Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
4. 3. 2018,
11.55

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

Natisni članek

pokal Vitranc Borut Božič svetovni pokal Klemen Bergant

Nedelja, 4. 3. 2018, 11.55

6 let, 2 meseca

Pokal Vitranc

Smučar iz novega tisočletja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

Že 57. pokal Vitranc je postregel tudi s kar tremi debitantskimi slovenskimi nastopi v svetovnem pokalu. Ob 20-letnih Žanu Špilarju in Matevžu Rupniku se je prvič med elito predstavil tudi Borut Božič, prvi slovenski smučar v svetovnem pokalu, rojen v novem tisočletju.

Borut Božič je prebil led svetovnega pokala. | Foto: MaPa Borut Božič je prebil led svetovnega pokala. Foto: MaPa

Zdaj že kar daljnega 26. novembra 2000 je Lake Louise gostil superveleslalomsko tekmo svetovnega pokala, na kateri je eno od svojih številnih zmag slavil avstrijski izjemni šampion Hermann Maier, Sloveniji pa je eno točko priboril Korošec Ožbi Ošlak, za katerega je bila to edina uvrstitev v trideseterico. Prav tisti dan pa se je rodil Borut Božič. Ne, ne gre za idrijskega kolesarja, saj je ta dvajset let starejši, temveč za radovljiškega alpskega smučarja, ki je v soboto postal prvi reprezentant, rojen po letu 2000, z nastopom v svetovnem pokalu. Pri dekletih je ta čast že decembra pripadla Neji Dvornik (2001).

Ni lovil rezultata

"Povabila na tekmo sem bil izjemno vesel. To je bila nova izkušnja in odskočna deska za nadaljnji razvoj. Nisem iskal dobrega rezultata. Poleg tega je bila proga ob mojem nastopu že načeta. Vseeno sem se poskusil zbrati in se boriti do konca," je po svojem sobotnem nastopu, ki ga je končal na 42. mestu in z zaostankom 7,85 za najhitrejšim Marcelom Hirscherjem ter slabe tri sekunde za rojakom Štefanom Hadalinom (30.), dejal 17-letni mladinec, ki je sicer v stik s svetovnim pokalom prišel že leta 2016. Takrat je ob robu finala svetovnega pokala v St. Moritzu Longines organiziral tekmovanje "bodočih prvakov", na katerem je v kategorij U-16 nastopil tudi Borut.

Borut Božič: ime prihodnosti? | Foto: MaPa Borut Božič: ime prihodnosti? Foto: MaPa Čaka ga še veliko dela

"Vem, da je bil odličen smučar med pionirji. Spremljam tudi njegove rezultate, ki kažejo pravo pot. Zaradi različnih programov pa žal ni priložnosti, da bi ga večkrat videl v živo. Dobil je priložnost, ker si jo zasluži. V strmini je pokazal tudi dobro smučanje. Je pa dejstvo, da je to raven, na katero še ni pripravljen. Zdaj se mora vrniti na svojo raven. Drugo leto je v FIS-programu. To je zahteven preskok. Čaka ga še veliko dela in ogromno učenja," je ob Božičevem debitantskem nastopu dejal glavni trener za tehnični disciplini Klemen Bergant, ki je Radovljičanu sobotno priložnost ponudil po tem, ko se je nastopu odrekel Martin Čater.

V enem tednu prvič v EP in SP

O tem, kako dolga pot čaka Božiča do trenutka, ko se bo lahko z zglednim izhodiščem podal v svetovni pokal, priča tudi podatek, da je Gorenjec vsega pet dni pred kranjskogorskim krstom dočakal tudi prvo priložnost na tekmah evropskega pokala, a je v St. Moritzu dvakrat ostal praznih rok. Njegova raven so zatorej trenutno predvsem FIS-tekmovanja in državna prvenstva, pretekli mesec pa se je prvič preizkusil tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu v Davosu. "Rad bi se prebil v ospredje evropskega pokala in si tako prislužil tudi več priložnosti na višji ravni. Sem potrpežljiv," zagotavlja član C-reprezentance, ki večinoma trenira pod taktirko trenerja Andreja Lukežiča.

Matevž Rupnik in Žan Špilar po prvem nastopu v svetovnem pokalu. | Foto: MaPa Matevž Rupnik in Žan Špilar po prvem nastopu v svetovnem pokalu. Foto: MaPa
Poleg Božiča sta na pokalu Vitranc prvo priložnost v svetovnem pokalu dobila še 20-letna slalomista Matevž Rupnik in Žan Špilar. Za oba se je nedeljski nastop končal z odstopom. "Čuti se, da je to drugačna tekma. Na to sem postal še posebej pozoren, ko sem sedel na sedežnici. A bolj ko se je približeval štart, bolj domače sem se počutil. Ni kaj, lepa izkušnja. A na takšni podlagi se smuča povsem drugače," je po svojem nastopu dejal član postojnskega kluba Rupnik, Trboveljčan Špilar pa ga je dopolnil: "Ko postaviš palice čez štartno palico, je vseeno, na kateri tekmi si. Takrat si sam. Sicer je pa res, da je vse, kar spremlja tekmo, na veliko višji ravni. Trudil sem se. Realnih možnosti za trideseterico nisem imel. Vem, da me do teh tekem, ko bom lahko meril med točke, čaka še veliko dela."

 

Preberite še:
Ne spreglejte