Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
13.35

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Ema Klinec Ema Klinec Nika Križnar Nika Križnar Nika Prevc Nika Prevc RAW AIR smučarski skoki

Petek, 15. 3. 2024, 13.35

1 mesec, 1 teden

Smučarski skoki, turneja Raw Air, Vikersund, trening

Nika Prevc dočakala polete, Ema Klinec kot prva v letu čez čarobno mejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
NIka Prevc Ljubno nedelja 2024 | Nika Prevc je na svoj 19. rojstni dan prvič letela. | Foto www.alesfevzer.com

Nika Prevc je na svoj 19. rojstni dan prvič letela.

Foto: www.alesfevzer.com

Smučarske skakalke na zadnji postaji norveške turneje v Vikersundu čakata dve posamični tekmi. Slavljenka Nika Prevc, ki je dopolnila 19 let, je na današnjem okrnjenem treningu, na katerem je vseh 17 tekmovalk zaradi slabših vremenskih razmer opravilo le dva namesto treh predvidenih skokov, prvič v karieri poletela. Najboljšo formo je pokazala Norvežanka Silje Opseth (215,5 metrov), svetovna rekorderka Ema Klinec pa je kot prva letos preletela mejo 200 metrov. Prevčeva si lahko v soboto - tekma je predvidena ob 10. uri - že zagotovi kristalni globus, saj ima tri tekme pred koncem sezone pred najbližjo zasledovalko Evo Pinkelnig 194 točk prednosti.

Peter Prevc
Sportal Peter Prevc v kvalifikacijah ugnal vso konkurenco!
Peter Prevc
Sportal Planica s posebno noto družine Prevc in morebitnim malim čudežem #video
V uvodnem dejanju prvega treninga ni nobena izmed 17 nastopajočih preletela meje 200 metrov. Najdaljši polet je uspel Norvežanki Silje Opseth (192,5 metrov). Izmed Slovenk se je najbolj izkazala Nika Križnar (157 metrov), ki je zasedla četrto mesto. Svetovna rekorderka Ema Klinec (146 metrov) in Nika Prevc (159 metrov) sta zasedli 11. in 12. mesto, tik pod najboljšo deseterico. Prevčeva, ki vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala in ima opravka s sanjsko sezono, je tako prvič poletela v karieri! 

Ko so dekleta na petkovem treningu poletela drugič, je prvič padla "čarobna" meja 200 metrov. Kot prva jo je v koledarskem letu 2024 prebila Ema Klinec, s 226 metri sicer aktualna svetovna rekorderka. Poletela je 205,5 metrov, nato pa je bila Norvežanka Silje Opseth še uspešnejša in s poletom 215,5 metrov postavila daljavo dneva. Nika Križnar je nekoliko izboljšala daljavo od prvega nastopa (164,5 metrov), polet v drugo pa se je ponesrečil Niki Prevc. Slavljenka, danes praznuje 19. rojstni dan, je s 124,5 metri poskrbela za najslabši dosežek.

Nika Prevc: Želim si samo skočiti čim dlje

"Že vse od začetka sezone se najbolj veselim poletov v Vikersundu. Prvič grem na letalnico. Želim si samo skočiti čim dlje in se res veselim. To, da gre za precej večjo napravo kot skakalnico, ni nobena ovira. Morda imam celo malo premalo strahu za letalnico, ker res že težko čakam polete," je pred svojo premiero na letalnici dejala Prevčeva.

V Vikersundu ima pravico nastopa najboljših 15 polnoletnih skakalk svetovnega pokala in do pet tekmovalk, ki so na turneji med boljšimi. Letelo bi jih lahko 18, a jih je prijavljenih 17, saj Marita Kramer ne sodeluje.

Ob Prevčevi konec tedna na Norveškem nastopata še dve Slovenki. Z 226 metri svetovna rekorderka Ema Klinec in Nika Križnar, ki si želi prvič preskočiti 200 metrov.

Ema Klinec je lani v Vikersundu poletela do svetovnega rekorda 226 metrov. | Foto: Sportida Ema Klinec je lani v Vikersundu poletela do svetovnega rekorda 226 metrov. Foto: Sportida

Norvežanka vodi na turneji

V boju za skupno zmago na norveški turneji in ček za 40 tisoč evrov po štirih od šestih tekem najbolje kaže Norvežanki Eirin Marii Kvandal, ki ima 1.359,2 točke. Zanimivo bo videti, kako ji bo šlo letenje, saj ima kar nekaj težav z doskokom na veliki skakalnici.

Druga je avstrijska veteranka Eva Pinkelnig, ki zaostaja 53,5 točke, tretja pa Prevčeva, ki za vodilno zaostaja 83,7 točke.

Prevčeva lahko v soboto potrdi globus

Prevčeva ima v skupni razvrstitvi sezone tri tekme pred koncem na prvem mestu 1.370 točk, Pinkelnigova pa 1.176, tako da lahko v soboto potrdi kristalni globus. Od preostalih Slovenk je Križnarjeva (843) skupno šesta, Klinčeva (468) pa je 14. 

Avstrijko Evo Pinkelnig lahko do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala popelje le še čudež. | Foto: Boštjan Podlogar/STA Avstrijko Evo Pinkelnig lahko do zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala popelje le še čudež. Foto: Boštjan Podlogar/STA

Sobotna tekma je predvidena ob 10. uri.

Skakalce danes ob 14.30 čaka trening, ob 16.30 pa kvalifikacije za sobotno preizkušnjo.

Vikersund, trening, rezultati:

Peter Prevc
Sportal Izjemen rezultat Petra Prevca! #video
Nika Križnar
Sportal Stopničke za Niko Križnar, Nika Prevc izgubila nekaj točk v boju z veliko tekmico #video
Peter Prevc, Lahti 2024
Sportal Avstrijska veselica v Trondheimu: sosedom najbolje pariral Peter Prevc
Ne spreglejte