Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2021,
18.12

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Natisni članek

Bor Pavlovčič Cene Prevc Žiga Jelar Anže Lanišek Anže Lanišek svetovno prvenstvo smučarski skoki Oberstdorf 2021

Sobota, 27. 2. 2021, 18.12

3 leta, 1 mesec

OBERSTDORF, SVETOVNO PRVENSTVO, SREDNJA SKAKALNICA (M)

Izvrstno: Anže Lanišek ima bronasto medaljo!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

4

Anže Lanišek | Anže Lanišek je skočil do bronaste medalje. | Foto Sportida

Anže Lanišek je skočil do bronaste medalje.

Foto: Sportida

Zbirka slovenskih skakalnih medalj na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu se je povečala na število tri. Za zadnjo je poskrbel izvrstni Anže Lanišek, ki si je okoli vratu nadel bronasto odličje. Svetovni prvak je postal Poljak Piotr Zyla, srebrni pa Nemec Karl Geiger, ki je bil v tej zimi že svetovni prvak v poletih.

Anže Lanišek je razveselil slovenske privržence smučarskih skokov. Z mirnostjo se ni ustrašil izziva in že po prvi seriji dal vedeti, da bo nova medalja romala v slovenske roke. Za vodilnim Piotrom Zylo je na drugem mestu zaostajal tri točke. Ko je v drugo skočil za zeleno črto, ki označuje, do kam mora skakalec skočiti za prevzem vodstva, je bilo nekaj negotovosti, vendar je kmalu postalo jasno, da je prehitel Halvorja Egnerja Graneruda, ki je v drugo napadal s 16. mesta in na koncu osvojil nehvaležno četrto mesto. Medalja je bila slovenska. Vprašanje je bilo le, ali bo srebrna ali bronasta, saj je na vrhu stal še Zyla, ki se ni ustrašil izziva.

"Ni bilo najbolj enostavno, ker sem vedel, da lahko pridem do medalje. Skoka sta bila najslabša tukaj. Ostal sem res zbran, sproščen. Drugo serijo sem se skušal bolj zabavati. Uspelo mi je. Spodaj sem čakal, spraševal Petra in ostale fante, ali bom drugi. Ko sem videl številko dve, je bilo noro. Medalja je bila moja," je v pogovoru za nacionalno televizijo dejal slovenski junak Lanišek, ki je tako po Franciju Petku (zlato leta 1991), Roku Benkoviču (zlato leta 2005) in Petru Prevcu (srebro in bron leta 2013) postal četrti slovenski skakalec z medaljo na posamični tekmi na nordijskem svetovnem prvenstvu.

Zyla celo dopoldne igral kitaro in zaigral na prave strune

Poljaki pa bodo imeli tudi v naslednjih dveh letih aktualnega prvaka na srednji skakalnici, saj je Zyla s tem uspehom nadomestil Dawida Kubackega, ki je bil najboljši pred dvema letoma v Seefeldu.

Piotr Zyla je postal svetovni prvak. | Foto: Reuters Piotr Zyla je postal svetovni prvak. Foto: Reuters

"Perfektno, vse je odlično funkcioniralo. Tako sem vesel. V kvalifikacijah se mi ni izšlo. Celo dopoldne sem igral kitaro. Moral sem zmagati. Ne morem verjeti," je bil presrečen Zyla, ki je na drugem mestu za 3,6 točke prehitel Karla Geigerja, ki ima izvrstno sezono, saj je decembra postal že svetovni prvak v poletih na Letalnici bratov Gorišek v Planici.

V nedeljo še četrta slovenska skakalna medalja v Oberstdorfu?

Slovenska skakalna bera medalj se je tako povečala na število tri. V četrtek je Ema Klinec najprej na posamični tekmi postala zlata, dan pozneje s kolegicami Niko Križnar, Špelo Rogelj in Uršo Bogataj na ekipni preizkušnji še srebrna. In nova priložnost za odličje bo tudi v nedeljo, ko bo Slovenija napadala na tekmi mešanih ekip.

Ema Klinec je v skakalni družini začela z zbiranjem medalj na tem prvenstvu. V nedeljo lahko skoči že do tretje. | Foto: Sportida Ema Klinec je v skakalni družini začela z zbiranjem medalj na tem prvenstvu. V nedeljo lahko skoči že do tretje. Foto: Sportida

Bor Pavlovčič se je na krstnem nordijskem svetovnem prvenstvu razveselil osmega mesta. V drugo je ob slabših razmerah v zraku iztisnil 98 metrov in napredoval tri mesta.

Napredoval je tudi Cene Prevc. Na tekmi je skočil kot prvi od slovenskih skakalcev in s 102 metroma po prvi seriji zasedal 20. mesto. Težavo je imel pri doskoku, zato je izgubil nekaj dragocenih točk. V drugi seriji napake ni ponovil in je z 98 metri napredoval pet mest. Žiga Jelar je v prvo pristal pri 96 metrih, v drugo skočil le 90,5 metra in je na koncu osvojil 28. mesto.

SP v Oberstdorfu, srednja skakalnica (M):

 
Anže Lanišek
Sportal Slovenski kvartet zanesljivo na tekmo, Laniška premagal le Granerud
Anže Lanišek
Sportal Skakati začel zaradi Benkovičevega uspeha: bo šel na istem kraju po njegovih sledeh?
Slovenske skakalke Oberstdorf srebrna medalja
Sportal Slovenke preživljale dramo: najprej v zraku njihov nastop, nato še drama točk
Ne spreglejte