Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2023,
18.12

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

2

Natisni članek

Anna Odine Ström Eva Pinkelnig Nika Krašovic Nika Vetrih Nejka Repinc Zupančič Ajda Košnjek Taja Bodlaj Tinkara Komar Katra Komar Maja Vtič Nika Prevc Nika Prevc Urša Bogataj Urša Bogataj Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Silvestrska turneja Ljubno ob Savinji

Nedelja, 1. 1. 2023, 18.12

1 leto, 3 mesece

Silvestrska turneja, smučarski skoki (ž), Ljubno ob Savinji

Avstrijka z zmago potrdila zlato sovo, slovenski tabor v skrbeh za Bogatajevo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

2

Ljubno, zadnja tekma silvestrske turneje, smučarski skoki | Eva Pinkelnig je zmagovalka zadnje tekme silvestrske turneje in nova lastnica zlate sove. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Eva Pinkelnig je zmagovalka zadnje tekme silvestrske turneje in nova lastnica zlate sove.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Zmagovalka zadnje tekme na Ljubnem ob Savinji, ki si jo je v živo ogledalo sedem tisoč gledalcev, je Avstrijka Eva Pinkelnig. Na odru za zmagovalke sta se ji pridružili Norvežanka Anna Odine Ström in Nemka Selina Freitag. Najboljša Slovenka na tekmi Nika Križnar je bila peta, v seštevku turneje pa tretja. Ema Klinec je zasedla deveto mesto, Katra Komar pa je bila 28. V finalu bi morala skakati tudi Urša Bogataj, ki pa je po doskoku v prvi seriji padla, iz izteka so jo odnesli na nosilih in jo odpeljali v UKC Ljubljana. Po informacijah nacionalne televizije ima poškodovano notranjo križno vez levega kolena.

Ljubno, zadnja tekma silvestrske turneje, smučarski skoki
Sportal Urša Bogataj po padcu v bolnišnico

Druga silvestrska turneja je končana. Še drugič je zlata sova odletela v Avstrijo. Potem ko jo je lani osvojila Sara Marita Kramer, je letošnja zmagovalka avstrijska veteranka Eva Pinkelnig. 34-letnica je do zmage v seštevku turneje prišla zanesljivo − s tremi zmagami in enim drugim mestom. 

Najboljša trojica nedeljske tekme. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Najboljša trojica nedeljske tekme. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na zadnji tekmi turneje je Pinkelnigova vodila že po prvi seriji, pred drugo Anno Odine Ström je imela po polovici manj kot točko prednosti, v finalu pa to zvišala na tri točke in slavila še petič v tej sezoni. S tem je tudi zvišala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Drugo mesto na nedeljski novoletni tekmi in turneji je osvojila Strömova, tretje pa s 7,4 točke zaostanka Nemka Selina Freitag, ki je sploh prvič skočila na zmagovalni oder posamične tekme svetovnega pokala.

Horst Hüttel
Sportal Ljubno ostalo brez silvestrske turneje?

Slovenke doma brez stopničk

Slovenke Ljubno zapuščajo brez stopničk. Emi Klinec so se v soboto izmuznile za 0,4 točke, tako da je končala tik pod zmagovalnim odrom, tokrat pa je bila na petem mestu najboljša Nika Križnar, za tretjim mestom je zaostala dve točki. Ema Klinec je bila danes 9., Katra Komar pa 28.

Nika Križnar je bila danes najboljša Slovenka, zasedla je peto mesto. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nika Križnar je bila danes najboljša Slovenka, zasedla je peto mesto. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Silvestrska turneja je za nami tako kot Ljubno. Najprej velik hvala vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujat. Iskreno nam je žal, da nam ni uspelo priti na stopničke, da bi vas še bolj razveselili. Ocena mojih skokov je solidno, manjkal je doskok, kjer sem izgubila kar nekaj lepih ocen. Upam, da bom Uršo čim prej lahko videla nasmejano, dobrovoljno. Želim ji res vse dobro, saj ni bilo videti lepo. Diham s tabo in želim ti, da se vrneš močnejša nazaj," so besede Nike Križnar povzeli pri Smučarski zvezi Slovenije.

"S celotno turnejo sem zelo zadovoljna. Na tekmi sem pokazala dobre skoke. Te samozavesti mi je manjkalo, ko sem s slabšimi skoki prejšnje tekme izgubljala. Danes dva odlična skoka, sicer pa so bile slabe ocene. Pomembno je, da dobro skačem, telemark bo prišel. Hvala navijačem, spet noro vzdušje po dolgem času. To je to. Glede Urše pa nimam pravih besed. Je nenadomestljiv člen ekipe in želim ji samo najboljše," pa je po koncu turneje dejala Ema Klinec.

Zupančič: Brez Urše bo nadaljevanje sezone zelo težko

V finalu bi morali videti tudi Uršo Bogataj, a je ta po doskoku v prvi seriji grdo padla in obležala v izteku. Odnesli so jo na nosilih in jo odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Po informacijah nacionalne televizije si je poškodovala levo koleno. Gre za drugo koleno, kot si ga je poškodovala pred tremi leti, ko je morala na operativni poseg in se je na skakalnice vrnila po sedmih mesecih. Po prvih informacijah ima poškodovano notranjo križno vez. Bolj natančna diagnoza bo znana po nadaljnjih pregledih.

Urša Bogataj si je ob doskoku v prvi seriji poškodovala koleno. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Urša Bogataj si je ob doskoku v prvi seriji poškodovala koleno. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

"Silvestrska turneja je zaključena. Lahko rečem, da imamo predvsem sklonjene glave. Ni nam uspelo, kar smo si želeli. Poleg tega še poškodba Urše Bogataj. Brez nje bo nadaljevanje sezone zelo težko. Vsekakor moramo počakati na uradno izjavo zdravnikov. Želim ji vse najboljše," je za SZS dejal slovenski selektor Zoran Zupančič.

Fotogalerija s tekme (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1 / 58

Pinkelnigova do zlate sove s 25 točkami prednosti

Zlata sova gre še drugič v Avstrijo. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Zlata sova gre še drugič v Avstrijo. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Avstrijka je v skupnem seštevku turneje slavila z več kot 25 točkami prednosti pred Strömovo, tretja je bila Križnarjeva.

Nagradni sklad so glede na lansko leto povečali za sto odstotkov. Tako je skupna zmagovalka ob predpisanih denarnih nagradah prejela še posebno denarno nagrado v višini 20 tisoč evrov in tudi zlato sovo, ki je vredna več kot deset tisoč evrov.

1. Eva Pinkelnig 1.030,3 točke
2. Anna Odine Ström 1.004
3. Nika Križnar 980,3
6. Ema Klinec 964,5
22. Urša Bogataj 801,2
23. Nika Prevc 780,9
27. Katra Komar 731,9
33. Maja Vtič 508,8
44. Nika Vetrih 297,1
48. Ajda Košnjek 196,9
49. Jerneja Repinc Zupančič 192,1
50. Taja Bodlaj 188,5
51. Katra Komar 182,9
55. Neja Krašovic 95

Osmerica brez finala

V prvi seriji je nastopilo še osem Slovenk, a se jim ni uspelo uvrstiti v finale. Nika Prevc je končala na 31. mestu, Nika Vetrih na 35., Ajda Košnjek na 36., 37. je bila Nejka Repinc Zupančič, 38. Maja Vtič, 41. Nika Krašovic, 45. Taja Bodlaj in 48. Tinkara Komar.

Čez teden dni na Japonsko

Naslednji tekmi svetovnega pokala smučarske skakalke čakata sedmega in osmega januarja v Saporu na Japonskem.

Ljubno (Ž):

1. Eva Pinkelnig (Avt) 253,4 točke (93,5/89,5)
1. Anna Odine Ström (Nor)  250,4 (91,5/88)
3. Selina Freitag (Nem)  246,0 (88,5/88,5)
...
5. Nika Križnar (Slo)  243,9 (92,5/87,5)
9. Ema Klinec (Slo) 234,6 (90,5/89)
27. Katra Komar (Slo)  202,9 (78/79,5)
30. Urša Bogataj (Slo) 91,4 (89,5)

Svetovni pokal, skupno (9/26):

1. Eva Pinkelnig (Avt) 716 točk
2. Katharina Althaus (Nem)  527
3. Anna Odine Ström (Nor) 91
...
4. Nika Križnar (Slo)  403
8. Ema Klinec (Slo)  280
9. Urša Bogataj (Slo) 249
23. Nika Prevc (Slo) 90
39. Katra Komar (Slo)  14
41. Maja Vtič (Slo)  4
45. Nika Vetrih (Slo) 1

Pokal narodov:

1. Avstrija  1.507 točk
2. Nemčija  1.340
3. Norveška  1.325
4. Slovenija  1.166

Nika Križnar
Sportal Nika Križnar na stopničkah v Beljaku, Ema Klinec v finalu padla
Beljak Nika Križnar
Sportal Izvrstna Nika Križnar vnovič na zmagovalnem odru
Ne spreglejte