Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
23. 1. 2020,
12.45

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Bansko Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Maze Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin svetovni pokal

Četrtek, 23. 1. 2020, 12.45

4 leta, 2 meseca

BANSKO

Shiffrinova si rane celi v Ilkini družbi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin pred hitrostnim trojčkom v Banskem. | Foto Getty Images

Mikaela Shiffrin pred hitrostnim trojčkom v Banskem.

Foto: Getty Images

Vodilna smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin, ki v tekočem koledarskem letu še nima zmage, za kar je zaslužna predvsem Petra Vlhova, bo ob koncu tedna nastopila na vseh treh preizkušnjah v Banskem. Uradni trening, ki ga je dobila Joana Haehlen, je končala na četrtem mestu. Ilka Štuhec je bila deveta.

Le en uradni trening so imele na voljo smukačice za spoznavanje proge Marc Girardelli v Banskem, kjer bodo ob koncu tedna na sporedu dva smuka in superveleslalom. Petkove prve smukaške preizkušnje se bo z najboljšimi občutki lotila Švicarka Joana Haehlen, ki je na treningu z majhnimi razlikami med najboljšimi za desetinko prehitela Italijanko Federico Brignone, tretja pa je bila Tamara Tippler (+0,15).

Edina Slovenka na bolgarski preizkušnji Ilka Štuhec je po odličnem začetku in nekoliko bolj zadržanem nadaljevanju trening končala na devetem mestu. Njen zaostanek za Haehlenovo je znašal 1,63.

Kot svojevrstno celjenje ran po prejetih tehničnih udarcih in v želji po krepitvi položaja v boju za četrti zaporedni veliki kristalni globus je na bolgarsko trilogijo pripotovala tudi Mikaela Shiffrin. Na treningu je zasedla četrto mesto (+1,38). Zobe pa je pokazala tudi njena velika tekmica Petra Vlhova, ki je bila deseta (+1,65).

Ilka Štuhec postopoma sestavlja svojo smukaško sestavljanko. | Foto: MaPa Ilka Štuhec postopoma sestavlja svojo smukaško sestavljanko. Foto: MaPa

Letos še brez zmage

Shiffrinova je v tem koledarskem letu še brez zmage, čeprav je nastopila na dveh slalomih ter po eni veleslalomski, paralelni in kombinacijski preizkušnji. Ob iskanju zmag se je vselej zatekala k slalomu. A tam jo zdaj ob živce spravlja Slovakinja Petra Vlhova, ki je dobila preizkušnji v Zagrebu in Flachauu. Tako se je prvič po letu 2016 primerilo, da na dveh zaporednih slalomskih tekmah v eni sezoni vsaj ene zmage ni slavila Shiffrinova. Takrat je to uspelo Veroniki Velez Zuzulovi, pri čemer velja dodati, da je bila Američanka tedaj poškodovana.

Rekord Tine Maze letos ni ogrožen? | Foto: Marko Vanovšek/Sportida Rekord Tine Maze letos ni ogrožen? Foto: Marko Vanovšek/Sportida Tina Maze je pričakovala rekord

Shiffrinova sicer po slabi polovici sezone (18 od 40 tekem) vseeno prepričljivo vodi v skupnem seštevku, a 975 točk, kolikor jih je zbrala do sedaj, in njena ranljivost v paradni disciplini ne vlivata upanja na rekordno število točk. O tem je pred dnevi v pogovoru za STA razmišljala tudi Tina Maze, ki je v nepozabni sezoni 2012/13 dosegla kar 2.414 točk.

"Mislila sem, da bo Mikaela letos z lahkoto podrla rekord, saj ima v sezoni brez velikega tekmovanja na voljo več tekem. Kar se dogaja Mikaeli, pravzaprav še bolj potrjuje mojo izjemno sezono," je ob robu mladinskih olimpijskih iger v Švici dejala Mazejeva.

Martin Čater
Sportal Kitzbühel je za Čatra prevelik zalogaj

Slovenci na Streif brez želene popotnice

Z drugim treningom pred sobotnim smukom (v petek bo na sporedu superveleslalom) pa so opravili tudi smučarji v Kitzbühlu. Po Streifu se je najhitreje spustil Francoz Johan Clarey. Za 55 stotink sekunde je prehitel Norvežana Aleksandra Aamodta Kildeja, še pet stotink sekunde počasnejši pa je bil domači favorit Matthias Mayer. Slovenci so ostali brez želene popotnice, saj ni bil nihče dovolj hiter za najboljšo trideseterico. Miha Hrobat je bil 31. (+2,56), Klemen Kosi 35. (+2,71), Boštjan Kline 43. (+3,49), medtem ko pa Martin Čater ni nastopil.
Kjetil Jansrud
Sportal Jansruda zamikalo 100 evrskih tisočakov
Andrej Šporn
Sportal Vrnitev na kraj "zločina": Ne ustrašite se Kitzbühela
Boštjan Kline
Sportal Velika klofuta slovenskemu smučanju
Veronika Velez Zuzulova
Sportal Slovo v krilu, vrnitev z mikrofonom
Petra Vlhova in Mikaela Shiffrin
Sportal Petra Vlhova: Z Mikaelo Shiffrin ne moreva biti prijateljici
Ne spreglejte