovnem pokalu.
  • 112 tekem je zaključil na stopničkah.
  • 57 zmag je zbral v svoji karieri.
  • 28 let je dopolnil v petek.
  • 10 medalj je zbral na velikih tekmovanjih.
  • 7 velikih kristalnih globusov si je zagotovil v svoji karieri.
  • 6 zmag je slavil v Kranjski Gori.
  • 5 malih globusov je osvojil v veleslalomu in prav toliko v slalomu.
  • 4 naslove svetovnega prvaka ima v svoji športni biografiji.
  • 3 kolajne je osvojil na ZOI.
  • 2 naslova olimpijskega prvaka je osvojil v Pjongčangu.
  • 1 je Marcel Hirscher.
Ne spreglejte