Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
1. 3. 2021,
20.24

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

4

Natisni članek

nordijsko svetovno prvenstvo Oberstdorf 2021 Anže Lanišek Anže Lanišek Nika Križnar Nika Križnar Ema Klinec Ema Klinec

Ponedeljek, 1. 3. 2021, 20.24

3 leta, 2 meseca

Reset zlate Eme Klinec

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,00

4

Ema Klinec | Tako se je Ema Klinec veselila zlatega odličja na srednji skakalnici. | Foto Sportida

Tako se je Ema Klinec veselila zlatega odličja na srednji skakalnici.

Foto: Sportida

Nov teden in nove priložnosti za slovenski skakalni tabor, da morebiti na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu znova poseže po dodatnem odličju, čeprav so naši skakalci in skakalke že zdaj naredili velik del posla. Zlata s srednje naprave Ema Klinec se je po nekoliko slabši nedelji spet dvignila, saj je imela na ponedeljkovem treningu na večji skakalnici prvo, tretjo in četrto daljavo. Tudi tokrat je iz slabe izkušnje potegnila dobro. Dobro pa so bile na treningu razpoložene tudi preostale slovenske skakalke.

Anže Lanišek
Sportal Na ekipni tekmi presenečenje, a ne v slovenski režiji

Slovenija se je v prvem tednu nordijskega svetovnega prvenstva veselila kar treh skakalnih medalj. Led je prebila Ema Klinec z zlatim odličjem na srednji skakalnici. Dan pozneje so dekleta (Ema, Nika Križnar, Špela Rogelj in Urša Bogataj) skočile do srebrne, Anže Lanišek pa v soboto do bronaste medalje na posamični tekmi.

V nedeljo je bila v igri nova, tokrat na tekmi mešanih ekip. Vendar skoki niso bili na ravni, da bi Slovenija imela še četrto skakalno medaljo v Oberstdorfu. Vroči Lanišek je bil premalo, da bi ji uspel preboj na zmagovalni oder.

"Spet četrto mesto. Ne glede na vse moram biti sam kar zadovoljen. Upam, da so tudi preostali. Prikazali smo precej lepo tekmo, morda ne po željah in pričakovanjih, a to je treba sprejeti. Nove priložnosti in tekme so že ta teden," je dejal Lanišek, ki je lahko optimističen pred nadaljevanjem. Vendarle je bil na tekmi mešanih ekip najboljši posameznik med vsemi, kar je dober kapital pred selitvijo na večjo napravo, na kateri bodo imeli skakalci v petek posamično, v soboto še ekipno preizkušnjo.

Ema Klinec
Sportal Sanjsko: Ema Klinec skočila do zlate medalje!
Ema Klinec
Sportal Trnova pot slovenske junakinje: zaradi grenkih izkušenj postala močnejša

Sproščena Nika in resetirana Ema

"Malo tako, malo tako. Nika je opravila solidno. Stopnjevala je skoke iz poskusne serije. Kdaj pa se v smučarskih skokih zgodi tudi takšen dan, kot se je Emi. Nekako je izgubila občutke. Po tem, ko je postala svetovna prvakinja, je bilo veliko testiranj, ali smo pozitivni ali negativni. Verjamem, da sta dali obe vse od sebe," je za nacionalno televizijo po nedeljskem nastopu povedal Anže Lavtižar, ki je vskočil na mesto glavnega trenerja, potem ko se je Zoran Zupančič okužil s koronavirusom in je v izolaciji v hotelu v Oberstdorfu.

Anže Lanišek je bil izvrsten tudi na tekmi mešanih ekip, na kateri je imel najboljši dosežek med vsemi. | Foto: Reuters Anže Lanišek je bil izvrsten tudi na tekmi mešanih ekip, na kateri je imel najboljši dosežek med vsemi. Foto: Reuters

Dekleta se bodo za medalje pomerila v sredo, prav tako na večji skakalnici, kar bo krstno na svetovnih prvenstvih. Slovenija bo imela tudi tokrat močne adute. "Nika je prišla v Oberstdorf zelo močna. Zdaj se je sprostila in verjamem, da se bo izkazala na veliki napravi," je po nedelji povedal Lavtižar in o Emi, ki je energetsko nekoliko padla, dodal: "Morda potrebuje počitek, da se resetira."

Anže Lanišek
Sportal Izvrstno: Anže Lanišek ima bronasto medaljo!
Slovenske skakalke
Sportal Slovenkam se je za las izmuznila zlata medalja

Ema verjame, da se bo tudi iz te šole kaj naučila

In Ema se je hitro resetirala, saj je na ponedeljkovem edinem uradnem treningu spet zablestela. Pohvalila se je lahko s tretjim, prvim in četrtim rezultatom. Križnarjeva je imela pri zadnjem skoku tretji dosežek, dobro razpoložena pa je bila tudi Jerneja Brecl, ki je bila pri prvem skoku le za Norvežanko Silje Opseth.

Ema je s selitvijo na večjo napravo zagotovo dobila nov zagon. Po nedeljski tekmi mešanih ekip se je namreč zavedala, da ni kazala takšnih skokov kot na posamični preizkušnji. "Če sem v preteklosti iz slabih izkušenj potegnila dobro, bom tudi zdaj," je poudarila.

Emi je po osvojeni medalji forma upadla, a se je takoj po prihodu na veliko skakalnico spet prebudila. | Foto: Sportida Emi je po osvojeni medalji forma upadla, a se je takoj po prihodu na veliko skakalnico spet prebudila. Foto: Sportida

V tej zimi je že imela eno podobno izkušnjo, potem ko se ji je v Hinzenbachu za las izmuznila krstna zmaga v svetovnem pokalu in je nato v naslednjih dneh poskušala popravljati stvari ter izgubljala mesta. Ta šola je bila ena od največjih, je poudarila pred odhodom v Oberstdorf. V sredo ob 17. uri bo lahko spet pokazala, kaj se je tokrat naučila.

Uradni trening: Ema spet zablestela, tekme na večji napravi ne bo doživela Rogljeva 

Skakalke so v ponedeljek opravile edini uradni trening na veliki skakalnici. V prvi seriji je bila od naših najdaljša Jerneja Brecl s 129,5 metra, kar je bila druga ocena za Norvežanko Silje Opseth, ki je skočila 124 metrov v precej slabših razmerah. Ema Klinec je imela s 123 metri tretjo, Urša Bogataj šesto, Špela Rogelj in Nika Križnar 14. oceno.

V drugi seriji je ob močnem vetru v hrbet svetovna prvakinja s srednje naprave skočila kar 133 metrov in s tem postavila daljavo dneva ter bila tudi najboljša. Breclova je bila s 123 metri peta, Bogatajeva osma, Križnarjeva deseta in Rogljeva 12.

V tretji seriji je Sara Takanaši skočila 130,5 metra, tokrat pa je bila naša najboljša vodilna v svetovnem pokalu. Križnarjeva je bila s 127,5 metra tretja, Ema s 125 metri četrta, Brecljeva osma, Bogatajeva deseta in Rogljeva 11.

Ponedeljkov trening sta izpustili Norvežanka Maren Lundby in Avstrijka Marita Kramer. V torek bodo ob 18. uri kvalifikacije za sredino preizkušnjo na veliki skakalnici, v slovenski ekipi za kvalifikacije pa znova ne bo najizkušenejše Špele Rogelj, ki je na ženski ekipni tekmi osvojila srebrno medaljo.

Anže Lanišek Bor Pavlovčič Nika Križnar Ema Klinec
Sportal Izvrstni Lanišek list obrnil proti letu 2023
Robert Hrgota Anže Lanišek
Sportal Hrgota zažugal Lanišku: "Namlatil" te bom, če boš pretiraval
Ne spreglejte